Elektra Lietuvoje išlieka brangiausia Baltijos šalyse | KaunoDiena.lt

ELEKTRA LIETUVOJE IŠLIEKA BRANGIAUSIA BALTIJOS ŠALYSE

Praėjusią savaitę Baltijos regione išaugęs elektros energijos suvartojimas nulėmė kainų didėjimą. Elektra Latvijoje ir Estijoje pabrango daugiau, tačiau kaina išliko aukštesnė Lietuvoje.

Didžiausias kainos augimas užfiksuotas Estijoje – čia elektra vidutiniškai pabrango 6 proc. iki 34,99 EUR/MWh. Latvijoje elektros kaina paaugo 5 proc. iki 36,17 EUR/MWh, o Lietuvoje – 4 proc. iki 37,82 EUR/MWh ir buvo didžiausia tarp Baltijos šalių.

„Elektrum Lietuva“ ekspertai pastebi, kad elektros kainas „Nord Pool“ biržos prekybos zonose augino padidėjusi elektros paklausa ir menkas gamybos prieaugis. Gamybai augti neleido gedimas Švedijos atominėje elektrinėje bei sumažėjęs kritulių kiekis. Kainoms Baltijos šalyse įtakos turėjo ir didžiąją savaitės dalį neveikusi „NordBalt“ jungtis.

Elektros suvartojimas – didžiausias nuo vasario

Praėjusią savaitę Baltijos šalyse, kaip ir visame „Nord Pool“ regione, augo elektros suvartojimo apimtys. Bendrai šalys suvartojo 545 GWh elektros – 2 proc. daugiau nei prieš savaitę. Tai yra didžiausias suvartotas kiekis nuo šių metų vasario mėnesio. Latvijoje šis rodiklis išliko apie 148 GWh, tačiau Estijoje padidėjo 3 proc. iki 181 GWh, o Lietuvoje – 1 proc. iki 216 GWh.

Elektros energijos gamyba Baltijos šalyse bendrai sumažėjo 3 proc. iki 458 GWh. Estijoje šis rodiklis susitraukė 8 proc. iki 235 GWh. Tačiau Lietuvoje padidėjo 1 proc. iki 51 GWh, o Latvijoje – daugiau nei 3 proc. iki 172 GWh. Tai lėmė daugiau nei du kartus išaugusi gamyba Rygos šiluminėse elektrinėse.

Per savaitę, nuo lapkričio 20 iki 26 d., elektrinės Estijoje sugeneravo 30 proc., o Latvijoje 16 proc. daugiau elektros nei buvo suvartota. Tuo metu Lietuvoje pagaminta 16 proc. visos šalyje suvartotos elektros energijos. Bendrai šalys sugeneravo 84 proc. joms reikalingo elektros kiekio.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Sakoma ,

jeigu prielaidos geros , tai ir pasekmės geros .Įšeina , kad pasekmė yra Š.,reiškia ir prielaida buvo Š.

tik taip

teta sake kad ekonomika kyla sparciausiai europoj bet tai net sunku pastebet ir algos bei pensijos kyla ir kyla o uztat ir elektra turi atitikti beribi kylima taigilaukim spartesnio kainu kylimo ir nauju mokesciu ivedimo

saulius

Paradoksalu taciau atlyginimai maziausi lietuvoje o elektra brangiausia,uzuot ieskoma problemu sprendimo budu bandoma slepti esancias problemas ,,mes gyvename geriau uz rusus" :) :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS