Brangsta namuose užslėpti litai: atskleidė, kuris banknotas vertingiausias | KaunoDiena.lt

BRANGSTA NAMUOSE UŽSLĖPTI LITAI: ATSKLEIDĖ, KURIS BANKNOTAS VERTINGIAUSIAS

  • 10

Lietuva su litu, kaip valiuta, atsisveikino 2015 m. Vis dėlto bankininkai skaičiuoja, kad ne visi pinigai sugrįžo atgal. Pasirodo, mūsų tautiečių namuose, rūsiuose, stalčiuose paslėpta milijonai buvusios valiutos monetų ir banknotų. Pasirodo, dabar už 10 litų banknotą numizmatai pakloja nuo 15 iki 50 eurų, praneša LNK.

Pasaulyje cirkuliuoja milijardai monetų ir banknotų, tačiau tų, kuriais mokėti negalime, vertė kyla kartais. Apie tai plačiau papasakojo numizmatas Tauras Račyla.

– Pagal dabartinį kursą, 10 litų verti 3,5 eurų. Kadangi dabar tokia situacija, mes jį pardavinėjame jau su numizmatine verte, tai jis vertas kažkur apie 15 eurų.

– Kai kur žmonės nepagaili ir 50 eurų už 10 litų. Nuo ko tai priklauso?

– Šie banknotai labai populiarūs visame pasaulyje, kadangi yra pavaizduoti du lakūnai. Šie spalvoti ir turintys sudėtingą, gražų dizainą abiejose pusėse banknotai labai populiarūs tarp kolekcionierių. Nors šie pinigai jau necirkuliuoja pas mus nuo 2015 m., bet vis dar randami pas žmones. Lietuvoje dar yra 450 mln. neiškeistų litų. Banknoto vertė priklauso nuo bankinio stovio. Jei banknotas buvęs apyvartoje, palankstytas, tai jo vertė nominali pagal kursą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek galėtų kainuoti 20, 50, 100 litų banknotai? Kokie pinigai dažniausiai cirkuliuoja pas jus?

– Dažniausiai sutinkami smulkesni nominalūs pinigai. 100 litų rečiau sutinkami. Pats brangiausias yra 500 litų banknotas, nes jo vertė apie 145 eurai. Už tokią kainą jau sunkų jį surasti. Rinkoje jo vertė apie 200 eurų, gal net daugiau.

– Turite ir vieno lito banknotą. Kiek šie banknotai galėtų kainuoti? Jie yra dar senesni.

– Banknotai cirkuliavo iki 2007 m. Dabar jie yra pakankamai aukštomis kainomis. Vienas litas kainuoja apie 10 eurų. Kalbant apie monetas, 2010 m. monetų rinkinys kainuoja kažkur 170 eurų. Kiekvienai metais litų numizmatinių rinkinių kainos kyla, kadangi su metais numizmatinė vertė auga. Tuo tarpu šių metų euro monetų rinkinio vertė yra 30 eurų.

– Ar tai populiari investicinė prekė?

Pats brangiausias yra 500 litų banknotas, nes jo vertė apie 145 eurai.

– Taip, kiekvieną dieną ateina klientai, kurie domisi, perka. Pernai lito monetų pardavime apyvarta mūsų, kaip įmonės susijusios su numizmatinėmis priemonėmis, buvo apie 800 tūkst. eurų.

– Ką daryti mūsų tautiečiams, kurie dar turi pasislėpę litų? Sakėte, kad jų vertė ir toliau augs. Reiškia, juos ir toliau reikia laikyti, didinti tą vertę.

– Nesiūlyčiau nešti į banką, šių pinigų numizmatinė vertė auga kiekvienais metais. Jei tie banknotai geros stovio, nesulankstyti, tada jie tikrai verti dėmesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Galėsit

Ruzkių zekam atiduot

Idomu

Ar daug gausiu, už maiša sovietinių monetų...

che che

Galima drasiai atsisakyti euro, ivesti lita ir keisti i naujus litus santykiu 1:10 Gryztume i senus laikus kai zmogus jautesi laimingas uzdirbdamas 300 litu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS