Ekonomistai abejoja naujausio MMA pakėlimo nauda | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAI ABEJOJA NAUJAUSIO MMA PAKĖLIMO NAUDA

Vyriausybei patvirtinus, kad nuo liepos didės minimali mėnesio alga (MMA), kai kurie darbdaviai bei ekonomistai kritikuoja tokį sprendimą. Anot jų, tai nepadės pagerinti mažiausias pajamas gaunančių žmonių gyvenimo, o gali stabdyti nedarbo mažėjimą bei verslo plėtrą.

Naujoji finansų ministrė Rasa Budbergytė sako, kad liepą įsigaliosianti 380 eurų minimali alga turi būti riba, kurios peržengti nereikėtų. Ji pabrėžia, jog darbo našumas neauga taip greitai, kaip atlyginimai, todėl ateityje šalis gali susidurti su labai didelėmis problemomis. Jai pritaria ir darbdavių konfederacija, kuri sako, jog didinti reikėtų ne minimalų atlyginimą, o neapmokestinamą pajamų dydį.

Darbdaviai bei ekonomistai pabrėžia, kad dėl tokio algos didėjimo verslininkai gali tiesiog sumažinti darbo valandų skaičių ir nė kiek nedidinti užmokesčio darbuotojams. Be to, Lietuvos bankas, Tarptautinis valiutos fondas bei kitos tarptautinės organizacijos ne kartą akcentavo, kad darbo našumas Lietuvoje auga gerokai lėčiau nei atlyginimai, o tai ilgainiui gali pakenkti ypač smulkiajam verslui regione.

Darbo užmokestis Lietuvoje yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

O jums išsigimėliai ekonomistai žmonės rūpi ar tik nauda turi būti.

sutinku su Budbergyte

MMA kėlimas nieko neduoda, tik kainų ir mokestinės naštos augimą. Budbergytė teisi. Kas galvoja, kad pakėlus MMA, padidės jų perkamoji galia, labai nusivils, nes toks pakėlimas sukels infliaciją. Gyvenantys iš pensijų ir neįgalumo dar labiau nuskurs,nes niekas tų pensijų nežada kelti. Norint pakelti MMA, neišvengiamai teks didinti kainas, ypač paslaugų. Kai gausite sąskaitas už komunalinius patarnavimus, neverkite, kad neturite už ką susimokėti. Reikia ne MMA, o NPD kelti, nes einant tokiu keliu, tuoj išnyks atotrūkis tarp MMA ir vidutinės algos, visi dirbs už MMA. Kas gavo truputį didesnę algą už MMa , praktiškai jokio algos pakėlimo ir nesulaukė, ypač privačiame sektoriuje, todėl jų ekonominė padėtis pablogėjo, perkamoji galia sumažėjo.

FAKTAS

Visų pirma MMA palieėia valstybines ir savivaldybių įmones.įmones. Kur mokami "valdiški" pinigai. Privačiame sektoriuje priklausys nuo savininkų. Ten galima padidinti MMA, bet sumažinti darbo laiką. Ir bus lygu - lygu. MMA - jokiam darbo našumui nepriklauso. Nuo to nei vaikų darželis, nei valytojas geriau nedirbs. Dirbs taip pat tik gaus daugiau. Pasaka be galo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS