Lietuva nebeleis kaimynams užsidirbti iš prekybos Astravo elektra | KaunoDiena.lt

LIETUVA NEBELEIS KAIMYNAMS UŽSIDIRBTI IŠ PREKYBOS ASTRAVO ELEKTRA

  • 9

Nesaugia laikoma Astravo atominė elektrinė (AE) Vilniaus rajone matyti plika akimi – nuo Buivydžių miestelio ji nutolusi vos per 20 kilometrų. Tačiau iš čia nematyti ar Astravo elektra nekeliauja per Lietuvą, ir ar ja neprekiaujama. Kad nuo to apsisaugotų, rinkos reguliuotoja vienbalsiai pritarė naujai metodikai, praneša Info diena.

Nuspręsta mažinti elektros perdavimo pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą. „Buvo tokia situacija, kad ties Lietuvos ir Baltarusijos siena nebuvo apskritai jokių pajėgumų nustatyta ir todėl operatoriai galėjo laisvai interpretuoti ir naudotis mūsų esama infrastruktūra. Dabar jau yra nustatyti konkretūs dydžiai ir, mūsų vertinimu, operatoriai privalės jų laikytis“, – sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos pirmininkas Renatas Pocius.

Naują metodiką sveikina energetikos ministras. Dainius Kreivys įsitikinęs, kad suderinus naujas taisykles, vietos prekybai Astravo elektra per Lietuvos jungtis nebeliks.

„Ši metodika leidžia perimti linijų su Baltarusija kontrolę į mūsų rankas“, – teigė ministras.

Ši metodika leidžia perimti linijų su Baltarusija kontrolę į mūsų rankas.

Neabejojama, kad Lietuvos sprendimas paveiks ir tam pačiam BRELL elektros žiedui priklausančius kaimynus – latvius bei estus. Lietuvos pareigūnai ne kartą įspėjo, kad per Latviją į Lietuvą patenka Astravo elektra ir dėl to pažeidžiamas vadinamasis anti–Astravo įstatymas. Tačiau jau po poros dienų Lietuvos elektros jungtys latviams užsidarys.

„Latvija su Rusija turi 30-20 megavatų galimybę prekiauti liniją. Per ją ir galės prekiauti. Mūsų infrastruktūra bus tik tam elektros srautui, kuris reikalingas mūsų sistemos saugumui ir stabilumui“, – detalizavo D. Kreivys.

Lietuvos taisyklių, anot rinkos reguliuotojos, latviai paisyti privalės. „Tie pajėgumai, kurie dabar yra lokuoti Lietuvoje, bus alokuoti ant Lietuvos-Baltarusijos sienos. Juos privalės įvertinti Latvijos sistemos operatorius, alokuodamas pajėgumus būtent ant Latvijos-Rusijos skerspjūvio“, – aiškino Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos pirmininkas.

Elektros perdavimo sistemos operatorius aiškina, kaip praktikoje bus uždrausti komerciniai srautai. „Pagal nustatytas taisykles, kiekvieną dieną yra paskelbiamas linijų pralaidumas, tada sistemų operatoriai įveda į savo kompiuterius ir kompiuteriai paskaičiuoja, kiek elektros galima prekiauti. Kiekvieną dieną mes skelbsime tuos pralaidumus ir visų šalių operatoriai juos įvertinę darys savo veiksmus“, – kalbėjo „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Vis dėlto, jei latviai piktybiškai nepaisys mūsų taisyklių ir prekiaus baltarusiška elektra, Lietuva turės teisę kreiptis į teismą. „„Litgrid“ galėtų pradėti teisminius veiksmus, kad jie pažeidžia metodiką ir imtis fizinių jungčių apribojimo. Šitas nutarimas nustato tam tikras teisines kliūtis komerciniam srautui“, – teigė buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Energetikoje neįmanoma nesilaikyti taisyklių. Tai, jeigu latviai ar estai nesilaikytų šitų taisyklių, tai reiškia ir visomis kitomis taisyklėmis būtų galima nesinaudoti. Energetikai taip nedirba“, – pabrėžė D. Kreivys.

Lietuva vadovausis savo prekybos taisyklėmis kol bus pasiektas naujas trišalis Baltijos šalių susitarimas. Iki šiol dėl jo sutarti nepavyko. Ministras nemano, kad vienašališkos taisyklės pakenks deryboms dėl bendros metodikos ateityje.

„Latvija ir Estija jau yra priėmusios vienašalius sprendimus ir taiko metodiką, pagal kurią prekiauja elektra, kuri ateina iš Baltarusijos. Mūsų manymu, mes padarome tik tą, ką turime padaryti“, – sakė energetikos ministras.

Lietuva elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE nepradėjo gaminti elektrą.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Gabriukai

Ispaude Lietuva i visiška aklagatvi. Nei draugu nei kaiminu. "nepriklausomu" duju iš musu niekas neperka ir nepriklausomos elektros energijos nepirks. Nes niekas netiki lietuviu.

taigi

Broileris suka galvą, su kuo čia dar susipykus, o gal visiems iš karto karą paskelbti?

Hihi_0.20€ kw

lituVa_Debilu_krAstaSs_NesauguSS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS