Ieškant žemės „Rheinmetall“, LSMU vadovas nori suderinti universiteto ir šalies interesus | KaunoDiena.lt

IEŠKANT ŽEMĖS „RHEINMETALL“, LSMU VADOVAS NORI SUDERINTI UNIVERSITETO IR ŠALIES INTERESUS

Svarstant „Rheinmetall“ amunicijos gamyklą statyti ant Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) valdomos valstybinės žemės, bus ieškoma sprendimų kaip suderinti aukštosios mokyklos ir valstybės interesus, sako pirmadienį su premjere susitikęs LSMU rektorius Rimantas Benetis.

Jis teigė su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte aptaręs universiteto pagal panaudos sutartį valdomos netoli Baisogalos miestelio Radviliškio rajone esančios teritorijos perdavimą kitiems valstybės poreikiams, tačiau nei jie, nei konkrečių įmonių pavadinimai, anot rektoriaus, nebuvo įvardyti, taip pat nebuvo sudaryti jokie susitarimai.

„(Kalbėjome, kad – BNS) valstybei gali reikėti tos žemės. Tas sklypas atitinka tokius reikalavimus, kokių reikia valstybei šiuo metu ir reikia rasti sprendimą kaip išspręsti, kad universiteto procesai nebūtų pažeidžiami, ir kad būtų atspindėtas valstybės interesas“, – BNS pirmadienį sakė R. Benetis.

„Greičiausiai, kad taip“, – teigė jis, paklaustas, ar pokalbis su premjere vyko apie universiteto valdomos žemės perdavimą Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ gamyklai.

LSMU rektoriaus teigimu, dėl žemės perdavimo toliau bus sprendžiama techniniu lygiu.

„Svarstėme, kad techniniai žmonės, kurie tuos klausimus išmano, jie spręs, ieškos sprendimų“, – kalbėjo R. Benetis.

„Būtų uždaromas institutas“

Pasak R. Benečio, žemės perdavimas valstybei sustabdytų Baisogaloje veikiančio LSMU padalinio – Gyvulininkystės instituto – darbą, tačiau kiek tai konkrečiai kainuotų aukštajai mokyklai jis neįvardijo.

Jo teigimu, netoli Baisogalos miestelio esančios teritorijos taip pat svarbios Kauno rajone, Giraitėje, esančio LSMU Praktinio mokymo ir bandymo centro bei Veterinarijos akademijos darbui.

„Tai būtų studijų, mokslo proceso sustabdymas. Būtų uždaromas institutas. (...) Iš tų lėšų, kurios yra generuojamos ūkyje, vykdoma ta (instituto – BNS) veikla“, – teigė R. Benetis.

LSMU rektorius teigė, kad tokios alternatyvos, kaip galimybė instituto veiklai skirti kitas žemes arba finansinę valstybės biudžeto kompensaciją, taip pat nebuvo aptartos. 

Universitetas pagal panaudos sutartį Radviliškio rajone aplink maždaug 1,7 tūkst. gyventojų turintį Baisogalos miestelį valdo kelis stambius daugiau nei 100 hektarų ploto ir dar kelis mažesnius valstybinės žemės sklypus.

Juose auginami pašarai gyvuliams, genofondiniai (nykstančios arba kritinės veislės – BNS) galvijai, gyvuliai, arkliai, paukščiai, kurie naudojami Gyvulininkystės instituto atliekamuose moksliniuose tyrimuose bei studentų praktiniuose užsiėmimuose.

Apie „Rheinmetall“ planus Lietuvoje statyti amunicijos gamyklą kovo viduryje patvirtino įmonės vadovas Arminas Pappergeris (Arminas Papergeris), tačiau investicijų vietovė iki šiol nebuvo skelbta.

Apie planus statyti gamyklą Radviliškio rajone BNS patvirtino septyni šaltiniai. Valdžios institucijos informacijos apie būsimąją gamyklos vietą kol kas nekomentuoja.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ir taip

Kazin ar spes paleisti iki karo pradzios laiko vis maziau karui pradidejus nereiks jokiu mokslu

Bukit geri

Netrieskit miltais bo malunai sustos .reikia ir tegul stato kuo greiciau

Gaila

Kad Benas sutinka mokslą iškeisti į destrukcinius dalykus. Pilna Lietuvoj tos žemės. Gi ne olandai susispaude. ..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS