Europos ekspertai vienija jėgas Lietuvos upėms saugoti | KaunoDiena.lt

EUROPOS EKSPERTAI VIENIJA JĖGAS LIETUVOS UPĖMS SAUGOTI

Lietuvos ir kitų šalių ekspertai trečiadienį Vilniuje vyksiančiame tarptautiniame seminare drauge ieškos sprendimų Lietuvos upėms nuo kliūčių „išlaisvinti“ ir jų biologinei įvairovei išsaugoti.

Seminare, pasak pranešimo, Lietuvos ir užsienio valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai ir mokslininkai nagrinės užtvankų ir kitų dirbtinių kliūčių upėms keliamas problemas, bendrai ieškos sprendimų Lietuvos upių laisvai tėkmei ir jų biologinei įvairovei atkurti ir išsaugoti. Patirtimi gerinant upių būklę dalysis ekspertai iš Estijos, Ispanijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Suomijos.

Seminarą organizuoja Lietuvos aplinkos ministerija kartu su ES lėšomis finansuojamo projekto AMBER atstovais. AMBER projektu siekiama atkurti upių susisiekimą ir natūralią tėkmę ir atverti kelius netrukdomai žuvų migracijai tvarkant ir šalinant užtvankas.

Įgyvendinant projektą, planuojama sukuri Europos upėse esančių užtvankų žemėlapį. Jį AMBER projekto atstovai tikisi sukurti kartu su gamtai neabejingais žmonėmis, kviesdami juos prisijungti prie pilietinės mokslo iniciatyvos ir padėti rinkti duomenis apie užtvankų ir kitų upėse esančių kliūčių buvimo vietas. Šiam tikslui buvo sukurta speciali mobilioji programėlė „Barrier Tracker“, skirta registruoti užtvankų Europos upėse vietas.

Tikimasi, kad pilietinė mokslo iniciatyva padės pildyti valstybės turimus duomenis apie užtvankas, geriau suprasti užtvankų keliamų problemų mastus ir numatyti galimus sprendimus.

„Upės gyvybiškai svarbios mūsų ekosistemai. Džiaugiuosi, kad vis labiau suprantame, kaip galime pagerinti vandens kokybę ir upių būklę, sukurdami palankesnes sąlygas upių tarpusavio susisiekimui. Telkdami Lietuvos ir kitų šalių ekspertų pastangas sieksime gerinti kliūčių valdymą“, - sakė Aplinkos apsaugos agentūros Hidrografijos tinklo skyriaus vadovas Gintautas Sabas.

Pasak AMBER projekto atstovės Pao Fernandez Garrido, įgyvendinus šį projektą, tikimasi pirmą kartą gauti apytikslius užtvankų ir dambų Europoje, taip pat ir Lietuvoje, skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ko

noret is musu socrunkeliu jei jiems svarbiau europinis lovys o ne gamta kuria atidave europoligonams o patyssu savo /morale/ vazineja po uzsienius....

Aha

Kaip jie ketina tas upes išsaugoti, jei leidžia miškus šienauti kaip atolą? Neliks miškų - neliks ir upių. Ir ežerų neliks.

patriotas

kada musu gamtos sergetojai padarys zuvims pralaida kauno hidro elektrinej,jau daug metu zadama bet nieks ta linkme nepajudejo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS