Kas antras pacientas nerado įprastų kompensuojamųjų vaistų | KaunoDiena.lt

KAS ANTRAS PACIENTAS NERADO ĮPRASTŲ KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ

Daugiau nei pusė apklaustųjų realiai susidūrė su problema - per pastaruosius tris mėnesius vaistinėse nerado savo įprasto kompensuojamojo vaisto. Net apie 60 proc. vartojančiųjų kompensuojamuosius vaistus mano, kad dabartinis jų sąrašas per trumpas ir turėtų būti didesnis.

Vaistų gamintojų asociacijos užsakymu „Spinter Research“ atliko gyventojų tyrimą, kuris parodė, kad daugiau nei pusė kompensuojamuosius vaistus vartojančių apklaustų pacientų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais vaistinėse nerado vieno ar kelių iki šiol vartotų vaistų.

28 proc. pacientų nerado vienų savo vartojamų vaistų, 22 proc. - keleto, o dar beveik 10 proc. nerado reikiamos dozės ar reikiamo dydžio pakuotės.

Vaistų gamintojų asociacijos direktorės Rasos Bričkienės nuomone, valstybė parodytų rūpestį savo piliečiais, jeigu suteiktų galimybę rinktis.

„Tam reikėtų praplėsti reikalavimų ribas, kad daugiau gamintojų ir jų vaistų patektų į kompensuojamųjų vaistų kainyną. Norėdami įsigyti savo reguliariai vartojamą vaistą, pacientai galėtų primokėti skirtumą, nes bazinė vaisto kaina yra kompensuojama“, - atkreipė dėmesį R. Bričkienė.

Net 41 proc. apklaustųjų teigė, kad į kompensuojamųjų vaistų kainyną nepatekusį vaistą jiems teko pirkti už visą kainą. 55 proc. pacientų sutiktų primokėti iki 15 eurų per mėnesį, kad įsigytų reikiamą preparatą, o 34 proc. už vaistus nenorėtų išleisti nė cento.

Įvedus naująją tvarką, į kainyną sunkiau įtraukiami ir sudėtiniai vaistai, skirti širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Tyrimo duomenimis, net 69 proc. pacientų perka šioms ligoms gydyti skirtus kompensuojamuosius vaistus. 61 proc. sudėtinius vaistus ilgiau nei 4 metus vartojančių apklausoje dalyvavusių žmonių ir toliau rinktųsi vietoj kelių tablečių išgerti vieną. Taip elgtųsi ne tik vyresnio, bet ir darbingo amžiaus pacientai.

Tyrimo duomenys atskleidė ir kitą problemą - tik 63 proc. pacientų nusiperka ir suvartoja gydytojo paskirtus kompensuojamuosius vaistus. 20 proc. pacientų nusiperka, kad turėtų atsargai, o 17 proc. vartoja vaistus nereguliariai ir jų lieka.

Šie skaičiai rodo būtinybę atidžiau prižiūrėti, kaip pacientai suvartoja paskirtus kompensuojamuosius vaistus. Taip būtų skatinamas ne tik racionalus vaistų vartojimas, bet ir jų kompensavimui išleidžiamų lėšų naudojimas.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą 2018 metų rugsėjo 19-26 dienomis Vaistų gamintojų asociacijos užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Spinter Research“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jonas Lietuvis

Jeigu psichotropiniai vaistai tau skiriami ilgiau negu mėnuo- reikia aiškintis -ką reikia rimtai gydyti - gal greičiausiai eskulapą nuo atbukimo. Jeigu vaistai skiriami nuo cholesterolio- laikas klausti gydytojo-kiek liko gyventi jeigu juos naudosi. Jeigu rimtai mąstote kad norite gyventi, tai laikas padaryti išvadas. Gal užtenka pakeisti gyvenimo būdą ,maitinimosi įpročius - ir bus nemokamas ir geriausias pasveikimo receptas.

stanislovas

lauk is kedes veryga zmonai vaistus pakeite sveikata subiro ir man reik per nauja taikit vaistus ir pinigu svaistymas jei vaistai netinka vaistynes ju nepriima ir pinigu negrazyna ,kodel mus bandomuosius padare lauk veryga reik streiko

Man

52 metai, israso vaistu mazdaug 100-150£ i menesi. As sumoku £10.40 i menesi kaip abobento mokesti valstybei is nesvarbu kiek man vaistu beisrasytu as uz ta 10.40 visus gaunu.. Kas maiso lt taip padaryti.. aisku gi- verslininku nepasotinamumas..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS