Baltijos šalys ir Lenkija pasirašė deklaraciją dėl išmokų žemdirbiams | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALYS IR LENKIJA PASIRAŠĖ DEKLARACIJĄ DĖL IŠMOKŲ ŽEMDIRBIAMS

Baltijos ir Lenkijos šalių žemės ūkio ministrai antradienį pasirašė deklaraciją dėl bendros pozicijos, raginančios Europos Komisiją (EK) suvienodinti ūkininkams mokamas tiesiogines išmokas.

Anot Lietuvos žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, teisingumo ir lygybės užtikrinimas yra vienas svarbiausių tikslų.

„Visi Europos Sąjungos (ES) ūkininkai turi atitikti tuos pačius standartus ir reikalavimus, todėl tiesioginės paramos konvergencija yra bendras mūsų interesas. Žemės ūkio ministrų pareiga kovoti už savo ūkininkų teises ir tikiuosi, kad bendromis pastangomis mums tai pavyks“, - susitikimo metu kalbėjo B. Markauskas.

Deklaracijoje pabrėžiama, kad svarbu išlaikyti paprastus ir efektyviu bendrosios žemės ūkio politikos instrumentus (BŽŪP): vienkartinių išmokų už plotą mokėjimą ir savanorišką susietąją paramą.

Ministrai taip pat susitarė, kad BŽŪP turi prisidėti prie ES aplinkosaugos ir klimato tikslų, tačiau siektini tikslai turi būti proporcingi finansavimui.

„Norėtume, kad priemonės siekiams įgyvendinti būtų paremtos subalansuotu požiūriu, o ūkininkams būtų tinkamai atlyginta už prisidėjimą prie šių siekių“, - sakė B. Markauskas.

Deklaracijoje taip pat pabrėžiama, kad būtina stiprinti EK ir valstybių narių bendradarbiavimą, o BŽŪP turėtų užtikrinti tvarią žemės ūkio plėtrą ir saugaus, aukštos kokybės ir įvairaus maisto gamybą. Norima, kad būtų numatyti tinkami finansiniai ištekliai BŽŪP įgyvendinti, o administracinė našta tiek ūkininkams, tiek institucijoms sumažėtų.

Pasirašytame dokumente akcentuotas ir kaimo plėtros aspektas, raginantis užtikrinti ne tik tinkamą finansavimą, bet ir kovą su gyventojų skaičiaus kaime mažėjimu, nedarbu, skurdu ir socialinės atskirties mažinimu.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, per 2014-2017 metų laikotarpį iš viso išmokėta apie 1,7 mlrd. eurų tiesioginių išmokų 130 tūkst. pareiškėjų. 2018-2020 metų laikotarpiu bus išmokėta dar apie 1,4 mlrd. eurų tiesioginių 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS