Velykiniai kiaušiniai: kiek suvalgyti, kuo marginti? | KaunoDiena.lt

VELYKINIAI KIAUŠINIAI: KIEK SUVALGYTI, KUO MARGINTI?

Šv.Velykos – kiaušinių puota. Kokius dėti ant šventinio stalo: šviežius, kietai virtus, margintus svogūnų lukštais ar blizgiu laku? Svarbiausia, kas sveika, o kas – ne.

Persivalgymas – nuodėmė

Apie kiaušinių naudą ir žalą diskutuojama nuolat. Vieni sako, kad juose daug organizmui reikalingų medžiagų, kiti tvirtina, kad tai  blogojo cholesterolio bomba. Kaip yra iš tikrųjų?

Žinomas gastroenterologas profesorius Limas Kupčinskas kiaušinių nepeikia, realios jų grėsmės sveikatai nemato.

"Kiaušiniai ilgą laiką buvo nepelnytai diskredituoti atsižvelgiant į faktą, kad jų trynyje gausu cholesterolio, kuris siejamas su širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymu. Tačiau, iš kitos pusės, kiaušinyje yra visų gyvybei reikalingų medžiagų, nes būtent iš jo išsivysto gyvybė. Dėl to natūralu, kad bent vienas kiaušinis per dieną nedaro žmogui jokios žalos. Priešingai, tiek baltyme, tiek trynyje yra gana nemažai organizmui reikalingų medžiagų", – tvirtino gydytojas.

Maisto technologės ir mitybos specialistės Ramintos Bogušienės nuomone, kiaušiniai yra palankūs sveikatai ir rekomenduojami vartoti, vis dėlto saikas – pagrindinė sveikos mitybos sąlyga.

"Perteklinis kiaušinių vartojimas, kaip ir bet kokio kito maisto, gali būti žalingas žmogaus organizmui", – sakė R.Bogušienė ir atkreipė dėmesį, kad kiaušinio baltymų perdozavimas, kaip ir bet kurių kitų baltymų, pavyzdžiui, pieno, sukultūrintų grūdinių augalų, gali sukelti alergiją.

Per dieną rekomenduojama suvalgyti vieną du kiaušinius. Žinoma, Velykos – išskirtinė šventė, per kurią kai kas suvalgo penkis šešis ar dar daugiau. Mitybos žinovai perspėjo, kad nuo tokio kiekio tikrai galima sunegaluoti. Atletinės gimnastikos, kultūrizmo atstovams kiaušiniai tinka dėl juose esančių energinių išteklių fiziniam aktyvumui didinti, tačiau visur ir visiems svarbiausia saikas.

Per dieną rekomenduojama suvalgyti vieną du kiaušinius. Žinoma, Velykos – išskirtinė šventė, per kurią kai kas suvalgo penkis šešis ar dar daugiau.

"Persivalgymas ne tik žalingas organizmui, bet galiausiai yra ir viena iš septynių didžiųjų nuodėmių", – juokais pridūrė profesorius L.Kupčinskas.

Visi yra maistingi

Ant Velykų stalo gali būti tiek vištų, tiek ančių, tiek putpelių kiaušinių. Maisto technologė R.Bogušienė pirmenybę teikia lietuviškiems ekologiškiems, laisvėje augintų vištų kiaušiniams.

"Jeigu gamtai palankiau, tai ir žmogui palankiau", – taip grindė pasirinkimą.

Paprastai valgome baltus narvuose augintų vištų kiaušinius, pažymėtus trečiu numeriu. Anot R.Bogušienės, moksliškai nėra įrodyta, kad ekologiški kiaušiniai yra vertingesni.

"Tiek narvuose, tiek laisvėje augintų vištų kiaušinių maistinė vertė yra tokia pati", – tvirtino sveikos mitybos propaguotoja R.Bogušienė.

Profesorius L.Kupčinskas pritarė, kad visi kiaušiniai yra vienodai sveiki, tačiau kiekviena jų rūšis šiek tiek išsiskiria didesniu tam tikrų maistinių medžiagų kiekiu.

"Putpelių kiaušiniuose yra daugiau geležies, nes dauguma žmonių juos valgo su lukštais, vitamino A, pavyzdžiui, vištų kiaušiniuose daugiau E, D vitaminų. Apskritai kiaušinių pasirinkimas didelės reikšmės žmogaus organizmui neturi", –  teigė profesorius.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Skysti ar kieti?

"Ko gero, nėra didelio skirtumo, kokį kiaušinį valgyti – skystą ar kietą, nes organizmui reikalingos medžiagos įsisavinamos vienodai", – pabrėžė gydytojas gastroenterologas L.Kupčinskas ir pridūrė vienintelį aspektą: sveikiau valgyti virtą, o ne keptą kiaušinį.

Kepant kiaušinį naudojamas aliejus ar sviestas, taip organizmas gauna nereikalingų riebalų, vadinamų transriebalais, o su jais – ir papildomų kalorijų.

"Tačiau jeigu kiaušinis keptas be riebalų, jis bus toks pat sveikas, kaip ir virtas", – tvirtino profesorius.

Kas kita – sintetiniais dažais marginti kiaušiniai. Jų dažymo būdų yra pačių įvairiausių, bet populiariausi – svogūnų lukštais ir ryškiaspalviais sintetiniais dažais. Daug kas pastaruoju dažymo metodu nepasitiki, esą šie dažai įsigeria į kiaušinį ir nuodija mūsų organizmą. Profesoriaus L.Kupčinsko nuomonė kitokia.

"Maistiniai dažai, kuriais prekiaujama prekybos centruose, būna patikrinti veterinarinės maisto tarnybos kontrolierių, todėl teigti, kad yra žalingi sveikatai, negalima", – pažymėjo gydytojas.

Maisto technologė R.Bogušienė pritarė, kad prekybos centruose įsigijami kiaušinių dažai yra maistiniai, bet jais persigėrusių kiaušinių vis dėlto skatina nevalgyti. Anot jos, geriausia marginti natūraliais būdais: burokėlių milteliais, įvairiomis žolelėmis ar svogūno laiškais.

"Velykų kiaušinių dažymo ritualas svogūnų lukštais ar kitais natūraliais būdais suteikia šiai šventei daugiau iškilmingumo", – apibendrino profesorius L.Kupčinskas.

Kuo pakeisti kiaušinius?

Kiaušiniai valgomi ne tik kaip pagrindinis patiekalas, bet ir naudojami tešlai surišti – blynams, mėsos maltiniams, įvairiems kepiniams, pyragams ruošti. Nevalgantiesiems kiaušinių juos pakeisti yra kuo. Kepant blynus vietoj kiaušinio galima dėti 60 g minkšto tofu sūrio. Blynams puikiai tiks ir bananas. Reikėtų maždaug pusę banano sutrinti šakute ir sudėti į tešlą.

Mėgstamų maltinių tešlai vietoj kiaušinio sumaišyti 1 valgomąjį šaukštas traiškytų linų sėmenų su 2,5 valgomojo šaukšto  vandens ir mišinį palaikyti 10 min. šaldytuve. Maltai mėsai sutvirtinti tinka avinžirniai arba viso grūdo speltų miltai. Reikėtų 3 valgomuosius šaukštus avinžirnių miltų sumaityti su 3 valgomaisiais šaukštais vandens. Vieną kiaušinį pakeis 1 valgomuoju šaukštu ispaninių šalavijų sėklų (čija), sumaišius su 1/3 puodeliu vandens ir leisti pabrinkti 15 min.

Ruošiant saldesnius patiekalus ar desertus itin tiks obuolių tyrė, kurios 65 g pakeis vieną kiaušinį. Galima naudoti ir moliūgų tyrę, jos reikės kiek mažiau – apie 55 g, o trinto avokado vienam kiaušiniui pakeisti reikės įdėti apie 60 g. Sojų arba kokosų pienas taip pat gali puikiai pakeisti kiaušinius. Ruošiant patiekalus, kurių sudėtyje yra kiaušinių, tokio pieno reikėtų įpilti apie 60 ml – tiek, kiek sveria vidutinis kiaušinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS