Baigėsi išmokų už sumedžiotas šernų pateles terminas | KaunoDiena.lt

BAIGĖSI IŠMOKŲ UŽ SUMEDŽIOTAS ŠERNŲ PATELES TERMINAS

  • 0

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad baigėsi prašymų gauti išmokas už sumedžiotas šernų pateles terminas. Siekiant paskatinti medžiotojus aktyviau reguliuoti šernų populiaciją, nuo šių metų spalio 1 d. iki gruodžio 18 d. buvo iki 300 eurų padidintos išmokos už sumedžiotą vyresnę kaip 24 mėn. šerno patelę, tačiau nebemokama už jaunesnes kaip 2 metų pateles.

Medžiotojai VMVT teritoriniams padaliniams dar gali teikti prašymus gauti išmokas už šernų pateles, sumedžiotas iki šių metų gruodžio 17 d. (imtinai).

Europos Sąjungos kovos su afrikiniu kiaulių maru (AKM) strategijoje numatyta, kad siekiant sureguliuoti šernų populiaciją, turi būti medžiojamos suaugusios šernų patelės. Tai viena iš pagrindinių priemonių, siekiant pristabdyti AKM plitimą.

Ši užkrečiamoji liga paplitusi 31 Lietuvos savivaldybėje. Šiais metais AKM laukinėje faunoje nustatytas 1 242 vietose 2 245 šernams (282 sumedžiotiems ir 1 963 nugaišusiems).

„Preliminariais duomenimis, šiais metais sumedžiotas panašus skaičius sumedžiotų vyresnio amžiaus šernų patelių kaip ir praėjusių metų medžioklės sezono metu. Tai rodo, kad padidintos išmokos nedavė laukto efekto, todėl bus svarstomos papildomos šernų populiacijos reguliavimo priemonės“, - teigė VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS