LEA: elektros kainos 2024 metais turėtų išlikti panašios kaip šiemet | KaunoDiena.lt

LEA: ELEKTROS KAINOS 2024 METAIS TURĖTŲ IŠLIKTI PANAŠIOS KAIP ŠIEMET

Vidutinė elektros kaina 2024 metais turėtų išlikti panaši kaip ir šiemet ir siekti apie 100 eurų už megavatvalandę (MWh), skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA), remdamasi gruodžio mėnesio ateities sandoriais.

Agentūra prognozuoja, jog kitais metais panašios turėtų išlikti ir gamtinių dujų kainos pasaulinėse rinkose, tuo metu biokuro kainos Lietuvoje turėtų kiek mažėti.

Laikinoji LEA vadovė Agnė Bagočiutė sako, kad elektros kainas kitais metais gali didinti energetikos objektų ar jungčių remontas, tačiau auganti atsinaujinančios energetikos gamyba gali jas mažinti ar kurį laiką palaikyti neigiamas. 

„Gruodžio mėnesio ateities sandoriai yra optimistiškiausi, elektra (kaina – BNS) Lietuvoje prognozuojama apie 100 eurų už megavatvalandę lygyje, tai yra panaši kaina, kokia yra ir šiemet“, – žurnalistams penktadienį sakė LEA analitikas Dovydas Balčiūnas.

„Kiti mėnesiai buvo šiek tiek pesimistiškesni, tačiau tie skirtumai nėra dideli ir pagal senesnes prognozes kaina galėtų siekti apie 120–130 eurų už megavatvalandę“, – pridūrė jis.

LEA duomenimis, vidutinė elektros kaina biržos „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje šiemet iki gruodžio 10 dienos siekė 99 eurus, arba 2,3 karto mažiau nei 2022-aisiais.  

LEA duomenimis, šalies elektros gamyba šiemet, palyginti su 2022-aisiais, augo 10,4 proc. punkto iki 46,4 proc. bendro  suvartojimo. Tuo metu faktinis elektros suvartojimas, preliminariais duomenimis, šiemet mažėjo 3 proc. iki 11,8 teravatvalandės (TWh). 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pilietiškas

Ot pliurpia nesąmones! Ignitis reikalavo nuo sausio 1d sudaryti naują sutartį - kaina joje jau nuridyta vurš 22 centų už kw, kai iki gruodžio 31 d. kaina buvo apue 17 centų! Bet... Greitai po tokios sutarties sudarymo, į @ paštą gauti pranešimai, kad nuo sausio 1 d. kaina už kw bus virš 25 ct! Tai nuo sausio 1d. elektra pabrangs 8 ct! Čia yra faktai! Turime galvoti, kad Ignitis iš mūsų taip susirinks pavogtų pinigų sumą per keletą netų!

O kodel

neturetu kristi,kaip Vakaru Europoje!?

Senukas

Kur matyta po lyta uz kilovata! Kaip sildytis elektra? Pirksiu angliu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS