Komisija: elektra buitiniams vartotojams brangs apie 15 proc. | KaunoDiena.lt

KOMISIJA: ELEKTRA BUITINIAMS VARTOTOJAMS BRANGS APIE 15 PROC.

  • 11

Elektros kaina buitiniams vartotojams nuo sausio augs maždaug 15 proc.

Kainų komisijos specialistai suskaičiavo, kad populiariausias standartinis tarifas didės 15 proc., arba 1,7 cento iki 13 centų už kilovatvalandę (kWh) (su PVM), o plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas – 17,5 proc.,  arba 1,7 cento iki 11,4 cento.

Komisija penktadienį tvirtins bendrovės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) elektros ir dujų tarifus vartotojams. Kiek konkrečiai augs dujų kaina, paaiškės penktadienį ryte.

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė trečiadienį teigė, kad nuo sausio dujų kainos augimas gali būti apie 8-9 centus už kubinį metrą. 

BNS žiniomis, pirmos grupės – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – dujos turėtų brangti nuo 59 iki 68 centų už kubą, o antros grupės – dujomis šildantiems namus – nuo 39 iki 47 centų. Abonentinis mokestis jiems nesikeis.

Tačiau gali būti, kad penktadienį komisija patvirtins dar kiek mažesnes kainas. 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad kainų augimą lemia žaliavų kainos rinkoje, tačiau dėl jau priimtų sprendimų kainų augimas sumažės trečdaliu.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį sakė, kad erdvės dar labiau mažinti kainų augimą nėra daug, tačiau, jei Seimas pritartų įstatymų projektams dėl „Litgas“ būtinojo dujų kiekio efektyvesnio pardavimo rinkose ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje išpirkimo, dujų kaina vartotojams galėtų koreguotis.

„Šių įstatymų priėmimas Seime taip pat turės teigiamą įtaką saugumo dedamosios mažinimui, būtent kalbant apie dujų kainą“, – aiškino ministras.

Pastarąjį kartą elektra vartotojams brango 2013 metais, vėliau kasmet pigo. Dujos pigo nuo 2014 metų, kai Rusijos koncernas „Gazprom“ pritaikė nuolaidą, tačiau jai pasibaigus, pernai liepą brango 5-8 proc. Šių metų pradžioje jos vėl pigo beveik 8 proc., tačiau tik mažiausiems buitiniams vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

O kas po galais atpigs nuo Naujųjų metų ? Pieštukai ? Trintukai ? WC popierius ?

Kaip manote, brangi komisija?

- ką reiktų daryti daugiabučių I-jų a. gyventojams, kad nuo Zuoko Dalkijos laikų ir šiluminių mazgų sumoderninimo jų butuose radiatoriai taip atšalo, kad ir 16C ne visada pasiekia, dieną ir naktį tenka papildomai šildytis elektra??? Ypač, kai tai vos per 200 pensijos gaunantis vienišas žmogus? O dar jei dėl Skvernelio pridėtų 6 € jau ir šildymo kompensacija nebe labai priklauso? O čia dar ir elektra pabrangs. Namuose be papildomo pasišildymo elektra tartum rūsyje - drėgnas šaltis. Kur žmogui dėtis, jei dėl ligos jis priverstas didžiausią gyvenimo dalį šaltuose namuose praleisti? --- Beje, o tai Verygos, SAM ir LK vadų tai nejaudina? - juk dešimtemius tokiomis sąlygomis gyvenantys nuolat serga, suserga visokiais reumatais ir kt. ligomis! Ar politikai geba galvoti tik apie tašką, o ne apie visumą ?

natali

čia dar ne viskas ,automatiškai brangs kulinarija ,duona .mėsos gaminiai ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS