Degalai brangsta: ar bus dar blogiau? | KaunoDiena.lt

DEGALAI BRANGSTA: AR BUS DAR BLOGIAU?

  • 18

Energetikos agentūros duomenimis, benzinas brangsta jau penkta savaitė iš eilės, o dyzelino vidutinė kaina auga jau septintą savaitę. Kainų skirtumus degalinių švieslentėse pastebi ir gyventojai. Kokios to priežastys ir kas žadama ateityje, LNK papasakojo Lietuvos energetikos agentūros direktorė Agnė Bogočiūtė.

– Kodėl degalai brangsta? Kokios to priežastys?

– Iš esmės tai lemia tiekimo pokyčiai. Tiekimas Raudonąja jūra iš Azijos šalių kurį laiką yra apribotas, yra sutrikimų, todėl mes matome, kad visoje Europoje, kaip ir Lietuvoje, nuo Kalėdų kainos auga. Lietuvoje, nepaisant šio augimo, vis tiek degalų kainos išlieka pigesnės nei daugelyje kitų šalių. Jeigu palyginti su ES, Lietuvoje benzinas kainuoja apie 15 proc. pigiau, dyzelinas – apie 6 proc. Labiausiai lietuviai mėgsta degalų kainas lyginti su Lenkija, tai matome tendenciją, kad benzinas Lietuvoje nuo gruodžio pradžios iki dabar vis dar pigesnis maždaug 2–3 centais, dyzelinas šiek tiek pigesnis Lenkijoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar yra imamasi kokių nors priemonių, kad degalų kainos liktų stabilios?

– Degalų rinka yra laisva, ji nėra valstybės reguliuojama, tad kainas lemia rinkos pokyčiai. Reikėtų pastebėti, kad Lietuvoje degalų kainoms įtaką daro ir kiti faktoriai, pavyzdžiui, dyzelinas šiuo metų laiku įprastai yra brangesnis dėl žiemai reikalingų priedų jame, nuo kovo mėnesio tai bus keičiama. Taip pat nuo šių metų sausio dyzelinas brango ir dėl padidėjusio Lietuvoje dyzelinui taikomo akcizo.

– Kokios ateities prognozės? Ar dar brangs degalai, ar jau galime tikėtis pigimo?

– Na, šiuo metu matome, kad tiekimas šiek tiek stabilizavosi, vyksta apiplaukimas aplink Afriką ir pan. Šiokių tokių pokyčių matome didmeninėse kainose, jos šiek tiek nustojo augti. Tačiau Lietuvos gyventojams reikėtų atkreipti dėmesį, kad nuo kovo pradžios benzinas bus keičiamas iš žieminio į vasarinį, dėl to jo kaina šiek tiek augs, tai nebus labai didelė dalis, bet vis dėlto ji augs. Dyzelino, matome, kaip tik jos šiek tiek stabilizavosi ir didmeninės kainos, kaip minėjau, pradėjo mažėti. Tai, manytina, po kurio laiko atsispindės ir degalinių švieslentėse. Nežinau, ar jos pradės mažėti, bet gal nustos taip augti, daugiau mažiau laikysis stabilios.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Benzinad

Ar tu suvoki ką sneki. Kokia Afriką . Beždžionė tu

Benzinad

Jūs iš kokios Afrikos kurą vežant

Kainos

kyla ir atlyginimai nedideja iki pirmu visuotiniu streiku. Paklauskite prancuzu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS