Jau galima teikti prašymus dėl kompensacijų už elektros stulpus | KaunoDiena.lt

JAU GALIMA TEIKTI PRAŠYMUS DĖL KOMPENSACIJŲ UŽ ELEKTROS STULPUS

Nuo liepos 31 dienos galima teikti prašymus dėl kompensacijų už žemės sklypuose įrengtus elektros stulpus - įsigaliojo tai numatantis Vyriausybės nutarimas, Eltą informavo „Elektros skirstymo operatorius“ (ESO).

Žemės savininkai, kurių sklypuose yra įrengti elektros stulpai ar kita elektros tinklų operatorių naudojama įranga, galės gauti vienkartines kompensacijas.

Vienkartinėmis kompensacijomis bus atlyginti nuostoliai, kuriuos žemės savininkai patyrė praradę galimybę naudoti žemės sklypą ar jo dalį pagal paskirtį dėl to, kad juose buvo įrengti elektros stulpai ir/ar kiti energetikos objektai.

Vyriausybė nutarimą, kuriuo patvirtino kompensacijų skaičiavimo ir mokėjimo metodiką, priėmė liepos 26 d.

Įsigaliojus nutarimui, prašymus kompensacijoms gauti tokią teisę turintys asmenys gali per savitarnos sistemą Manogile.lt.

Kaip ESO specialistai teigia atsakymuose Eltai, vienkartinę kompensaciją turi teisę gauti žemės sklypų savininkai, kurių bet kurios paskirties žemės sklype yra nustatyti žemės servitutai tinklų operatorių - ESO, LITGRID ir kitų - naudai (elektros energetikos objektų ir įrenginių naudojimui).

Tai reiškia, kad kompensacijos mokamos ne tik dėl sklypuose įrengtų oro linijų („stulpų“), bet taip pat ir dėl požeminių elektros linijų, transformatorinių ir kito.

„Atkreipiame dėmesį, kad kompensacija už praeitį bus mokama tik už tuos apribojimus, kurie atsirado dėl iki 2004 m. liepos 9 d. įrengtų elektros tinklų, kaip tai numatyta Elektros energetikos įstatyme, tai yra bus kompensuojama tik už pagal įstatymą nustatytus servitutus“, - aiškina ESO.

ESO teigimu, tinklų operatorius kompensacijos dydį apskaičiuos remdamasis Nekilnojamojo turto registre ir Nekilnojamojo turto kadastre esančiais duomenimis, tiksliau - žemės sklypui taikomos elektros linijų apsaugos zonos plotu.

Tais atvejais, kai Registrų centre esantys duomenys nebus pakankami, bus naudojamasi kvalifikuotų matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje, pagalba. Jie nustatys žemės sklypui taikytinos elektros linijų apsaugos zonos plotą, būtiną kompensacijos apskaičiavimui.

Kompensacija bus mokama už tą dalį, kuri priklauso operatoriui. Kompensacija nemokama už vartotojui priklausančių elektros įrenginių (lokalieji elektros tinklai) naudojamą žemę.

ESO specialistų teigimu, prašymo pateikimas nėra sudėtingas, tačiau reikia pasiruošti ir su savimi turėti nuosavybės dokumentus, nes bus reikalinga užpildyti tam tikrą prašomą informaciją.

Elektroninį prašymą pildantis žemės sklypo savininkas (fizinis asmuo, bendraturtis) turi nurodyti vardą, pavardę, gimimo datą, kontaktinius duomenis (adresą, telefono numerį, elektroninio pašto adresą, banko pavadinimą ir atsiskaitomosios banko sąskaitos numerį); žemės sklypo adresą; žemės sklypo unikalų numerį ir kadastro numerį.

Elektroninį prašymą pildantis žemės sklypo savininkas (juridinis asmuo, bendraturtis) turi nurodyti teisinę formą, pavadinimą, juridinio asmens kodą, kontaktinius duomenis (adresą, telefono numerį, elektroninio pašto adresą, banko pavadinimą, atsiskaitomosios banko sąskaitos numerį), juridiniam asmeniui atstovaujančio asmens pareigas, vardą, pavardę; žemės sklypo adresą; žemės sklypo unikalų numerį ir kadastro numerį.

Jeigu prašymas teikiamas pagal atstovavimą ar savininkas yra bendraturtis (kai patvirtinta žemės naudojimo tvarka), kartu su prašymu pridedamas įgaliojimas, teismo sprendimas ar pan.; žemės naudojimo tvarka ir (ar) planas.

Prašymus pateikusiems asmenims ESO žada iki 2018 m. spalio 31 d. pranešti apie suskaičiuotą kompensacijos sumą arba prašymo nagrinėjimo statusą.

Įskaičiavus visas reikiamas atlikti procedūras, vienkartinė kompensacija už servitutą, kaip numatyta metodikoje, bus išmokama per 2 metus nuo reikalavimus atitinkančio prašymo pateikimo dienos.

Metodikoje taip pat numatyta, kad nuo šiol vykdant tinklo plėtros projektus žemės savininkams bus kompensuojama ne tik už prarastą galimybę pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį naudoti žemės sklypą ar jo dalį, bet ir už patirtus nuostolius dėl iškirsto miško, sunaikintų pasėlių ar sodinių.

ESO infrastruktūra, naudojama energijos skirstymui, yra įrengta daugiau nei 1 mln. žemės sklypų visoje Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

klp

vienkartine... per 2 metus ... nu juokdariai plesikai banditai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS