K. Starkevičius: SND akcizas turėtų būti didinamas, kai šiam kurui atsirastų alternatyvų | KaunoDiena.lt

K. STARKEVIČIUS: SND AKCIZAS TURĖTŲ BŪTI DIDINAMAS, KAI ŠIAM KURUI ATSIRASTŲ ALTERNATYVŲ

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius sako, kad suskystintų naftos dujų (SND) akcizas turėtų būti didinamas tuomet, kai šiam kurui atsirastų alternatyvų.

Parlamentaro teigimu, didesni SND akcizai labiausiai paveiktų ne žemdirbius, bet šį kurą naudojančias savivaldybes.

„Dėl pačio akcizo, noriu pabrėžti, kad dujos, akcizo pakėlimas suduotų smūgį ne tiek žemdirbiams, o būtent rajonams, kurie kūrenasi tomis dujomis – mokyklos, darželiai, namai“, – LRT radijui trečiadienį sakė K. Starkevičius.

„Aš matyčiau logišką (nustatyti – BNS) pareinamuosius laikotarpius. (...) Jeigu atsiranda alternatyvos, jis (SND akcizas –BNS) galėtų didėti, bet jeigu jų nebus, tada suprantama kad mes negalime palikti regionų (...) su žymiai brangesniu kuru ir šildant, ir naudojant buityje. Turi būti alternatyvos, pasiūlymai ir akcizo didėjimas pagal juos“, – kalbėjo Ekonomikos komiteto pirmininkas.

Jis teigė palaikantis Vyriausybės parengtas Akcizų įstatymo pataisas, siūlančias gyventojams ir verslui sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą iki 41 euro už toną. Nuo sausio šioms dujoms taikomas 304,1 euro (be PVM) tarifas.

Opozicijos atstovas, Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika sako, kad Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ yra pasiūliusi nustatyti 13,94 euro už toną akcizą, tačiau šiam projektui iki šiol nėra pateikta Vyriausybės išvada.

„Teisybės dėlei gruodžio 5 dieną Vyriausybė turėjo būti parašiusi išvadą Demokratų frakcijos projektui, Akcizų įstatymui, kur yra siūlomas 13,94 euro už toną akcizo tarifas ir tam projektui būtent nėra Vyriausybės išvados“, – LRT radijui sakė K. Mažeika.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako, kad Lietuvoje SND akcizas galėtų būti vidurkis tarp Latvijoje ir Lenkijoje galiojančių tarifų.

„Aš galbūt pritarčiau seimo nario Kęstučio Mažeikos nuomonei, kad jis (SND akcijas – BNS) galėtų būti vidurkis tarp Latvijos ir Lenkijos. Tada tada aš sakyčiau (...) pusė šito siūlomo – 20 eurų (už toną – BNS), tokį skaičių sakau, atsižvelgiant į kaimynus, – LRT radijui sakė I. Hofmanas.

Ūkininkai reikalauja sumažinti SND akcizą, kuris nuo sausio siekia 304,1 euro (be PVM), atšaukti apribotą dyzelino akcizo lengvatą – ir toliu leisti žymėtą kurą pilkti į žemdirbių automobilius.

Dėl to, taip pat dėl kitų praėjusią savaitę protestavusiems žemdirbiams aktualių klausimų, pusšimtis valdančiųjų siūlo vasario viduryje sušaukti neeilinę Seimo sesiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pirma

kad butu zalia, ir butumum visi zali, zalia ekonomika, zalia elektra reikia PIGIOS TECHNOLOGIJOS KLOUUNAI...tik tada ir tik tada galime ja naudoti, siuo atveju visi sedes bate jei pereis brangiu technologiju...

O keliolika

kartu brangesnes tos alternatyvos!? Bet kokios ciabuviu genties samanas stengiasi,kad butu naudinga jo gentainiams! Lietuvoje - kad tarpininkams! O dar Europa save laikome...

žalieji mano apie bioetanolio E85 kainą Lietuvoje, kuri šiuo metu siekia 1,60 EUR kas beveik dvigubai brangiau nei Europoje. Turiu galimybę važiuoti šiuo kuru, bet kai tokia kaina ačiū ne.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS