Vėžio priežastimi gali būti infekcija burnoje | KaunoDiena.lt

VĖŽIO PRIEŽASTIMI GALI BŪTI INFEKCIJA BURNOJE

Išsigydyk dantis, ir širdis bus sveika. Toks teiginys šokiruoja, tačiau verčia susimąstyti: juk esame bedančių tauta ir daugiau nei kas antras miršta nuo širdies ligų.

Žmogus – gamtos vaikas

Žmogaus sveikatą lemia daugybė faktorių, visi organai tarpusavyje susiję. Tai, kad jau vaikų dantys nesveiki, o senolių burnoje – vien tik protezai, liudija, kad gyvename neteisingai.

"Žmogus yra gamtos dalis, bet tik vienintelis iš visų, kas gyva, valo dantis ir, kad ir kaip būtų paradoksalu, daugiausia serga kariesu", – pokalbį apie dantų sveikatą pradeda "Aukštėjos" biologinės odontologijos klinikos vadovė Sandra Butkienė.

Ji, pati būdama gydytoja odontologe, pripažįsta, kad šiuolaikinei medicinai labiau rūpi ligos, o ne pacientų sveikata.

"Mes, medikai, esame labiau išmokyti chemijos, farmacijos ir ligų gydymo, o ne rūpinimosi visuomenės sveikata", – apibendrina S.Butkienė.

Jos vadovaujama klinika bendradarbiauja ne su vienu JAV medicinos institutu ir taiko pasaulinio lygio naujoves. Ir Amerikoje, ir Europoje populiarėja vadinamoji tvari biologinė medicina. Tai, anot S.Butkienės, ne alternatyvi, o ateities medicina, kai  tūkstančių metų senumo klasikinė medicina yra derinama su šiuolaikine, grįsta mokslu. Svarbu, kad tai nebūtų vien farmacijos ir chemijos mokslai.

"Pasaulyje nė viena kita būtybė, išskyrus žmogų, vaistų nevartoja. Ir žmogui jie reikalingi tik tada, kada nusprendžia gydytojas, ir jų reikia labai nedaug. Kai studijavau mediciną, vienas farmacijos profesorius sakė: jei gydytojas pacientui skiria vienus vaistus – žino, ką gydo, jei dvejus – abejoja pasirinktu gydymo metodu, jei skiria trejus – nežino, ką daro, o jei ketverius – jį patį reikia gydyti", – juokaudama prisimena gydytoja S.Butkienė.

Išties gydytojai gali padėti toli gražu ne visada. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, teigiama, kad medicina visuomenės sveikatą lemia tik 10 proc.

"Kiekvienas turi suprasti, kad pas medikus nuėjęs sveikas netaps. Gydytojas tegali užgesinti gaisrą, o padaryti žmogų sveiką – ne", – S.Butkienė griauna įsitikinimus apie šiuolaikinės medicinos visagalybę ir deda pamatus sveikatai išsaugoti, kol ji dar neprarasta.

Pradžia – pas odontologus

Gydytoja odontologė pribloškia dar labiau sakydama, kad neretai jos srities specialistai daug svarbesni gydant lėtines ligas, iš jų ir onkologines, nei kitų sričių gydytojai.

Pasirodo, kariesas ir kiti dantų infekcijos židiniai po nesandariomis plombomis ar karūnėlėmis, periodonto ligos, infekuoti dantų šaknų kanalai gali ne tik apsunkinti lėtinių ligų eigą, bet netgi jas sukelti.

Teigiama, kad žymiausi to laikotarpio gydytojai pirmiausia pacientus siųsdavo pas odontologus, kad jie pašalintų židinines infekcijas burnoje, ir tik tada spręsdavo, kaip gydyti lėtines širdies, plaučių, sąnarių ir onkologines ligas.

"Šią teoriją įrodė JAV mokslininkas Westonas Price'as, paskyręs 25 metus kruopštiems tyrimams ir vadovavęs 60 mokslininkų tyrimo komandai. 1915 m. jis buvo paskirtas Amerikos dentalinės asociacijos mokslinių tyrimų direktoriumi ir jo 1 174 puslapių moksliniai darbai tapo daugelio pasaulio gydytojų vadovu", – pristato gydytoja odontologė S.Butkienė.

Teigiama, kad žymiausi to laikotarpio gydytojai pirmiausia pacientus siųsdavo pas odontologus, kad jie pašalintų židinines infekcijas burnoje, ir tik tada spręsdavo, kaip gydyti lėtines širdies, plaučių, sąnarių ir onkologines ligas.

"Dažnai jų gydyti nebereikėdavo, pašalinus dentalines infekcijas pacientai pasveikdavo patys", – priduria S.Butkienė.

Prasidėjus atibiotikų erai ši teorija buvo užmiršta ir dentalinės infekcijos prdėtos gydyti antibiotikais, vaistais nuo uždegimų ir kitais cheminiais vaistais. Rezultatai nenudžiugino. Pavyzdžiui, JAV gyventojams rizika susirgti vėžiu 1900 m. grėsė vienam iš 30, 1980 m. jau vienam iš penkių, 1990 m. – vienam iš keturių, 1995-aisiais – vienam iš trijų. Numanoma, kad 2020 m. ši rizika grės kas antram.

Svarbi ligų priežastis

Pastarųjų metų moksliniai tyrimai patvirtina, kad dentalinės infekcijos vaidina labai svarbų vaidmenį lėtinių ir onkologinių susirgimų etiologijoje.

Profesorius Ralphas R.Steinmanas iš Loma Lindos universiteto kartu su fiziologijos, biofizikos ir endokrinologijos profesoriumi Johnu Leonora paskyrė 40 metų moksliniams tyrimams, kad ištirtų burnos ertmės, dantų ir viso organizmo metabolizmo sąveiką. Paaiškėjo, kad danties dentinas nėra vientisas, jį sudaro daugybė kanalėlių. Viename dantyje jų gali būti iki 5 km. Profesorius R.R.Steinmanas įrodė, kad medžiagos iš organizmo su intersticiniu (audinių) skysčiu per pulpos kamerą patenka į dentino kanalėlius ir tuomet jais pro emalį nukeliauja į burną. Šį reiškinį jis pavadino dentalinio skysčio transportu ir įrodė, kad tai savaiminio dantų valymosi mechanizmas.

Bandymai buvo atliekami su pelėmis, suleidžiant joms radioaktyvaus akriflavino hidrochlorido į pilvo ertmes. Jau po 6 min. radioaktyvus preparatas atsirasdavo dentino kanalėliuose, o po valandos – ir emalyje. Nuolatinis danties savaiminis valymasis dėl dentalinio skysčio tėkmės apsaugo nuo mikrobų, dentaliniai toksinai nepatenka į danties vidų.

"Situacija pasikeičia, jei sutrinka šis savaiminio valymosi mechanizmas. Dantų ėduonis – tai sisteminė liga, panašiai, kaip cukrinis diabetas ar aterosklerozė. Sutrikus savaiminiam danties valymuisi, ten esančios bakterijos prisitaiko prie bedeguonės aplinkos, tampa labiau virulentiškomis ir toksinėmis. Kiekvieno danties sukandimo metu jos ir jų gaminami toksinai patenka į periodontą, iš ten – į bendrą kraujotaką, pasklinda po visą organizmą ir nusėda labiausiai pažeidžiamame organe", – ligos mechanizmą aiškina gydytoja S.Butkienė ir priduria, kad dėl to prieš plombavimą būtina preciziškai pašalinti infekuotus danties audinius, mikroskopiškai užpildyti danties kanalus, senas nehermetiškas plombas ir karūnėles pakeisti naujomis.

Dažniausios lokalizacijos

JAV Kentukio universitete buvo atlikti tyrimai, siekiant įvertinti, kaip dantų kanalų toksinai veikia žmogaus imuninę sistemą. Penki mikrolitrai infekuoto dantų šaknies kanalo ekstrakto blokavo 26 proc., o 40 mikrolitrų – 63 proc. CDK2 kinazės aktyvumo.

"Vadinasi, net vienas infekuotas danties šaknies kanalas gali 63 proc. sumažinti imuninės sistemos efektyvumą. Profesorius Boydas Haley, vienas žymiausių pasaulyje toksikologijos ekspertų, panaudojo PRG – polimerazės grandininės reakcijos metodą, kuriuo galima nustatyti specifinius mikroorganizmų DNR fragmentus. Taip buvo galima identifikuoti bakterijas infekuotuose dantyse, o paskui rasti tuos pačius fragmentus širdyje, sąnariuose, smegenyse, placentoje ir kituose organuose įrodant, kad infekcijos sukėlėjai čia pateko būtent iš dantų", – atradimus pakomentavo klinikos vadovė S.Butkienė.

Paaiškėjo, kad net autoimunines ligas, tokias kaip artritas ar autoimuninės širdies ligos, sukelia ar apsunkina dentalinės kilmės mikroorganizmai ar jų toksinai. Nustatytas ryšys tarp konkrečių dantų ir organų pažeidimo lokalizacijos. Tai ypač būdinga onkologinėms ligoms.

Odontologijos klinikos "Aukštėja" specialistai dirba, vadovaudamiesi būtent šiomis išvadomis. Negana to, klinika vykdo programą: "Sveikas dirvožemis – sveiki augalai – sveiki žmonės".

"JAV prezidentas Franklinas Delanas Ruzveltas yra pasakęs, kad nacija, kuri sunaikins savo dirvožemį, sunaikins pati save. Homo ir humus žodžių šaknis yra ta pati. Mūsų sveikata slypi žemėje, priklauso nuo mitybos ir fizinės degeneracijos", – apibendrina klinikos, bendradarbiaujančios su A.Stulginskio, Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, vadovė S.Butkienė, kolektyvui siekiant, kad savo pacientams galėtų padėti kaip įmanoma daugiau, išmokytų juos išsaugoti ne tik sveikus dantis, bet ir visą organizmą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

4m kraujuoja dantenos negalit isgydyt.buvau pas specialistus skalaukit burnos skysciu.kiek ju pirkau skalavau niekas nepaejo.numalsino soda ir salaviju zole.jiems nerupim visai.

Nuomone

Cia yra todel, kad lietuviai dantu gydymui neuzdirba, o dantistu paslaugos per brangios.

Euras

Kai balsavome už euro įvedimą, ne visi patikėjome, kad litas virs euru, -pabrangs 3.5 karto... Pabrango tuos tris su puse karto ir kai kur dar daugiau. Pabrango viskas, pradedant maistu, vaistais, degalais, elektra, dujomis, vandeniu, šiukšlių išvežimu ir paslaugomis. Paslaugos. tai ir kirpykla ir siuvykla ir batų remontas, autobusų bilietai, autoservisas ir medicininės paslaugos. Odontologinės paslaugos irgi pabrango. Alga pakilo du su truputėliu karto. Su litais nežinojau ką veikti, jų užteko ir likdavo, o eurų trūksta ir kas mėnuo vis labiau. Virš 60 proc. lietuvių gauna minimumą 400 ir vos daugiau eurų. Vadinasi tie žmonės anksčiau ar vėliau emigruos. O valdžiažmogiai galvoja kaip stabdyti emigraciją. Kiek kadencijų galvos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS