Gyventojai sprendžia, ar dalyvauti pensijų kaupime | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAI SPRENDŽIA, AR DALYVAUTI PENSIJŲ KAUPIME

  • 3

Nuo metų pradžios kas ketvirtas gyventojas, įtrauktas į pensijų kaupimo sistemą, asmeniškai susipažino su jam skirta informacija ir pasidomėjo, kokia kaupimo bendrovė jam priskirta, praneša „Sodra“, išanalizavusi gyventojų prisijungimus prie asmeninės „Sodros“ paskyros.

Naujausiais duomenimis, informaciją peržiūrėjo beveik 36 tūkst. gyventojų iš 152 tūkst., kuriuos „Sodra“ įtraukia į pensijų kaupimą nuo liepos mėnesio. Paskyroje gyventojai gali pamatyti, kokia pensijų kaupimo bendrovė jiems parinkta ir kaip elgtis toliau norint priimti sprendimą dėl kaupimo bei pasinaudoti pensijų kaupimo skaičiuokle.

„Šią savaitę gyventojams pakartotinai išsiųsime pranešimus apie dalyvavimą pensijų kaupime tiek į asmenines paskyras, tiek elektroniniu paštu tiems, kas juos yra nurodę „Sodrai“.

Planuojame išsiųsti apie 40 tūkst. elektroninių laiškų tiems gyventojams, kurie bus naujai įtraukti į kaupimą nuo liepos, tačiau iki šiol į pranešimus nesureagavo“, – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

„Sodra“ kasdien sulaukia maždaug 1000 gyventojų užklausų dėl pensijų kaupimo. Sprendimą dalyvauti pensijų kaupime ar ne, gyventojams padeda priimti Prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuoklė. Ja jau spėjo pasinaudoti apie 173 tūkst. gyventojų. „Sodra“ primena, kad prie skaičiuoklės galima prisijungti ir per asmeninę paskyrą. Tuomet didžioji dalis reikalingų duomenų į skaičiuoklę įvedami automatiškai. Žmogui tereikia nurodyti savo atlyginimą ir iki šiol pensijų fonde sukauptą sumą, kurią asmeniškai teikia kaupimo bendrovės.

Iš naujai įtraukiamų pensijų kaupimo dalyvių „Sodrai“ prašymus atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime pateikė 8200 gyventojų, o nuo šių metų pradžios naujas pensijų kaupimo sutartis jau sudarė daugiau nei 3400 gyventojų.

Iš 1,3 mln. gyventojų, kurie kaupime jau dalyvavo iki šiol, pensijų kaupimo bendrovėms prašymus sustabdyti kaupimą ir lėšas palikti pensijų kaupimo fonde pateikė 12 tūkst. gyventojų, o prašymus pervesti visą sukauptą sumą į „Sodrą“ – 3700 gyventojų.

Šių gyventojų įmokos į pensijų kaupimo fondus nebemokamos nuo to mėnesio, kai jie savo pensijų kaupimo bendrovei pateikia prašymą sustabdyti įmokų mokėjimą arba nutraukti pensijų kaupimą. Jeigu gyventojai nepateikia prašymo, įmokos mokamos nuo sausio.

„Sodra“ primena, pensijų kaupime ir toliau dalyvauja bei įmokas nuo sausio moka tie gyventojai, kurie kaupime dalyvavo iki šiol. Norint kaupti toliau jiems nieko daryti nereikia.

Į pensijų kaupimą naujai įtraukiami gyventojai, kurie sausio 2 d. buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, yra nuolatiniai Lietuvos gyventojai ir tą dieną turėjo darbą ar vykdė savarankišką veiklą pagal autorinę sutartį, su verslo liudijimu, individualios veiklos pažymą, buvo veikiančios individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai. Taip pat įtraukiami gyventojai, kurie dalyvavimą 2 pakopos pensijų sistemoje buvo sustabdę 2013 m. (nepriklausomai nuo amžiaus).

Visi jie pensijų kaupimo dalyviais taps ir įmokas mokėti pradės nuo liepos, jeigu iki to laiko neatsisakys kaupti arba savo iniciatyva nesudarys pensijų kaupimo sutarties anksčiau. Sužinoti, kaip priimti sprendimą, gyventojams padeda virtualus pensijų kaupimo patarėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kauniete

Gal sodra patikimesne nei bankai

jo

Tai jau kas ketvirtas atsisakė :) iki liepos daiguma atsisakys, tuo labiau, kad paskutiniu metu visų fondų rezultatai minusiniai (nuostolingi). O dar jei minėtą įtraukimo veiksmą KT pripažins neteisėtu, galbūt ir pasipinigauti galima bus :)

...

JAU iš 'Sekundės' pasimokėm... tik DEBILAI antrąsyk lipa ant to paties grėblio, tai kad kažką valstybė garantuoja bendro vaizdo NEKEIČIA, už gautus pinigus PASKUI nė restorane vienąkart pavalgyt negalėsit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS