L. Linkevičius: tarptautinė bendruomenė solidarizuojasi su Lietuva dėl Astravo AE | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIUS: TARPTAUTINĖ BENDRUOMENĖ SOLIDARIZUOJASI SU LIETUVA DĖL ASTRAVO AE

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Vyriausybės pasitarime trečiadienį pristatė Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo) sprendimą dėl Baltarusijos veiksmų neatitikties Espo konvencijai Astravo atominės elektrinės (AE) klausimu.

Ministras pažymėjo, kad šis Espo konvencijos šalių sprendimas – tai ilgalaikių Lietuvos institucijų pastangų, tarptautinio bendradarbiavimo ir aktyvaus diplomatinio darbo rezultatas, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Espo konvencijos susitikime Ženevoje buvo pademonstruota išskirtinė ES šalių ir partnerių vienybė bei solidarumas su Lietuva“, – teigė L. Linkevičius.

Kaip neatidėliotinas prioritetas Vyriausybės pasitarime buvo įvardintas visų ES streso testų proceso metu identifikuotų trūkumų Astravo AE projekte pašalinimas.

Pademonstruota išskirtinė ES šalių ir partnerių vienybė bei solidarumas su Lietuva.

„ES ne kartą kvietė ir toliau ragins Baltarusiją pateikti veiksmų planą, kuriame būtų numatyti konkretūs įsipareigojimai ir pademonstruotas atsakingas požiūris į akivaizdžias branduolinės saugos problemas”, – pranešime cituojamas ministras L. Linkevičius.

Astravo AE projekto aplinkosaugos, branduolinės ir radiacinės saugos klausimai bus ir toliau keliami Jungtinių Tautų ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros konvencijose bei organizacijose. ES lygiu Lietuva stiprins bendradarbiavimą, siekdama užtikrinti Baltarusijos įsipareigojimų vykdymo nuolatinę Europos Sąjungos priežiūrą.

ELTA primena, kad vasario pradžioje Ženevoje patvirtintos Espo išvados dėl Astravo AE.

Konvencijos šalys patvirtino, kad Baltarusija, statydama Astravo AE, netinkamai parengė poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją, netinkamai įvertino aikštelių alternatyvas, netinkamai konsultavosi su poveikį patirsiančiomis šalimis ir netinkamai priėmė galutinį sprendimą dėl elektrinės statymo, nepagrįsdama aikštelės pasirinkimo.

Aplinkos ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad šis po daugelio metų nagrinėjimo priimtas galutinis sprendimas yra svarbus Lietuvai.

„Tai objektyvi tarptautinė išvada, patvirtinanti, kad mūsų šalies skundas buvo pagrįstas“, – teigia Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, šis sprendimas svarbus ir todėl, kad parodo, jog valstybės ir įmonės, kurios dalyvauja įgyvendinant Astravo AE projektą, prisideda prie konvencijos pažeidimo, o tai kelia abejonių dėl jų reputacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

pilietis

o gal p. Linkevicius jau ir ukio arna energetikos ministras ?

natalija

linkeviciau PASKUTINES TAVO SUDO MALIMO DIENELES

Anonimas

Lietuvos gyventojai LABAI LAUKIA kada atidarys Astravo AE. Tikimes pigesnes elektros. Sitas liberastinis- landzberginis komunistinis isgama yra Lietuvos priesas ir dirba Amerikos fasistams.Jo kalbos tai kaip lavono nusiperdimas. Tarptautine bendruomene net nezino kad yra toksai linkevicius ir kas tai per daiktas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS