Dalis mokesčių reformos pataisų – jau Seime | KaunoDiena.lt

DALIS MOKESČIŲ REFORMOS PATAISŲ – JAU SEIME

Pirmosios mokesčių permainas numatančių įstatymų pataisos, kurioms šį trečiadienį pritarė Vyriausybė, jau pasiekė Seimą.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisomis siūloma didinti baudas už įvairius pažeidimus, susijusius su mokesčių slėpimu, netinkama veikla, leidimų ar licencijų užsiimti tam tikra veikla neturėjimu.

Įregistruoti Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimai, kad 0,3 proc. tarifu būtų apmokestinti antras ir daugiau vieno žmogaus turimi būstai. Pagrindinis būstas ir sodybos būtų apmokestinamos, kaip iki šiol – nuo bendros 220 tūkst. eurų vertės išlaikant progresyvumą, kuris taikomas šiuo metu: 0,5 proc. mokesčio tarifas nekilnojamajam turtui už 220–300 tūkst. eurų, 1 proc. – už 300–500 tūkst. eurų, 2 proc. – už daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisomis siūloma įvesti „Sodros“ įmokų lubas: 2019 metais jos siektų 120 vidurinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – 84 VDU, o 2021 metais – 60 VDU. „Sodros“ lubas viršijančioms pajamoms būtų taikomas 25 proc. GPM tarifas.

Atlyginimo riba, iki kurios taikomas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), turėtų augti iki 2,5 VDU. NPD kitąmet siektų 280 eurų (dabar – 380 eurų, tačiau perskaičiavus pagal pagal naują mokesčių konsolidavimo tvarką, jis būtų 272 eurai).

Taip pat įregistruotos Labdaros ir paramos įstatymo pataisos leistų paramos gavėjo statusą gauti tik tiems asmenims, kurie atitiktų minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus, o Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai numato, jog neatitikus tokių kriterijų, nebus galima dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Akcizų įstatymo pataisos numato akcizais (68,6 euro už kilogramą) apmokestinti kaitinamojo tabako produktus ir elektroninių cigarečių skystį. Jiems  siūloma nustatyti 0,2 euro už ml produkto akcizų tarifą. Dėl to 2 ml šio skysčio galėtų pabrangti apie 0,48 euro.

Taip pat siūloma nustatyti trejų metų akcizų didinimo planą cigaretėms, cigarams bei cigarilėms ir rūkomajam tabakui: akcizą už cigaretes padidinti iki 62,25 euro už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis kaip 102 eurai.

Siekiama padidinti akcizų tarifus ir cigarams bei cigarilėms iki 42 eurų už kg ir rūkomajam tabakui – iki 68,6 euro už kilogramą. Dėl to cigarečių pakelis (kuriame jų yra 20) vidutiniškai brangs apie 0,11 euro (pakelis pigiausių cigarečių – 0,15 euro), cigarilių pakelis (kuriame yra 10 cigarilių) – apie 0,12 euro, o 30 g rūkomojo tabako - apie 0,3 euro.

Vyriausybė taip pat žada didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, dviem procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Premjeras Saulius Skvernelis „Verslo žinioms“ šią savaitę teigė, kad Seimo dauguma turėtų prisiimti politinę atsakomybę už galimus sprendimus, kurie iš esmės skirtųsi nuo Vyriausybės siūlomų. Tuo pačiu, pasak jo, jeigu Seimas priimtų sprendimus, kuriems nepritars Vyriausybė, tikrai gali būti keliamas klausimas, ar Seimas tebepasitiki Vyriausybe.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

JOKIŲ 'lubų'!!! (reikia ir mokesčius į Sodrą padaryt progresinius)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS