Ar suveiks apsauga nuo rekordinių elektros kainų? | KaunoDiena.lt

AR SUVEIKS APSAUGA NUO REKORDINIŲ ELEKTROS KAINŲ?

  • 3

Elektros energijos biržos operatorius „Nord Pool“ keičia rinkos taisykles Baltijos šalims, pasakojama LNK reportaže.

Nuo gruodžio 8 d. maksimali suma už megavatvalandę (MWh) bus pusantro tūkstančio eurų, arba du su puse karto mažesnė nei yra dabar. Kainai esant didesnei nei pusantro karto, nei 1,5 tūkst. už MWh, biržos dalyviai galės koreguoti savo pasiūlymus. Mažinti arba didinti nurodytą kainą.

Tikimasi, kad pakeitus rinkos taisykles, galutinis elektros tarifas vartotojui sumažės. Keisti algoritmą Baltijos šalių reguliuotojai „Nord Pool“ paprašė po rugpjūčio rekordo, kai vieną valandą elektros kaina pasiekė neregėtas aukštumas – 4 eurus už kilovatvalandę (kWh).

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

„Ši metodika bus peržiūrėta, kol kas dėl jos yra diskutuojama, dėl šios ribos apskaičiavimo principo, – sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius. – Pagrindinis dalykas, kad automatiškai nebūtų keliama. Vis dėlto vertinimas turėtų būti atliekamas Europos reguliuotojų lygyje. Na, ir akivaizdu, kad tų ribų vienašališkas arba automatinis perkėlimo nedidinimas turės teigiamą efektą elektros energijos kainoms biržoje. Žinoma, tos maksimalios kainos nėra visą laiką, tam tikromis valandomis, tačiau bet kokiu atveju leis sumažinti galutinį tarifą elektros vartotojams“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aapsauga

Geriausia kainu kelimas ,privacioje valstybeje,niekada nebus jokios apsaugos.

Apsauga

nuo savu banditu neegzistuoja! Visi istatymai priimami ju naudai jau 30 metu.

jo jo

tik negaminkit savo elektros, geriau pirkit is masiulio bobos... kreivys pades...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS