Kaip saugiai naudoti dujas buityje? | KaunoDiena.lt

KAIP SAUGIAI NAUDOTI DUJAS BUITYJE?

  • 1

Nemalonu, jei dujinio šildymo katilas sugenda tada, kai jis labiausiai reikalingas – per šalčius, todėl elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pataria jau dabar tinkamai pasirūpinti dujiniu katilu ir paruošti šildymo sistemą žiemai. Šiuolaikinėms dujinio šildymo sistemoms specialių žinių nereikia, pakanka atlikti kelis paprastus žingsnius.

Patikrinkite šildymo sistemą. Artėjant šaltajam metų laikui, patikrinkite šildymo sistemą. Joje turi būti reikiamas kiekis vandens ir optimalus slėgis. Dūmtraukis turi būti išvalytas, būtina apžiūrėti, ar ten nėra šiukšlių. Jei katilo konstrukcija tokia, kai oras paimamas iš patalpos, būste turi būti natūrali ventiliacija. Geriausiai vėdinimo sistema veikia tuomet, kai laikomasi projektinių nurodymų ir nedaroma savavališkų pakeitimų.

Automatizuotas katilas sumažina rūpesčių. Tokie katilai veikia nuolat, jie turi lauko ir patalpų temperatūros daviklius, į kuriuos reaguodami šie įrenginiai dirba. Kai nukrenta temperatūra, toks katilas įsijungia pats, o kai pakyla – atsijungia. Pasirinkusiems automatizuotą katilą, pasirengimas šildymo sezonui paprasčiausias.

Vėdinkite patalpas. Naudojantis dujiniais įrenginiais būtina užtikrinti gerą patalpų vėdinimą. Patalpose, kuriose įrengti kūrenimo katilai ar dujiniai prietaisai, rekomenduojama įsirengti smalkių jutiklius. Jei turite dujinę krosnį ar seno tipo katilą, pagal galimybes rekomenduojama juos pakeisti naujais. Tai verta padaryti ir dėl saugumo, ir dėl ekologijos bei efektyvesnio dujų suvartojimo.

Įsitikinkite, kad liepsna melsva. Pastebėję, kad dujos dega geltona ar oranžine liepsna, kreipkitės į kvalifikuotus specialistus, kad šie patikrintų dujų sistemą. Nesvarbu, turite senesnio tipo dujinį įrenginį ar naują, specialistai pataria prieš atsukant dujų čiaupą patikrinti, ar kiti čiaupai užsukti ir tik tada atsukti dujotiekio čiaupą.

Liepsna „laukia“ ugnies, o ne atvirkščiai. Norėdami uždegti dujinės viryklės degiklį vadovaukitės taisykle, kad ugnies kibirkštis turi „laukti“ dujų, o ne atvirkščiai. Pirmiausia, priartinkite liepsnos šaltinį ir tik tada atsukite dujų čiaupą. Kalbant apie katilus, prieš šildymo sezoną jungdami dujinį katilą patikrinkite trauką dūmtraukyje ir vėdinimo angoje. Netikėtai nutrūkus dujų tiekimui ar pajutus dujų kvapą, nedelsdami užsukite čiaupą prieš dujinį prietaisą ir kreipkitės į ESO dujų avarinės tarnybą visą parą veikiančiu telefonu 1804.

Nepamirškite techninės priežiūros. Kol katilas veikia, viskas gerai, tačiau neprižiūrimas jis sugenda, dažniausiai – netinkamu metu, per didžiausius šalčius. Tuomet desperatiškai puolama ieškoti atsarginių dalių, o visa šeima šąla ir laukia. Kad taip nenutiktų, reikia pasirūpinti katilo technine priežiūra. Pakanka, kad bent kartą per metus jūsų namuose apsilankytų techninis prižiūrėtojas, išplautų katilą, patikrintų šilumokaitį. Šie reguliarūs techninės priežiūros darbai užtikrins patikimą katilo veikimą ilgesniam laikotarpiui, neužaks šilumokaitis. Finansiškai taip pat labiau apsimoka kartą per metus išleisti keliasdešimt eurų katilo priežiūrai, nes po kelerių metų gali tekti keisti, pavyzdžiui, šilumokaitį, kuris kainuos jau kelis šimtus eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis Petkus...

Išeinant iš namų ir nakčiai reikia uždaryti įvadinį čiaupą...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS