Gaivinama idėja leisti naudoti nelietuviškas raides įmonių pavadinimuose | KaunoDiena.lt

GAIVINAMA IDĖJA LEISTI NAUDOTI NELIETUVIŠKAS RAIDES ĮMONIŲ PAVADINIMUOSE

Vyriausybėje vėl gaivinama idėją leisti registruoti įmonių ir organizacijų pavadinimus visomis lotyniškomis - ne tik lietuviškomis - raidėmis. Tikimasi, kad tokiu būdu bus sudarytos vienodos sąlygos vietos ir užsienio kapitalo įmonėms.

Ūkio ministerija parengė Valstybinės kalbos įstatymo bei Civilinio kodekso pakeitimų įstatymo projektus, kuriais siūloma Lietuvoje veikiančių įmonių, įstaigų ir organizacijų pavadinimuose naudoti raides x, q ar w.

„Mes šiuo reguliavimu reaguojame į įmonių ir verslo poreikį, nes nemažai įmonių plečia savo paslaugų spektrą į užsienio rinkas ir dabartinis reguliavimas sudaro nevienodas konkurencines sąlygas užsienio juridiniams asmenims, kurie registruojasi Lietuvoje ir gali naudoti visus lotyniško pagrindo rašmenis, o lietuviško kapitalo įmonės tokios teisės neturi“, - BNS sakė ūkio viceministras Ramūnas Burokas.

Šiuo metu juridinių asmenų pavadinimai turi būti sudaromi tik valstybine kalba, tačiau užsienio kapitalo įmonėms ar įstaigoms buvo leidžiama naudoti pavadinimus ir užsienio kalba. Be to, galiojančią tvarką naujai steigiamos įmonės galėdavo apeiti notarams patvirtinus jų pavadinimus, ar užsienyje įregistravusios prekės ženklą su minėtomis raidėmis.

Siūlymai įmonių pavadinimuose naudoti visas lotyniškas raides Seimui buvo teikiami prieš trejus metus, tačiau tuomet parlamentarai juos atmetė.

Ūkio ministerija iki rugpjūčio 23 dienos laukia suinteresuotų asmenų pastabų. R.Buroko teigimu, iki šiol ministerija nėra sulaukusi jokių pastabų ar pasiūlymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

ACH tas šliaužiantis lietuvių kalbos naikinimas; kam ČIA lietuviai nepatinka?

Ui

Tai jos dar neleidžiamos? O iš kur tada tiek užrašų ir pavadinimų nė iš tolo nelietuviškų? Et, vienaip ar kitaip lietuvių kalbai amen...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS