Žalieji kokteiliai – mada, naudinga sveikatai | KaunoDiena.lt

ŽALIEJI KOKTEILIAI – MADA, NAUDINGA SVEIKATAI

Pastaruoju metu žalieji kokteiliai tampa vis populiaresni. Tai viena naudingesnių mados bangų. Tuomet, kai gamta mus apdovanoja vaisių ir uogų gausa, praturtinti mitybos racioną kokteiliais ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai bei figūrai. Tačiau ingredientus būtina derinti.

Pratinkite organizmą

Mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė primena, kad žalieji kokteiliai yra stiprūs antioksidantai, kurie suranda nešvarumų net atokiausiose organizmo vietose, juos išjudina ir padeda pašalinti tuštinantis, per odą ir kvėpavimą.

Specialistė rekomenduoja kokteilius pradėti vartoti po vieną per dieną, nuo 300 ml, ir didinti kiekį, organizmą prie skysto maisto pratinti pamažu.

Nelabai smagi žinia, kad iš pradžių gali kamuoti blogas kvapas iš burnos ir padidėti spuoguotumas. Nereikia išsigąsti – tai laikina ir rodo, kad organizmas valosi. Tad, prieš imantis drastiškų vaisių ir daržovių kokteilių dietų, apgalvokite savo planą. Per tam tikrą laiką organizmas išsivalo ir susireguliuoja, o tai priklauso nuo to, kaip maitinotės iki šiol.

Ingredientų pasirinkimas

Kitas ypač svarbus dalykas – ingredientai.

Gali atrodyti, kad kuo daugiau produktų sudėsite, tuo labiau palepinsite savo organizmą ir būsite sveikesni, deja, taip nėra. Gaminant kokteilį, jame turėtų būti iki keturių skirtingų ingredientų.

Siekiant visapusiškos naudos, mitybos specialistė G.Jonaitytė pataria naudoti skirtingas sultis, kartais jas keisti vandeniu, naudoti įvairius žalumynus, įberti cinamono ar Kajeno paprikos – jie mažina kūno svorį, skatina riebalų sankaupų ir toksinų šalinimą.

Beje, tai tinka ne tik kokteiliams, bet ir košėms. Primaišius bet kokių vaisių ir sulčių, gali kamuoti pilvo pūtimas ir organizmą užnuodysite dar labiau.

Kaip derinti?

Mitybos specialistė G.Jonaitytė primena, kad vienu metu nevertėtų valgyti skirtingų kategorijų produktų: angliavandenių, baltymų ir riebalų. Juos sumaišę apkrauname organizmą.

Ne paslaptis, kad dauguma pusryčiams mėgsta valgyti jogurtą su uogomis ar vaisiais. Deja, juos tenka nuvilti: šie produktai netinkami valgyti kartu, nes uogos – angliavandeniai, o jogurtas – baltymai ir riebalai. Jie blokuoja vienas kitą.

G.Jonaitytės teigimu, valgant tokį derinį organizmas negaus nei baltymų, nei vitaminų iš uogų, o suvalgytas maistas ne tik neduos naudos, bet taps toksinais organizme ir virs riebalais. Tad šiuos produktus reikia valgyti atskirai.

Dienos meniu

Jeigu į savo meniu nusprendėte įtraukti žaliuosius kokteilius, siekiant rezultatyvios naudos vertėtų apgalvoti visą maisto racioną.

"Dieną galima pradėti žaliu kokteiliu. Jei trūksta energijos – išgerti sulčių arba vandens su citrina, suvalgyti arbūzo. Visa tai kartu ir valo organizmą. Suvalgius lėkštę vaisių, pavyzdžiui, vieną obuolį, mėlynių (gali būti šaldytos) su cinamonu, gauname skaidulinių medžiagų ir reikalingų mikroelementų", – aiškina mitybos specialistė.

Prieš valgį ji pataria išgerti stiklinę šilto vandens, o prieš treniruotę – sulčių arba suvalgyti meliono.

"Pietums tinka salotos su špinatais. Nebijokite lauko žolių, nes viskas, kas žaliuoja virš žemės – kiaulpienės, garšvos, ridikų lapai – tinka su lašeliu aliejaus, sezamo sėklomis, riešutais. Tai tiesiog nuostabus derinys!" – receptu žavisi mitybos specialistė.

Vakare ji pataria valgyti lengvą maistą. Žinoma, priklauso nuo to, ką veikiate. Jei laiką leisite aktyviai – tinka ir vaisiai, o jei geriate saldžias sultis, bet neišnaudojate energijos, tuomet jos virsta riebalais.

Kad ir kaip norėtųsi, per dvi savaites nesulauksite nerealių rezultatų, apie kokius kartais svajojate, nes, sugrįžus į normalų mitybos ritmą, sugrįš ir kilogramai.

"Kiekvienas gyvena savo gyvenimą, turi savo balansą, taigi turi žiūrėti, kaip geriau konkrečiai jam. Esmė – ne dietos, o tai, kaip jautiesi. Svarbiausia – ne greitas efektas, o nuolatinis savęs puoselėjimas, o tada ir rezultatai ilgalaikiai", – primena G.Jonaitytė.

GALERIJA

  • G. Jonaitytė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gerkim

ir baubsim kaip karves,zvengsim kaip arkliai... Tai kokteiliai neturintiems idomesnio uzsiemimo nei sukiotis visa diena virtuvej...

nauda

tik tų "kokteilių" gamintojams ir visokių sulčiaspaudžių gamintojams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS