Grupė parlamentarų siekia iš viešųjų pirkimų eliminuoti Rusijos karo rėmėjus | KaunoDiena.lt

GRUPĖ PARLAMENTARŲ SIEKIA IŠ VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ ELIMINUOTI RUSIJOS KARO RĖMĖJUS

  • 9

Grupė įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų siekia neleisti viešuosiuose pirkimuose dalyvauti Rusijos karo rėmėjams.

Septyniolika parlamentarų pirmadienį registravo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, pagal kurias perkančioji organizacija privalėtų pašalinti tiekėją iš pirkimo procedūrų, jeigu jo dalyvis – fizinis arba juridinis asmuo – būtų įtrauktas į Rusijos karo rėmėjų sąrašą.

Šį sąrašą turėtų sudaryti ir patvirtinti Vyriausybė. Į jį patektų Rusijoje ir Baltarusijoje veikiantys asmenys.

Anot pataisos autorių, ten mokėdami mokesčius jie netiesiogiai prisideda prie Rusijos karinių pajėgumų vystymo, jos propagandos ar mobilizacijos kampanijų, kitaip netiesiogiai skatina Rusijos karinius pajėgumus ir taip kelia grėsmę tiek Lietuvos, tiek jos partnerių nacionaliniam saugumui.

„Projektas parengtas reaguojant į iniciatyvinės grupės „STOP prekybai rusijoje“ 2024 metų sausio 16 dieną paskelbtą analizę apie su į Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros „Tarptautinį karo rėmėjų“ sąrašą įtraukta „Vičiūnų grupė“ susijusios įmonės „Autovici“ laimimus viešuosius pirkimus“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Ukraina sausį įtraukė „Vičiūnų grupę“ į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, nes ji tęsia veiklą Rusijos rinkoje.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

LRT praėjusią savaitę skelbė, kad „Vičiūnų“ grupės gamykla „Vičiunai-Rus“ Sovetske susitikimuose su Kubos atstovais pernai atstovavo Rusijos maisto pramonei.

Lietuvos valdžios atstovai sako smerkiantys tokį įmonės sprendimą ir žada siekti, kad „Vičiūnų“ grupei nebūtų leista dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

o tai

ne švedų Jonas Oihemanas yra karo rėmėjas? Jis jau 10 metu siurbia iš LR biudžeto milijonus ir prekiauja ginklais? Be jokių viešuju pirkimu

Aha - supratau

vieni banditai nori patraukt nuo auksinio lovio kitus banditus ir rado priežastį:D

Pasiūlymas

Kokie dar gali būti viešieji pirkimai? Rusijos karo rėmėjus reikia teisti pagal karo meto įstatymą, kaip už pagalbą priešui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS