Darbo inspekcija: darbo užmokesčio dydis turėtų būti apvalinamas darbuotojo naudai | KaunoDiena.lt

DARBO INSPEKCIJA: DARBO UŽMOKESČIO DYDIS TURĖTŲ BŪTI APVALINAMAS DARBUOTOJO NAUDAI

Nuo kitų metų sujungus darbuotojų ir darbdavių mokamus mokesčius, „į rankas“ gaunamas atlyginimas negali būti mažinamas, o prireikus apvalinti, – turėtų būti apvalinamas darbuotojo naudai, sako Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialistai. Tiesa, darbuotojų sutikimai keičiant sutartis nėra būtini, tačiau rekomenduojama juos informuoti „prieš protingą terminą“.

Nuo kitų metų sausio 1 d. įsigalioja Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, kuriais valstybinio socialinio draudimo įmokos yra perkeliamos darbuotojui.

Įstatyme nustatyta, kad iki šio įstatymo įsigaliojimo draudėjas (darbdavys), kurio valstybinio socialinio draudimo įmokos perkeliamos pagal darbo sutartį dirbančiam darbuotojui, privalo perskaičiuoti darbuotojo bruto („ant popieriaus“) darbo užmokestį, jį padidindamas 1,289 karto ir atitinkamai pakeisdamas darbo sutartį su darbuotoju be išankstinio jo sutikimo, praneša VDI.

Perskaičiuotas pagal darbo sutartį dirbančio darbuotojo atlyginimas darbuotojui mokamas nuo įstatymo įsigaliojimo dienos.

Iki šio įstatymo įsigaliojimo buvęs pagal darbo sutartį dirbančio darbuotojo neto („į rankas“) darbo užmokestis negali sumažėti dėl pagal darbo sutartį dirbančio darbuotojo atlyginimo perskaičiavimo ir (ar) draudėjo valstybinio socialinio draudimo įmokų perkėlimo apdraustajam, pabrėžia VDI.

Šios įstatymo dalies nuostatos taip pat taikomos draudėjams ir apdraustiesiems asmenims, turintiems santykius, savo esme atitinkančius darbo santykius, ir draudžiamiems valstybiniu socialiniu draudimu.

Taigi, atsižvelgiant į įstatymo nuostatas, darbdaviai iki įstatymo įsigaliojimo turi pakeisti darbuotojų darbo sutartis, atitinkamai jose nustatant padidintą bruto darbo užmokestį (1,289 k.), akcentuoja VDI.

Inspekcijos specialistai pastebi, kad dėl šios priežasties keičiant darbuotojų darbo sutartis, darbuotojų sutikimai nėra būtini, tačiau visais atvejais darbuotojai turi būti informuoti prieš protingą terminą apie būsimus pasikeitimus.

Jeigu perskaičiuojant darbo užmokestį kyla neaiškumų dėl darbo užmokesčio nustatymo (apvalinimo), VDI specialistų nuomone, darbo užmokesčio dydis turėtų būti apvalinamas darbuotojo naudai.

VDI pabrėžia, kad keičiant darbo sutartis darbuotojo neto darbo užmokestis negali mažėti, tad tuo atveju, jeigu darbuotojui buvo sumažintas jo gaunamas darbo užmokestis, Lietuvos Respublikos darbo kodekso nustatyta tvarka darbuotojas turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją. Taip pat, atsižvelgiant į tai, kad keičiasi darbuotojo darbo užmokestis, paminėtina, kad darbdaviai turėtų peržiūrėti ir darbo apmokėjimo sistemas, jeigu jose numatyti dydžiai pateikiami eurais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS