Apklausa: lietuviai savo ekonominę padėtį vertina optimistiškiausiai ES | KaunoDiena.lt

APKLAUSA: LIETUVIAI SAVO EKONOMINĘ PADĖTĮ VERTINA OPTIMISTIŠKIAUSIAI ES

  • 9

Lietuviai optimistiškiausiai visoje Europos Sąjungoje vertino savo ekonominę padėtį. Naujausia Eurobarometro apklausa rodo, kad savo ekonominę padėtį palankiai vertina 73 proc. lietuvių.

Lapkritį atliktos apklausos duomenimis, visoje ES daugiau gyventojų esamą Europos ekonomikos padėtį vertina teigiamai (49 proc.), o ne neigiamai (38 proc.). 23 valstybėse narėse dauguma respondentų teigė, kad dabartinė Europos ekonomikos padėtis yra gera.

Praėjus dvidešimčiai metų nuo bendros valiutos įvedimo parama ekonominei ir pinigų sąjungai ir euro zonai tebėra rekordiškai didelė – bendrą ES valiutą remia trys ketvirtadaliai respondentų euro zonos valstybėse (75 proc.). Lietuvoje paramą eurui išreiškė 67 proc. apklausoje dalyvavusių gyventojų.

Tuo metu pasitikėjimas ES išlieka stabilus (42 proc.) ir yra didžiausias nuo 2010 metų rudens – net septyniolikoje valstybių narių dauguma respondentų pasitiki ES. Pasitikėjimas Europos Sąjunga yra didžiausias Lietuvoje (65 proc.), Danijoje (60 proc.) ir Švedijoje (59 proc.).

Tarp didžiausių problemų, su kuriomis susiduria Lietuva, 56 proc. respondentų nurodė didėjančias kainas, infliaciją, pragyvenimo kainą (sumažėjo 7 proc. punktais, palyginti su 2018 metų pavasariu).

Antra didžiausia problema Lietuvoje, lietuvių manymu, yra mokesčiai (21 proc.), trečioje ir ketvirtoje vietose įvardijamos sveikatos bei socialinė apsauga ir pensijos (po 19 proc. respondentų).

Paklausti apie ateinančių 12 mėnesių lūkesčius, ekonominę situaciją savo šalyse geresnę mato 21 proc. Europos šalių gyventojų ir 17 proc. respondentų Lietuvoje, geresnę ekonominę situaciją Europos Sąjungoje mato 18 proc. ES kitų šalių ir 20 proc. Lietuvos gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Mindaugas

Nenoreciau sutikti su aplausos rezultatais,kol lietuvoje pensininkai gali tik egzistuoti,30℅ lietuviu emigravusiu,na negali buti,kad jau lietuviai tokie jau patenkinti dabartine ekonomine padetimi,persasi isvada,kad apklausa neatitinka realybes arba surenge kurnors seimo rumuose.Cía mano asmenine nuomuone ir noretusi buti neteisiam.

NETIKIU NEI PER KUR

tikrai netikiu situo MELU

kada bus tiesa

pagal valdzios zmones mes vystomes sparciausiai europoj pagal dedules sunauja esam giliam dugne is kurio pakilti negalima
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS