Perskaičiuos mokesčius: kiek algos nuo sausio gausite į rankas? | KaunoDiena.lt

PERSKAIČIUOS MOKESČIUS: KIEK ALGOS NUO SAUSIO GAUSITE Į RANKAS?

  • 4

Birželį Seimas pagaliau patvirtino naująją Mokesčių reformą.

Vadovaujantis jos gairėmis, jau kitąmet bus jungiami darbuotojų ir darbdavių mokami mokesčiai. Kitaip tariant, teoriškai nuo šiol visus juos mokės būtent pirmieji. Vis dėlto, dėl papildomų rūpesčių nerimauti nereikėtų. Šio pasikeitimo daugelis nepajus.

Mokesčių sistemos pasikeitimus komentuoja Jurgita Navikienė, mokymų įmonės „Count Line“ lektorė.

Kaip ir dabar, mokesčius už mus ir toliau mokės bei deklaruos įmonių buhalteriai. Pajamos vis dar bus deklaruojamos kiekvienais metais, iki gegužės 1 d., naudojantis preliminaria Mokesčių administratoriaus suformuota deklaracija. Kas tuomet keičiasi ir kas mums iš to?

Naujoji mokesčių reforma išsiskiria tuo, kad palies ne tik mažiausias pajamas gaunančiuosius, bet ir daugiau uždirbančius asmenis. Nors daugelį gali kiek klaidinti ir painioti įvedamas painus skaičiavimo mechanizmas ir papildomi koeficientai, jų dėka į rankas gaunamas užmokestis daugeliui turėtų didėti.

Priartėjus sausio 1 d., įmonės turės pakeisti su savo darbuotojais sudarytas darbo sutartis. Senosiose nurodyta užmokesčio suma bus padauginta iš koeficiento 1,289. Taip perskaičiuoti reikės visas be išimties sutartis. Tai atlikus, naujasis darbo užmokestis bus nustatomas apmokestinant jį naujaisiais mokesčių tarifais.

Tam, kad būtų paprasčiau suprasti permainas, įsivaizduokime šeimą. Vyras ir žmona iki reformos „ant popieriaus“ uždirbdavo po 1000 eurų. Vyras dar prisitaikydavo neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), todėl į rankas gaudavo 772 eurus. Žmonos darbovietė NPD neskaičiuodavo, todėl jos realios pajamos siekė 760 eurų.

Kaip jų pajamos pasikeis, kai sausio 1 d. įsigalios mokesčių reformos teisės aktų pakeitimai?

Tiek vyro, tiek žmonos darbo užmokestis bus perskaičiuotas ir padaugintas iš koeficiento 1,289. Vadinasi, darbo sutartyse bus nurodomas 1 289 eurų siekiantis užmokestis. Iš pirmo žvilgsnio, jis padidėja net 30 proc., tačiau, sujungus darbuotojo ir darbdavio „Sodros“ įmokas, darbuotojas teoriškai pats susimokės visus mokesčius.

2019 m. taip pat bus pritaikytas didesnis NPD. Tai reiškia, kad pagal pakeistą formulę iš apmokestinamųjų pajamų minusuosime 183,99 eurų, o Gyventojų pajamų mokestį skaičiuosime ne nuo 1289 €, o nuo 1105,01 eurų.

Gyventojų pajamų mokesčio tarifas kyla nuo 15 proc. iki 20 proc., todėl po pakeitimų tiek vyrui, tiek žmonai per mėnesį sudarys 221 eurą.

Tuomet dar bus skaičiuojami „Sodros“ mokesčiai. Darbuotojams 2019 m. jie sudarys 12,52 proc. vietoj anksčiau buvusių 6 proc. Sveikatos draudimo įmokos nuo 3 proc. kyla iki 6,98 proc.

Tai reiškia, kad mūsų įsivaizduojamos šeimos vyro darbo užmokestis į rankas, pritaikius NPD, bus 816,65 eurų, o žmona, kurios darbdavys NPD netaiko, gaus 779,85 eurų. Kaip jau matėme, 2018 m. vyro ir žmonos mėnesio darbo užmokestis į rankas siekė atitinkamai 772 ir 760 eurų. Tai reiškia, kad atskaičiavus visus mokesčius šeima į rankas gaus 64,50 eurų daugiau nei praėjusiais metais.

Šie pasikeitimai, tegu ir naudingi absoliučiai daugumai dirbančiųjų, reiškia, kad įmonių ir jų buhalterijų prieš Naujuosius laukia nemažai darbo. Visų pirma, reikės pakeisti darbo sutartis, nors iki šiol nėra iki galo aišku, kas atsitiktų, jei darbuotojas pats atsisakytų tai daryti.

Natūralu, kad, vykstant rimtiems mokesčių teisės aktų pakeitimams, įmonėms teks pakeisti ir savo buhalterines programas. Tai pareikalaus ne tik didelių finansinių investicijų, bet ir daug laiko. Žinoma, bene sudėtingiausias darbas laukia įmonių buhalterių, kadangi būtent jiems reikės informuoti darbuotojus apie laukiančias permainas.

Tai, kaip greitai mokesčių mokėtojai pajus tiesioginę reformos naudą, visų pirma priklausys ne tik nuo pačių įmonių, bet ir valstybinių institucijų darbo efektyvumo. Tik visoms pusėms sklandžiai prisitaikius prie naujosios tvarkos bus galima tikėtis pozityvaus rezultato. Kol kas reforma vis dar kelia daug klausimų, atsakymų į kuriuos dar reikės palaukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Nuo liepos zadejo pensininkams dadeti ,tai nutylo,o nuo sausio ar dides ,vel tyli.Tik sau kelia atlyginimus ,automobiliams daugiau isleidzia negu eiline pensininko ismoka.

kaunietis

Tai jei dabar moka TARIFĄ ir dalį PAPILDOMI PRISKAIČIAVIMAI [ visa alga ] , tai įmonių savininkai iš koeficiento daugins TIK tarifinę atlyginimo dalį , o kitą paliks tokią pačią ar net sumažins...Sumoje alga gali nepadidėti. Numanau jog šitaip gali elgtis dauguma ne tik privačių, bet ...savivaldybės įmonių vadovai.

neramu

kad nebūtų kaip su euru...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS