ES ir Kanados sutartis: kokią sąlygą iškėlė „valstiečiai“? | KaunoDiena.lt

ES IR KANADOS SUTARTIS: KOKIĄ SĄLYGĄ IŠKĖLĖ „VALSTIEČIAI“?

Europos Sąjungos (ES) ir Kanados prekybos susitarimą „valstiečiai“ siūlo ratifikuoti, tačiau su sąlyga, kad joje bus Lietuvos pareiškimas dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir hormonais apdorotos jautienos įvežimo.

Keturi „valstiečių“ frakcijos atstovai Ramūnas Karbauskis, Mindaugas Puidokas, Agnė Širinskienė ir Tomas Tomilinas užregistravo tai numatančią pataisą. 

Pasak R. Karbauskio, „valstiečiams“ svarbu išsklaidyti abejones, kilusias Europoje dėl ES ir Kanados taikomų skirtingų standartų GMO atžvilgiu.

„Todėl nusprendėme prisijungti prie Europos Komisijos (EK), Slovėnijos, Lenkijos, Belgijos pareiškimų, išsakytų sutarties pasirašymo metu. Tokiu būdu, prisiimdami naujus tarptautinius įsipareigojimus, užtikrinsime, kad Lietuvos vartotojus pasiektų tik aukščiausios kokybės, ES taikomus reikalavimus atitinkantys maisto produktai, kartu saugosime ir savo žemės ūkio sektorių,“ – išplatintame pranešime cituojamas R. Karbauskis.

M. Puidoko teigimu, valstybių pareiškimai tokiuose susitarimuose yra įprasta praktika.

„Valstybių pareiškimais paprastai paaiškinama, kaip jos interpretuoja ir taikys tarptautinių sutarčių nuostatas tada, kai šios sutartys įsigalios. Vien Kanados ir ES sutarties pasirašymo metu buvo padaryta beveik 40 įvairių pareiškimų“, – sako jis.

Pataisos numato, kad Lietuva pripažįsta, jog ES ir Kanados susitarimas nepadarys poveikio ES įstatymams, susijusiems su GMO ir produktų, gautų naudojant naujas veisimo technologijas, leidimu, pateikimu rinkai, auginimu ir ženklinimu, o valstybės narės išlaiko galimybę riboti ar drausti GMO auginimą savo teritorijoje, ką šiuo metu leidžia ES teisė.

„Valstiečiai“ taip pat siūlo Lietuvai pareikšti, kad trečiųjų šalių, įskaitant Kanadą, kilmės mėsa į ES gali būti įvežama, tik jei tos šalys laikosi visų ES importo sąlygų.

ES ir Kanados prekybos susitarimas Seimui pateiktas ratifikuoti pernai pavasarį, tačiau klausimas strigo Sveikatos reikalų komitete. Komitetas sutarties nesvarstė, nes laukė dokumentą vertinančio ES Teisingumo Teismo sprendimo.

Sutartis tarp ES ir Kanados panaikina 98 proc. muitų. Kritikai baiminasi, kad įsigaliojus sutarčiai Lietuvą užplūs pigesni, genetiškai modifikuoti produktai.

Lietuvos diplomatai tikėjosi, kad sutartis bus ratifikuota dar pernai vasarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

JEI mums mokėtų normalius atlyginimus taiir pirktume TIK ekologišką maistą; kanadiečiai patys savo š. nevalgo, tai ieško durnelių kuriems kad tik pigiau.

tai

niekas nevercia pirkt uzsienietisko, paieskokit lietuvisko arba rusisko, jei jis jums labiau prie sirdies, jeigu jums is uzjurio vis dar vien tik blogis ateina...

Lietuvė

Dabar perkant maistą, jau reikia gerai paieškot nors minimaliai švaresnių produktų, kas bus tada kai išstums lietuvišką produkciją užjūrio "gėrybės". Superkam iš amerikonų pasenusius ginklus, dabar supirksim ir maistą, kuris nei pūsta, nei džiūsta, negenda ištisus metus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS