„Darbiečiai“ su ministre ir „Sodros“ atstovais aptars užsienyje dirbusių lietuvių pensijas | KaunoDiena.lt

„DARBIEČIAI“ SU MINISTRE IR „SODROS“ ATSTOVAIS APTARS UŽSIENYJE DIRBUSIŲ LIETUVIŲ PENSIJAS

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai antradienį susitiks su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene ir „Sodros“ atstovais aptarti problemų dėl pensijų užsienyje dirbusiems lietuviams.

Susitikime bus kalbama apie užsienyje įgyto darbo stažo, motinystės įtraukimo į darbo stažą klausimus, taip pat –  problemas, dėl kurių užsienyje dirbę Lietuvos piliečiai grįžę į Lietuvą negauna uždirbtų pensijų. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, per metus „Sodra“ išnagrinėja beveik 62 tūkst. gyventojų užklausų dėl pensijų skyrimo, iš jų 4-5 proc., arba 3,2 tūkst. užklausų yra dėl gyventojų, dirbusių užsienyje.

„Ypatingo sudėtingumo klausimų būna kelios dešimtys (...)“, – BNS nurodė ministerija.

Dažniausios problemos – popieriniai dokumentai, kuriuos turi pateikti asmuo, nes „Sodra“ duomenis apie stažą ir turėtas draudžiamąsias pajamas kaupia nuo 1994 metų sausio. Duomenų iki 1994 metų šiame registre nėra.  

„Tai aktualu skiriant ir mokant socialinio draudimo pensijas, nes reikalingi dokumentai ir duomenys, įrodantys sukauptą stažą iki 1994 metų, o jie dažniausiai būna popieriniu formatu, ne visi juos turi, kartais reikia ieškoti per įvairių institucijų archyvus. Tai lemia, kad kartais sprendimai užtrunka“, – komentavo ministerija. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tarsis,

kaip atimti? Juk tokiu - vis daugiau. Butu ka isvogti "gynybai".

Sodra

oficialiai atsisako ieskoti ar pripazinti tarybinius dokumentus apie staza! Susiduriau asmeniskai. Ir nereikia jokiu uzsieniu! Viskas vyko Lietuvoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS