2000 eurų už vaikų priežiūrą: kas galės pasinaudoti lengvata? | KaunoDiena.lt

2000 EURŲ UŽ VAIKŲ PRIEŽIŪRĄ: KAS GALĖS PASINAUDOTI LENGVATA?

Nuo 2019 metų bus galima iki 2000 eurų susimažinti pajamų mokestį už į namus ateinančių auklių paslaugas ir vaikų priežiūrą popamokinėse grupėse, kai vaikai prižiūrimi mokyklos ar kitose patalpose po pamokų.

Kaip portalą „Versli mama“ informavo Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė, nuo 2019-ųjų įsigaliojus naujai tvarkai, nepilnamečių vaikų priežiūra bus laikomos į namus ateinančių auklių paslaugos, vaikų priežiūros paslaugos popamokinėse grupėse, kai vaikai prižiūrimi mokyklos ar kitose patalpose po pamokų.

Tėvų sumokėtoms sumoms už būrelius lengvata nebus taikoma, nes tai – ne vaikų priežiūros, o vaikų ugdymo ir švietimo paslaugos.

Tokios vaikų priežiūros paslaugos turės būti teikiamos oficialiai, tai yra jas turės teikti Lietuvoje registruotas mokesčių mokėtojas, pavyzdžiui, gyventojas, įregistravęs individualią veiklą.

Paslaugų teikėjas turės išrašyti sąskaitą ar kitą dokumentą už suteiktas paslaugas, kad tėvai galėtų šiais dokumentais pagrįsti savo išlaidas.

Taip pat lieka iki šiol galiojusios mokesčių lengvatos. Nuo 2019 metų apmokestinamąsias pajamas taip pat bus galima sumažinti iki 1 500 eurų už įmokas į III pakopos pensijų kaupimą, gyvybės draudimo įmokas, papildomas gyventojų įmokas į II pakopos pensijų kaupimą, kurios yra didesnės negu 3 proc. asmens pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

Liks galioti ir senosios lengvatos įmokoms už studijas, palūkanoms už vieną iki 2008 metų gruodžio 31 dienos paimtą kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti.

VMI atkreipia dėmesį, kad, nepaisant nustatytų atskirų apribojimų, bendra visų atimamų išlaidų (įskaitant įmokas už studijas, profesinį mokymą ir palūkanas už būsto kreditą, paimtą iki 2018 metų gruodžio 31 dienos) suma negalės viršyti 25 proc. gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų.

Taip pat papildomai nustatyta lengvata gyventojams, kurie studijuoja, moka už pirmąjį aukštąjį išsilavinimą (arba jų tėvams) ir palūkanoms už būsto kreditą, paimtą iki 2009 metų sausio 1 dienos. Šioms išlaidoms atskiro apribojimo nėra, tačiau svarbu tai, kad visos 1, 2 lengvatų grupėms priskirtos, taip pat ir už mokslus bei kreditą patirtos gyventojo išlaidos neviršytų 25 proc. gyventojo apmokestinamųjų pajamų.

Šias išlaidas galima atimti iš pajamų, kurioms taikomi 15, 20 ir 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifai.

Kaip skelbė ELTA, mokesčių lengvatos bus taikomos ir remonto išlaidoms. Jeigu gyventojas už būsto remontą sumokėjo 4 000 eurų, sąskaita išrašyta jo vardu, prisitaikyti lengvatą galės jis ir jo sutuoktinė, kiekvienas iš savo apmokestinamųjų pajamų atimdamas po 2 000 eurų remonto išlaidų.

Lengvata bus galima pasinaudoti ir tuo atveju, jeigu remonto paslaugas atliks pagal verslo liudijimą dirbantis asmuo. Lengvatą galės prisitaikyti ir būstą nuomojantis asmuo, remontą atlikęs iš savo lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O gal geriau tuos 2000€ iškart papildomai Mamoms sumokėt? - bet kuriuo atveju Mama geriau nei kažkokia ateinanti auklė.

o is kur [ ko ] isciulpt ta 2000 euru suma

kada menesio atlyginimas yra 500euru ???

cia --anukelis -nustate 2000 euru tarifa

uz paslauga , ar Pirdzius vyresnysis patare ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS