Kainų mažinimo planas: ką nutars Vyriausybė? | KaunoDiena.lt

KAINŲ MAŽINIMO PLANAS: KĄ NUTARS VYRIAUSYBĖ?

Vyriausybė šią savaitę tarsis dėl ministerijų pateiktų siūlymų planui, kaip didinti konkurenciją prekybos maisto produktais srityje ir apsaugoti gyventojų perkamąją galią.

Šis klausimas yra numatytas Vyriausybės trečiadienio pasitarimo darbotvarkėje.

„Šios priemonės gana seniai ruoštos, ministerijos jas aptarė ir su premjeru. Tad kai kuriais atvejais, kai teisės aktai jau pateikti, tai yra tiesiog formalumas, o kai kurie klausimai, pavyzdžiui, vaučerių sistema, bus pristatyti aiškiai, detaliai. Vėliau šie klausimai keliaus į Vyriausybės posėdį, greičiausiai - po savaitės“, - Eltai sakė ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Kai kuriems sprendimams - mažajai daliai - įgyvendinti užteks Vyriausybės nutarimų, o kai kuriuos įgyvendinti reikės įstatymų pakeitimų, kurių projektai bus teikiami Seimui.

„Stengsimės, kad ten praeitų kuo greičiau. Aišku, Seime yra komitetai, ginčai, kiekvienas Seimo narys gali turėti savo pasiūlymų ir nuomonių. Manau, kad tai, kas paruošta, didelių diskusijų nesukels. Iki Naujų metų dar yra pusantro mėnesio, tad bent jau spėti, kad projektai atsidurtų Seime ir būtų svarstomi, tikrai įmanoma. Labai didelės kritikos iš opozicijos kol kas negirdime, galbūt tik iš atskirų politikų, bert niekas nesako, kad tikrai nepalaikysime“, - kalbėjo S. Malinauskas.

ELTA primena, kad Vyriausybė ministerijoms buvo pavedusi atlikti tam tikras užduotis, kad būtų pradėtas įgyvendinti vadinamasis kainų mažinimo planas. Anksčiau daliai šių darbų terminas buvo numatytas lapkričio 1 d., tačiau, atėjus šiai datai ir ministerijoms esą pateikus naujų siūlymų, pavėlintas iki lapkričio 12 d.

Teisingumo ministerija vadinamojo kainų mažinimo plano įgyvendinimui pateikė Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pataisas.

Jomis Vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT) norima suteikti naujus įgaliojimus. Vienas jų - organizuoti ekonominius, sociologinius ir elgsenos tyrimus vartotojų apsaugos srityje. Taip pat tarnybą norima įpareigoti atlikti prekių ir paslaugų kontrolinius pirkimus, kuriuos atlieka vadinamieji slaptieji pirkėjai. VVTAT taip pat turėtų inicijuoti pardavėjų ir paslaugų teikėjų interneto svetainių, kuriose šiurkščiai ir sistemingai pažeidžiami vartotojų apsaugos reikalavimai, blokavimą.

Ūkio ministerija siūlo atsisakyti smulkiesiems prekybininkams, anot ministerijos, kartais didelę administracinę naštą sukeliančių perteklinių reikalavimų, skaidrinti tiekėjų ir prekybos tinklų santykius ir stiprinti sąžiningą konkurenciją.

Parengtais Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo ir Konkurencijos įstatymo pakeitimų projektais stiprinamos Konkurencijos tarybos galios ir jai suteikiama daugiau funkcijų, teigia Ūkio ministerija.

Dabar Konkurencijos taryba stebi ir vertina, ar prekybos tinklai neatlieka draudžiamų konkurencinių veiksmų sudarydami sutartis. Priėmus siūlomus pakeitimus taryba turėtų galimybę atlikti stebėseną ir po sutarčių pasirašymo, taip pat stebėti ir viešinti gerosios praktikos pavyzdžius. Priėmus minėtų įstatymų pakeitimą turėtų būti parengtos ir Vyriausybės patvirtintos gerosios praktikos gairės.

Šalia papildomų Konkurencijos tarybos įgaliojimų įstatymų projektais siūloma stiprinti sąžiningos konkurencijos apsaugą ir kitais būdais. Pavyzdžiui, informaciją dėl nesąžiningos konkurencijos galės teikti ne tik susiję asmenys, kaip yra dabar, bet ir kiti, kurių turima informacija gali būti naudinga atliekamam tyrimui. Be to, ministerija siūlo apibrėžti daugiau atvejų, kai galėtų būtų skiriamos baudos ar kitos drausminančios priemonės už konkurencijos ribojimą.

Ūkio ministerija taip pat parengė pasiūlymus, kaip būtų galima sumažinti administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Finansų ministerija Eltą informavo, kad nenumato rengti teisės aktų projektų, susijusių su kainų mažinimo planu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS