Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą | KaunoDiena.lt

KIRMĖLIŲ MAISTE BUMAS: SUAUGUSIEJI TIKRINA KIEKVIENĄ KĄSNĮ, VAIKAI GYVIUS MĖTO Į ORĄ

Pastaruoju metu vis daugėja kirmėlėmis maiste besiskundžiančių tautiečių. Šių apetitą gadinančių padarų žmonės randa ir kiaušiniuose, ir saldainiuose, ir kruopose bei duonos gaminiuose. 

Tikrino kiekvieną saldainį

„Mėgstu saldainius. Tačiau po šio man kliuvusio radinio, nežinau, ar saldėsių dar norėsiu. Šiandien jau suvalgiau tos pačios rūšies saldainį, tai dabar rašau žiaukčiodama. Netikėjau, kad man paklius“, – ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Jolita.

Moteris pasidalijo ir nuotrauka, kurioje matyti raudoname saldainio popierėlyje įsitaisęs kirminas. „Tai šlykštu, turi kiekvieną saldainį atidžiai patikrinti“, – rašė moteris.

„Facebook“ nuotr.

„Saldainiai  yra labai brangūs, todėl nenupirkti ilgai stovi parduotuvių lentynose ir pasensta“, – kodėl saldumynuose atsiranda šie gyviai svarstė Laimutė. Snaigė antrino, kad prekybos centruose pastovėjusius saldainius sumaišo su naujais, tad kirmėlės ir užsiveisia.


Kirmėlių apokalipsė

Internautė Evelina pasidalijo neseniai mokykloje, kurią lanko jos vaikas, nutikusia istorija. „Mokytoja pavaišino vaikus saldainiais. Vienas mažylis rado kirmėlę ir išmetė ją į orą. Tad visi vaikai turėjo mokytojai grąžinti šiuos saldumynus,“ – apie „netektį“, kuri greičiausiai vaikų nenudžiugino, rašė jauna moteris.

Kiaušiniai tinkami žvejybai. Perki kiaušinius, gauni ir dzikus.

Kiti internautai matomiems vaizdams negailėjo vaizdingų posakių. „Lietuvoje – tikra kirmėlių apokalipsė. Atakuoja Lietuvos prekybcentrius“, – vaizdžiai rašė Indrė.

Internautė Alina gyvių rado ne saldainiuose, bet duonoje. „Duona nusipirkau ne tik su grūdais, bet ir su kirminais. Jau dėjau į burną, kai sujudėjo. Tai dabar kiekvieną kąsnį tikrinu“, – aiškino Alina. Kita moteris pasidalijo viename prekybos centre pirktų perlinių kruopų vaizdu – iš maišelio taip pat lindo viena kirmėlė po kitos, dar viena moteris turėjo išmesti užterštus prieskonius.

Visgi labiausiai internautams akis badė dar pačiame prekybos centre užfiksuota kiaušinių pakuotė. Permatomoje dėžutėje šalia kiaušinių pūpsojo ir kirmėlių raizgalynė.


„Facebook“ nuotr.

„Kiaušiniai tinkami žvejybai. Perki kiaušinius, gauni ir dzikus“, – juokavo Auksė. Kiti šmaikštavo, kad kepant kiaušinienę nereikės jos gardinti dešra, mat šie kiaušiniai yra iškart su spirgučiais.

Iš 10 skundų nepasitvirtino nė vienas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pripažįsta, kad atvėsus orams sulaukia vis daugiau vartotojų nusiskundimų. „Rugsėjo ir spalio mėnesiais tarnyba gavo 10 skundų dėl maiste esančių kandžių. Nė vienas iš jų nepasitvirtino – prekybos centruose užterštų produktų nebuvo rasta“, – portalui sakė VMVT vyriausioji specialistė Algintė Serapinaitė. 

Rugsėjo ir spalio mėnesiais tarnyba gavo 10 skundų dėl maiste esančių kandžių. Nė vienas iš jų nepasitvirtino – prekybos centruose užterštų produktų nebuvo rasta.

Anot specialistės, daugiausiai skundų buvo gauta iš didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų. Pirkėjai labiau nepatenkinti prekybos centruose įsigyta produkcija nei pirkta iš turgaus prekeivių. „Jei žmogus atneša kandimis užkrėstą produktą į parduotuves ir turi pirkimą įrodančius dokumentus, tuomet pinigus galima susigrąžinti. Jeigu pardavėjas atsisako grąžinti pinigus už nesaugią prekę, tuomet siūlome kreiptis į VMVT nemokamu telefonu 880040403“, – pataria A. Serapinaitė. Anot specialistės, šis metas nėra tinkamas kaupti maisto, kuriame mielai veisiasi kandys, atsargas. Prekybos vietose rekomenduojama įsigyti tiek maisto produktų, kiek suvartosite artimiausiu metu.

Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?

Kirmėlės, kurias žmonės rado maisto produktuose, išsirito iš maistinių kandžių padėtų kiaušinėlių. Gyventojai  dažniausiai specialistų teiraujasi, kaip apsiginti nuo šių vabzdžių, kokių imtis apsaugos priemonių ir kt. VMVT specialistai atsakė į dažniausiai šia tema užduodamus klausimus.

Kaip kandys patenka į maisto produktus? Šie kenkėjai į namus gali įskristi per pravirą langą, o į sandėlius dažniausiai patenka kartu su grūdais ir kitais produktais arba tuščiais maišais. Be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės. Jeigu sandėliavimo patalpos nepakankamai dažnai ir kokybiškai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos.

Ką labiausiai puola maistinės kandys? Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt.

Svarbu sunaikinti užkrato židinį. Specialistai perspėja, kad aptikus kandžių, nebūtina iš karto griebtis kenksmingų žmogaus sveikatai cheminių priemonių ar purškiklių. Pirmiausiai reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį paprasčiausiai išmesti. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus. Dažniausiai tokiuose produktuose pastebimi voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį. Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti lentynas, spintelių ir spintų plyšius, į vandenį įpylus valgomojo acto.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių? Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas. Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose. Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse? Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.

GALERIJA

  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
  • Kirmėlių maiste bumas: suaugusieji tikrina kiekvieną kąsnį, vaikai gyvius mėto į orą
"Facebook" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Jūra

Perku IKI, nes prie namų, toli nereikia ieškoti iš kur parsinešu namo kandžių. Generalinis valymas namie kas mėnesį, net produktų nelaikau, perku kai reikia, vis tiek kandys nesibaigia. Tai kaip įrodyti, kad aiškus adresas iš kur parsinešu, čekio galiojimas jau būna pasibaigęs. Esmė jau parsinešu užkrėstą, o kad parduotuvėj tikrina ir nemato , tai matyt dar nespėja išsirist. Pritariu dėt tikrinimo valgyklų jei koks įrankis ar puodas jų manymu ne toj vietoj, tai čia užtektų įspėti, priminti, o ne baudas dėti už tokius menkniekius, kai esmė yra maisto kokybė.

nieko nebus

Tai kad visose parduotuvėse baisi antisanitarija....

Švelniai tariant,

stebina VMVT atstovės pozicija šioje istorijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS