Elektros tiekėjų taikytos baudos – neteisėtos | KaunoDiena.lt

ELEKTROS TIEKĖJŲ TAIKYTOS BAUDOS – NETEISĖTOS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vartotojai gali laisvai rinktis elektros tiekėją, o jei netenkina jų paslaugos – keisti į kitą. Tačiau už nutrauktas sutartis dalis tiekėjų taikė baudas. Dabar aiškėja, kad tai daryta neteisėtai.

Įstatymo interpretacijos

Elektros rinkos liberalizavimas tiek buitiniams vartotojams, tiek verslui leido rinktis tiekėją pagal jo siūlomus tarifus. Tačiau, panorus anksčiau laiko nutraukti sutartį ir pasirinkti kitą tiekėją, daliai vartotojų teko sumokėti baudas.

Tiekėjai baudas taikė įvairiomis formomis. Vieni sumokėjo už suteiktas kompensacijas, kitiems tiekėjai nurodė sumokėti sutarties nutraukimo mokestį, kuris galėjo būti arba fiksuotas, arba apskaičiuotas pagal suvartotą elektros energijos kiekį ar tiek, kiek liko laiko iki sutarties pabaigos. Dalis vartotojų dėl netesybų mokėjimo ar nemokėjimo net įsisuko į teismų verpetą.

„Lapkritį Ekonomikos komitete pradėjome parlamentinę kontrolę, kurios esmė – įstatymus skaitantys žmonės matė, kad, keičiant sutartis su elektros tiekėjais, negalimos jokios baudos, tačiau realybė pasirodė kitokia. Tiek gyventojai, tiek mažos įmonės sulaukė baudų, kai į tiekėjus kreipėsi dėl sutarties keitimo ar nutraukimo.

Energetikos ministerija tarsi buvo sakiusi, kad baudos buvo galimos toms sutartims, kurios buvo sudarytos nuo 2021 m. vidurio, tačiau toms, kurios sudarytos 2023 m. viduryje, esą jau negali būti taikomos baudos. Tačiau nei pirma, nei vėlesnė įstatymo redakcija nenumatė galimybės taikyti baudas. Nors įstatymas buvo koreguotas, abu kartus buvo aiškiai nurodyta, kad baudos negalimos“, – apie tai, kad Energetikos įstatymas buvo skirtingai interpretuojamas „Kauno dienai“ sakė Seimo narys Lukas Savickas.

Neteisėta: už pakeistą elektros tiekėją vartotojams negali būti taikomos baudos. / Tomo Raginos nuotr.

Jis teigė, kad dėl elektros tiekėjų taikomų baudų vartotojams buvo kreiptasi ir į Europos Komisiją (EK), kuri aiškiai pasakė, kad buitiniams vartotojams ir mažoms įmonėms jokia apimtimi negalima taikyti baudų.

„Vadinasi, vartotojai neturi grąžinti nuolaidų, mokėti sutarties nutraukimo ar dar kokių kitų užmaskuotų mokesčių. Tai lėmė reikšmingą poziciją, kad, nepriklausomai, kada sutartis sudaryta, jokių netesybų negali būti. Tikslių duomenų, kiek vartotojų sumokėjo baudas, neturi net reguliuotojas, bet tai gali būti tūkstančiai, kurie arba susimokėjo, arba dabar tos baudos iš jų yra išieškomos, arba vis dar vyksta teismai. Žinoma, yra ir tokių vartotojų, kurie nekeitė tiekėjo, nepasigerino sąlygų vien dėl to, kad nenorėjo mokėti baudų. Liūdna, kad gyvename teisinėje valstybėje, tačiau dvejus metus elektros tiekėjai vartotojams taikė baudas, kurios prieštarauja įstatymams“, – stebėjosi L. Savickas.

Anot Seimo nario, dabar būtina užtikrinti, kad vartotojams, kurie jau sumokėjo sutarties nutraukimo mokesčius, elektros tiekėjai kompensuotų.

„Čia jau valstybinės institucijos turi ieškoti būdų, kaip tai padaryti. Dabar Ekonomikos komitete padaryta pertrauka, o po jos, tikiuosi, bus pristatyti konkretūs veiksmai, kaip neteisėtai išrašytos ir vartotojų sumokėtos baudos bus sugrąžintos žmonėms. Iš šios situacijos turi būti išmoktos pamokos, kad į parlamentarų keliamus klausimus, atsakymai nebūtų vilkinami, nes problema identifikuota lapkritį, o tik dabar pripažinta, kad buvo padaryta klaida. Tad kyla klausimų, kiek truks, kol bus kompensuota“, – retoriškai klausė L. Savickas.

Teks grąžinti?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) kreipėsi į nepriklausomus elektros energijos tiekėjus, kad šie grąžintų nuo 2021 m. liepos 15 d. iš buitinių vartotojų ir mažų ar labai mažų įmonių gautas netesybas ir kitus mokesčius, pritaikytus keičiant elektros tiekėją ar nutraukiant sutartį, ir atsisakytų visų šiuo metu pareikštų reikalavimų dėl netesybų ir bet kokių mokesčių mokėjimo minėtoms vartotojų grupėms.

Taip pat reikalaujama nutraukti išieškojimo veiksmus, pakoreguoti egzistuojančias sutartis su buitiniais vartotojais, mažomis ir labai mažomis įmonėmis, kad netesybos ar kiti mokesčiai nutraukiant sutartis ar keičiant tiekėją negali būti taikomi.

EK yra pateikusi nuomonę dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl elektros energijos vidaus rinkos bendrųjų taisyklių. Lietuvos atveju ši direktyva į nacionalinę teisinę bazę perkelta taip, kad namų ūkiai ir mažos įmonės neturi mokėti nepriklausomo elektros tiekėjo pakeitimo ar sutarties nutraukimo mokesčių.

„Todėl VERT laikosi nuomonės, kad elektros tiekėjai neturėjo teisės iš vartotojų reikalauti susimokėti netesybas ir kitus mokesčius, todėl dabar turi prievolę gautas lėšas grąžinti“, – skelbė VERT.

Nei pirma, nei vėlesnė įstatymo redakcija nenumatė galimybės taikyti baudas.

Energetikos ministerija „Kauno dienai“ taip pat nurodė, kad planuojama peržiūrėti įstatymus, kad neliktų interpretacijų.

„Seimo pavasario sesijoje planuojama svarstyti įstatymų pakeitimus, kurie reglamentuotų VERT funkcijas ir suteiktų platesnius įgaliojimus vykdant nepriklausomų elektros tiekėjų priežiūrą. Šiuo metu vertinamas Lietuvos Respublikos energetikos įstatymo 341 straipsnis“, – ministerijos specialistai kol kas neįvardijo detalių, kokios numatomos konkrečios įstatymo korekcijos.

Visgi kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai laikosi pozicijos, kad tik vartotojams, kurie sutartis sudarė po praėjusių metų birželio, netaikys baudų už netesybas. Anksčiau sudarytose sutartyse esą galėjo būti įrašytos nutraukiamos sutarties mokesčio sąlygos ir tai buvo teisėta.

„Kam tai reikalinga? Nežinau, bet matyti, kad artėja rinkimai, – LNK žinioms kalbėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna. – Iki tol pasirašytoms sutartims taikome jose numatytas sąlygas, įskaitant ir sutarties nutraukimo mokestį. Noriu pabrėžti, kad netaikome tiekėjo keitimo mokesčio, bet taikome mokesčius, kurie tiesiogiai susiję su sutarties nutraukimo, nuostolio kompensavimu.“

„Tai, ką vakar ar užvakar darėme, tą patį ir toliau darysime, niekas nesikeičia. Mes iš privačių vartotojų seniai nieko neprašome“, – LNK žinioms teigė „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Kaip elgtis vartotojui?

VERT nurodė, kad vartotojai, kurie šiuo metu turi galiojančias elektros energijos tiekimo sutartis ir nori jas nutraukti, gali tai daryti be netesybų ir papildomų mokesčių.

Vartotojai, kuriems buvo nurodyta sumokėti netesybas ar kitus mokesčius ir jie tai padarė (nutraukė sutartį ir pakeitė tiekėją arba sudarė naują sutartį su tuo pačiu tiekėju), taip pat vartotojai, kurie mokėjimų dar neatliko, savo iniciatyva gali raštu kreiptis į nepriklausomą elektros tiekėją, su kuriuo sudaryta sutartis buvo nutraukta, reikalaudami grąžinti sumokėtas netesybas, kitus sutarties nutraukimo mokesčius arba anuliuoti tiekėjų išrašytas, bet dar neapmokėtas sąskaitas.

Gavęs tiekėjo atsakymą, kuris vartotojo netenkina, arba negavęs atsakymo per 30 dienų nuo kreipimosi į tiekėją dienos, vartotojas su tais pačiais reikalavimais tiekėjo atžvilgiu turi teisę kreiptis į VERT dėl ginčo nagrinėjimo ikiteismine tvarka. Ikiteisminė tvarka neprivaloma, todėl vartotojai taip pat turi teisę kreiptis tiesiogiai į bendrosios kompetencijos teismą.

„Vartotojai, kurie yra sulaukę elektros tiekėjo reikalavimo sumokėti netesybas ar kitus mokesčius, gali kreiptis į VERT dėl jų pagrįstumo. Vartotojai, kurie šiuo metu dalyvauja teisminiuose procesuose, toliau gali ginti savo interesus teisiniais būdais“, – skelbė VERT.

GALERIJA

  • Elektros tiekėjų taikytos baudos – neteisėtos
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (48)

sunku

patikėti, bet kreipiausi į Ignitį ir tie pradėjo grąžinimo proicedūrą, žada, kad per 5 dienas pinigai grįš į mano sąskaitą. VERT vis dėlto turi šiokių tokių galių.

Virgai

Kažkada vienas "ožys" sakė, kad elektra beveik nieko nekainuos, jei runkeliai referendume dėl atominės elektrinės nebalsuos prieš. Ko norėjot, tą ir turit.

klausimas

Tie, kurie skyre baudas, ses i teisiamuju suola ar cia viskas kaip visada pochuj?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS