Keturi estai ir lietuvis metė darbus, kad atgaivintų Gruzijos arbatos plantacijas | KaunoDiena.lt

KETURI ESTAI IR LIETUVIS METĖ DARBUS, KAD ATGAIVINTŲ GRUZIJOS ARBATOS PLANTACIJAS

  • 2

Keturi estai ir lietuvis metė savo karjeras, kad galėtų išvykti į Gruziją auginti arbatos. „Sunkiai suvokiama Gruzijos arbatos pramonės griūtis mus suintrigavo taip smarkiai, kad nusprendėme prisidėti prie daugiau kaip 30 metų užmarštyje skendėjusių arbatos plantacijų atgaivinimo“, – sako Tomas Kaziliūnas, vienas iš arbatos entuziastų.

Sovietų Sąjungos laikais Gruzija buvo minima tarp didžiausių pasaulyje arbatos gamintojų, bet devintajame dešimtmetyje vos per 5 metus visa ši didžiulė industrija tiesiog subyrėjo, teigiama pranešime spaudai. Didžiulės gamyklos ir plantacijos buvo žaibiškai apleistos, o aplink arbatos plantacijas esantys kaimai ištuštėjo, kadangi arbatos pramonė buvo pagrindinis jų gyventojų pajamų šaltinis. Gruzijos arbatos pramonės klestėjimo laikotarpiu per metus jos buvo pagaminama apie 150 tūkst. tonų. Palyginimui, šiandien Gruzijoje arbatos kasmet pagaminama vos 2000–3000 tonų. Arbata Gruzijoje augo beveik 70 tūkst. hektarų plote, tačiau šiandien didžioji dauguma plantacijų yra apleistos arba sunaikintos ir paverstos kitų augalų pasėliais.

Estai ir lietuvis sukūrė „Renegade Tea Estate“ prekės ženklą, siekdami išsaugoti Gruzijos arbatos pramonę ir pateikti turinčią daugiau autentiškumo, individualumo – aukštesnės kokybės organinę arbatą kaip alternatyvą globaliai industrijai.

„Mes atlikome pirmines investicijas ir parengiamuosius veiksmus – reabilitacijos darbai vienoje iš mūsų plantacijų jau pilnai baigti. Sklypas išvalytas nuo piktžolių, krūmų, smulkių medžių, o iš apkirptų senų krūmų jau pradėjo kaltis nauji arbatos daigai. Šiuo metu vyksta antros plantacijos valymo darbai“, – pasakoja Tomas.

Kitas verslininkų laukiantis iššūkis – fabriko įrengimas. Dėl prastos pastatų pasiūlos netoli plantacijų, galiausiai kaip tinkamiausia kandidatūra fabrikui įrengti buvo pasirinktas senas sandėlis.

Šis pastatas yra apsuptas dar vienos krūmais ir piktžolėmis užžėlusios plantacijos, kurią arbatos entuziastai taip pat ketina prikelti naujam gyvenimui. Kadangi trečios plantacijos valymo darbai nebuvo įtraukti į pradinius planus ir nuosavos investicijos padengia tik dviejų plantacijų reabilitacijos bei fabriko pastato renovacijos kaštus, šiandien „Renegade Tea Estate“ komanda tikisi surasti rėmėjų, norinčių padėti jiems išsaugoti Gruzijos arbatą, mainais į dalį jų plantacijos.

„Mes ieškome bičiulių atskalūnų, kuriems pasirodys patrauklu būti plantacijos Gruzijoje globėjais ir kuriems nesvetimas mūsų didysis tikslas – padėti Gruzijos arbatai sugrįžti į pasaulio žemėlapį“, – sako komanda.

Globėjams siūlomas 100 kv. m sklypas ketinamoje reabilituoti plantacijoje. Plotai bus pavadinti rėmėjų vardais ir kiekvienais metais rėmėjai gaus 50 % iš jų vardiniuose plotuose pagamintos produkcijos.

„Pirmaisiais metais kiekiai bus mažesni, tačiau po 3–4 metų, kai krūmai pasieks pilną produktyvumą, rėmėjai turėtų per metus gauti 3–5 kg arbatos, o tai reiškia, kad jūs ir jūsų šeimos nariai galėsite daugiau niekada nepirkti arbatos“, – pabrėžia T. Kaziliūnas.

Suhyeon Choi/Unsplash nuotr.

Jei dalis arbatos plantacijos jums atrodo kiek daug, yra galimybė prisidėti mažesnėmis apimtimis, pavyzdžiui, ribotas skaičius žmonių už 25 eurus gali gauti pačią pirmą „Renegade Tea Estate“ arbatos produkciją. Tomas sako: „Didžiausia parama mums yra žmonių dalijimasis mūsų naujiena su kitais. Jei neturite galimybių paremti mus finansiškai, pasidalykite šia žinute, kad informacija apie Gruzijos arbatos išsaugojimą pasiektų kiek įmanoma daugiau žmonių.“

Pastato rekonstrukcija ir jo pavertimas fabriku, visų reikalingų sertifikatų įsigijimas ir šalia esančios plantacijos reabilitavimas per artimiausius porą metų pareikalaus apie 150 tūkst. eurų. Padengti daliai investicijų, verslininkai tikisi pritraukti apie 30 tūkst. eurų per kampaniją „Indiegogo“ sutelktinio finansavimo platformoje.

Gruzijos arbatos pramonę gaivinti pradėjo ir už pavadinimo „Renegade Tea Estate“ slypi grupelė „ofiso žiurkėnų“ iš Estijos ir Lietuvos. „Renegade tea estate“ nuo daugumos arbatos gamintojų skiriasi tuo, kad patys valdo visą procesą – nuo rūpinimosi arbatos krūmais plantacijoje iki paruoštos arbatos pardavimo.

„Mūsų manymu, sąvoka „atskalūnas“ (renegade) geriausiai apibrėžia mūsų kompanijos misiją – esame maištininkai, pasirinkę nekasdienišką kelią ir neleidžiantys įprastoms gyvenimo normoms mums trukdyti“, – sako T. Kaziliūnas.

Sekite kasdienį atskalūnų gyvenimą ir sužinokite daugiau apie arbatos auginimą Gruzijoje čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rita

Sekmes jums darbuose!

ne Gruzijos

o Sakartvelo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS