Kvapų normos: kaimo gyventojams teks kęsti didesnę smarvę? | KaunoDiena.lt

KVAPŲ NORMOS: KAIMO GYVENTOJAMS TEKS KĘSTI DIDESNĘ SMARVĘ?

Sveikatos apsaugos ministerijai siūlant kaime nustatyti didesnę leistiną kvapų normą nei mieste, Lietuvos žaliasis aljansas bei darbdavių konfederacija įžvelgia rizikų, kad nustatant skirtingus rodiklius, gali būti diskriminuojami kaimo gyventojai.

„Kvapo ribinės vertės yra nustatytos neaišku kokiais kriterijais, jos nėra aiškiai argumentuotos (...) Šis įstatymo projektas diskriminuoja kaimo žmones, nes leidžiamos ribinės vertės yra didesnės kaimo vietovėse beveik du kartus negu mieste, todėl galime daryti išvadą, kad taip yra proteguojamos žemės ūkio veikla užsiimančios įmonės“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė aljanso pirmininko pavaduotojas Justinas Rimas.

Aljanso atstovų teigimu, ministerijai pasiūlyta per metus paruošti moksliškai pagrįstą studiją dėl kvapų normų.

„Siūlome paruošti studiją, įvertinant pagal veiklos sritis, kokios naudojamos technologijos, gamybos būdai, įvertinant ekonominį, finansinį potencialą, ir tada teikti projektą“, – sakė J. Rimas.

Anot aljanso pirmininko Algimanto Paulausko, ministerija, be to, turėtų skatinti žemės ūkio įmones, pavyzdžiui, panaudojant europines lėšas, įrengti ūkiuose kvapus naikinančias sistemas.

„Reikėtų nuodugniai išstudijuoti, kokioms šakoms, kokioms įmonėms (taikomos leistinos kvapų normos – BNS), ir tuo pačiu pasiūlyti, kaip tvarkytis. Ne vien tik prižiūrėti ir bausti, bet kad pasiūlytų rekomendacijų“, – teigė A. Paulauskas.

Jau daug metų įmonėms buvo skiriami pinigai ir aplinkosaugai, ir srutų tvarkymui, ir mėšlidėms. Daugybė įmonių yra tą susitvarkiusios, pasiekusios, bet sakyti, kad mes gyvensime visiškai be kvapų žemės ūkyje, yra nonsensas.

Tuo metu Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidiumo narys Džiugas Grigaliūnas sako, kad žemės ūkio bendrovėms visiškai suvaldyti kvapus būtų neįmanoma.

„Jau daug metų įmonėms buvo skiriami pinigai ir aplinkosaugai, ir srutų tvarkymui, ir mėšlidėms. Daugybė įmonių yra tą susitvarkiusios, pasiekusios, bet sakyti, kad mes gyvensime visiškai be kvapų žemės ūkyje, yra nonsensas“, – žurnalistams sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija naujai ūkinei komercinei veiklai siūlo nuo gegužės sumažinti didžiausią leidžiamą kvapo koncentracijos ribinę vertę nuo 8 iki 3 europinių kvapo vienetų miesto vietovėse ir iki 5 vienetų – kaime. Veikiančioms kvapo taršą skleidžiančioms įmonėms siūloma nustatyti pereinamąjį laikotarpį iki 2028 metų pabaigos.

Ministerijos teigimu, taip siekiama pagerinti oro kokybę ir sumažinti diskomfortą gyvenantiems arti pramonės įmonių, fermų ar kitų aštrius kvapus skleidžiančių objektų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kęstas

Kokiuose Amerikos fabrikuose yra geresni atlyginimai ir kokios perspektyvos Lietuvai? "Amerikos konkurencinis pranašumas gamyboje - palyginti su mažo darbo užmokesčio šalimis, tokiomis kaip Meksika ir Azija, yra daugiau pridėtinės vertės ir vis labiau aukštųjų technologijų gamyba, pvz., transporto įranga (t. y. lėktuvai, traukiniai ir automobiliai). Šios darbo vietos duoda geriausius atlyginimus (62 400 JAV dolerių) sektoriuje ir nuo 2010 m. išaugo 32 proc. Priešingai, neilgalaikių daiktų gamyba, pvz., maisto, tekstilės ir popieriaus gamyba, auga lėčiausiai (vos 7 proc. Nuo 2010 m.) ir duoda daug mažiau algos ($ 43,500 per metus)." Kokios perspektyvos Lietuvai? Prastos. Deja, Lietuvos fabrikuose yra daugiausia neilgalaikių daiktų gamyba, pvz., maisto (Grybauskaitės sūreliai), tekstilės ir popieriaus gamyba. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Llll

Tik kalbejo kad reikia keltis y rajonus, atgaivinti juos skiremos lesos tam kad jaunimas persikraustytu o dbr jau rajone ne zmones ismatas gali uostyt

Anonimas

nu jo taigi tuoj siuksliu deginimo fabrikus pastatys reikia ruostis Kaune per 20m nuo miesto bet jau rajone taigi smardinti bus galima lig valiaiapta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS