Kailiams auginamų žvėrelių fermų savininkai rengia atvirų durų dienas | KaunoDiena.lt

KAILIAMS AUGINAMŲ ŽVĖRELIŲ FERMŲ SAVININKAI RENGIA ATVIRŲ DURŲ DIENAS

Po virtinės visuomenininkų publikacijų ir renginių, raginančių uždrausti gyvūnų auginimą kailiams dirti, žvėrelių ūkiai nusprendė atverti fermų duris spaudai.

Žurnalistus į atvirų durų dienas ketvirtadienį ir penktadienį kviečiasi trys žvėrelių ūkiai Pakruojo, Utenos ir Jonavos rajonuose, o dar per 30 kanadines audines auginančių ūkių skelbia esantys pasirengę bet kuriuo metu darbo dienomis priimti žiniasklaidos atstovus, teigiama Lietuvos žvėrelių augintojų asociacijos pranešime.

„Tikimės, kad šie renginiai bus puiki proga susitikti su ūkininkais, vietos bendruomenėmis ir žiniasklaida, savo akimis pamatyti kailinių žvėrelių auginimą, aptarti darbo vietų kaime kūrimo svarbą, gyvūnų gerovės klausimus“, - rašoma pranešime.

ELTA primena, kad rugpjūtį, gavusi signalų iš žiniasklaidos apie visuomeninių organizacijų užfiksuotus galimus gyvūnų gerovės ir kailinių žvėrelių laikymo pažeidimus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inicijavo neplanines patikras įtarimų sukėlusiuose ūkiuose.

VMVT duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra registruota ir veiklą vykdo 210 kailinių žvėrelių ūkių. Visi jie tikrinami periodiškai, 1-2 kartus per metus, pasirenkant didžiausią riziką gyvūnų gerovei keliančius laikotarpius, pavyzdžiui, jauniklių atjunkymo nuo motinų laikas (birželis-liepa) ar žudymo laikas (kovas / spalis-lapkritis).

Patikrinimų metu daugiausiai nustatoma smulkių neatitikimų, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo pažeidimų. Pasitaikė atvejų, kai keliuose ūkiuose buvo rasta sužeistų gyvūnų, taip pat silpno išsivystymo jauniklių, tačiau visi sužeisti gyvūnai buvo atskirti nuo sveikųjų, jiems buvo suteikta papildoma priežiūra ir gydymas, teigė VMVT. Kai kuriuose ūkiuose nustatyta, kad gyvūnų (jauniklių) kiekis garduose didesnis, todėl nurodyta po atjunkymo gyvūnus nedelsiant perkelti į tuščius narvus. Ūkiai, kuriuose užfiksuojami pažeidimai, pasak VMVT, įtraukiami į didesnės rizikos grupę, jų kontrolė vykdoma dažniau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS