Ekspertai giria „Sodros“ įmokų lubas, tačiau siūlo jas mažinti | KaunoDiena.lt

EKSPERTAI GIRIA „SODROS“ ĮMOKŲ LUBAS, TAČIAU SIŪLO JAS MAŽINTI

„Sodros“ įmokų lubos - teisingas žingsnis, leisiantis paskatinti gerų specialistų trauką į Lietuvos darbo rinką, tačiau ateityje jas reikėtų mažinti, mano ekspertai.

„Luminor“ banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė pastebi, kad, pažvelgus iš daugiau uždirbančiojo perspektyvos, „Sodros“ sistema ilgą laiką buvo labai neteisinga, nes „Sodros“ išmokoms lubos buvo taikomos, o įmokoms - ne. Tai reiškia, kad daugiau uždirbantys į „Sodrą“ sumokėdavo labai daug, tuo tarpu išmokų lygis nuo įmokėtų lėšų priklausė nedaug.

„Tai nemotyvuoja dalyvauti daugiau uždirbantiems šioje stipriai progresyvioje sistemoje, stumia aukštos kvalifikacijos specialistus rinktis šalis, kuriose ši sistema teisingesnė, taip pat tai paskata didėti šešėliniams darbo santykiams arba mokesčių vengimui. Lietuva, priešingai, turėtų daryti viską, kad tokie žmonės pasiliktų.

Be to, tai neparanku tiek vietos, tiek iš išorės ateinančioms aukštą pridėtinę vertę kuriančioms kompanijoms, kurių Lietuvai labai reikia“, - Eltai sakė analitikė.

Tačiau, pasak jos, net ir atsiradus „Sodros“ luboms, jos yra per aukštos, ir ilgainiui turėtų reikšmingai žemėti, kad pasiektų aukštesnės viduriniosios klasės segmentą.

„Aukštesnė vidurinioji klasė - Lietuvai strateginis darbo rinkos segmentas, kuris tik kuriasi, ir jį mes turime puoselėti bei auginti. Jo dydis ir pasitenkinimas turėtų būti vienas iš kertinių valstybės valdymo kriterijų. Kuo stipresnę „išmanią“ viduriniąją klasę šalis turi, tuo tvaresnė jos numatoma ekonominė raida“, - mano I. Genytė-Pikčienė.

Vis dėlto specialistų paklausa pasaulyje didžiulė ir galimybės - beribės, todėl, anot analitikės, Lietuva turi daryti viską, kad neprarastų nė vieno turimo specialisto.

„Maža to, mes turėtume tokiems žmonėms ir juos samdančioms įmonėms sukurti kuo palankesnes sąlygas kurtis, veikti, dirbti ir klestėti čia, kad pritrauktume jų dar daugiau. Juk kuo daugiau tokių specialistų pasirinks Lietuvą, tuo didesnė per jų sumokamus mokesčius bus tiek bendroji, tiek asmeninė kiekvieno piliečio nauda“, - Eltai pasakojo I. Genytė-Pikčienė.

Kaip kiek anksčiau Eltai sakė Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos (VPVA) prezidentas Sigitas Besagirskas, „Sodros“ įmokų lubų įvedimas buvo žingsnis teisinga linkme.

„Sodros“ lubos yra pozityvus žingsnis, nes šiuo aspektu tikrai atsiliekame nuo kaimyninių šalių. Nors ir manau, kad tai, kas dabar priimta, nėra labai konkurencingas pasiūlymas, lyginant su kaimynais, tais pačiais lenkais. Tačiau tai yra tikrai geras žingsnis siekiant pritraukti gerai uždirbančius specialistus“, - Eltai sakė S. Besagirskas.

Pasak jo, didžiausią „Sodros“ įmokų lubų naudą patirs dideles pajamas generuojantys startuoliai, kuriems reikalingi profesionalūs darbuotojai, o tai sumažins paskatas kelti savo verslą į kitas šalis.

„Turime ne vieną pavyzdį, kaip startuolis gimsta Lietuvoje, o moka mokesčius JAV arba Olandijoje, vien tik todėl, kad jam neapsimoka jų mokėti Lietuvoje. Manau, kad „Sodros“ lubos yra labai geras žingsnis“, - tikino VPVA prezidentas.

ELTA primena, kad kitąmet uždirbsiantiems daugiau nei 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus bus taikomos „Sodros“ įmokų lubos, 2020 metais jos bus taikomos 84 VDU uždirbantiems, o 2021 metais - 60 VDU.

„Sodros“ lubų įvedimas susijęs su progresiniu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įvedimu. Tiems asmenims, kuriems bus taikomos įmokų lubos, turėtų būti taikomas 27 proc. GPM tarifas, mažiau uždirbantiesiems - 20 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ui

Sodros lubos man nerūpi, o va už kokius griekus grindis paklojot?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS