J. Niewierowiczius žemdirbiams: Seimas sprendimus galėtų priimti nelaukiant kovo 10-osios | KaunoDiena.lt

J. NIEWIEROWICZIUS ŽEMDIRBIAMS: SEIMAS SPRENDIMUS GALĖTŲ PRIIMTI NELAUKIANT KOVO 10-OSIOS

Lietuvos žemdirbiams tęsiant protesto akciją Vilniuje, prie Vyriausybės rūmų prezidento patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius) sako, jog Seimas kai kuriuos žemdirbiams aktualius sprendimus galėtų priimti ir anksčiau, nelaukiant pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją. 

„Manau kad sprendimai galėtų būti greičiau priimti nei laukti pavasario. (...) Kai kuriuos sprendimus galima priimti nelaukiant Seimo sesijos“, – ūkininkams ketvirtadienį mitinge sakė J. Niewierowiczius.

„Tai, kad buvo padarytos klaidos yra faktas. Tą pripažino ir pati premjerė, ir ministrai. Jas reikia kuo greičiau taisyti“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį pažadėjo, kad kai kurios įstatymų pataisos Seime turėtų būti svarstomos skubos tvarka.

Žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sakė iš Seimo pirmininkės išgirdęs pažadą, kad žemdirbių keliamos problemos bus svarstomos iš karto pradėjus Seimo pavasario sesiją, be to, gali būti sušaukta ir neeilinė sesija, jei iniciatyvos imtųsi opozicija.

Tam turime užtikrinti adekvačias sąlygas, finansavimą. Todėl prezidentas palaiko tokias akcijas, pokalbius, derybas, kad pokyčiuose dalyvautų visi.

J. Niewierowiczius mitinge prie Vyriausybės pridūrė, kad prezidento tikslas – žemės ūkio indėlis į aukštos pridėtinės vertės ekonomiką.

„Tam turime užtikrinti adekvačias sąlygas, finansavimą. Todėl prezidentas palaiko tokias akcijas, pokalbius, derybas, kad pokyčiuose dalyvautų visi“, – sakė jis.

„Prezidentas mano, kad Lietuvos žemės ūkis yra strateginė ekonomikos dalis. Visada dirbo dėl to, kad ūkis stiprėtų. Pradedant nuo to, kad 2020 metais kovojome penkias paras dėl didesnių išmokų žemdirbiams“, – pridūrė prezidento patarėjas.

Vyriausybė jau parengė Akcizų įstatymo pataisas, siūlančias gyventojams ir verslui sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą bei grąžinti žymėto žemdirbiams skirto dyzelino naudojimo tvarką. 

Projektu siūloma lengvatinį 41 euro už toną SND akcizą taikyti gyventojų namų šildymui, taip pat dujoms balionuose bei verslui naudojant kaip kurą šildymui. Nuo sausio šioms dujoms taikomas 304,1 euro (be PVM) tarifas.

Buitiniams vartotojams papildoma dedamoji prie tarifo sumažėtų 60-70 centų, dujų balionas atpigtų apie 6,6 euro. Verslui prie pastoviosios dalies – 41 euro – dar būtų skaičiuojama CO2 dedamoji. 

Tuo metu lengvatinį dyzelino akcizą – 60 eurų už 1 tūkst. litrų – siūloma leisti naudoti ne tik traktoriams. bet ir kitoms žemdirbių transporto priemonėms.

Skaičiuojama, kad dėl akcizo lengvatos valstybės biudžetas šiemet (nuo balandžio) neteks 9,6 mln. eurų pajamų, o 2025 ir 2026 metais – po 14 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Diena

,kaip matosi. tikrai siuolaikiskas portalas.Bando Lietuvai idiegti siuolaikinius naujadarus.Juk yra leidimas luosinti lietuviu kalba svetimu musu kalbai raidynu,w, cz.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS