Lietuviai pasirengę švęsti šventes pajūryje | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI PASIRENGĘ ŠVĘSTI ŠVENTES PAJŪRYJE

Šventinėmis nuotaikomis gyvenantys lietuviai iš naujo atranda gražiausius savo šalies kampelius. Aiškėja tendencija, kad atostogos užsienio kurortuose vienų nežavi dėl padidėjusios teroro grėsmės, kiti ilgoms kelionėms sako neturintys pinigų.


 

Šventinėmis nuotaikomis gyvenantys lietuviai iš naujo atranda gražiausius savo šalies kampelius. Aiškėja tendencija, kad atostogos užsienio kurortuose vienų nežavi dėl padidėjusios teroro grėsmės, kiti ilgoms kelionėms sako neturintys pinigų.

Atgyja šalies kurortai

Lietuviai, kurių dauguma – per atostogas grįžtantys emigrantai, traukia ilsėtis į šalies pajūrį. Kaip jie patys sako, čia ir maistas skanus, ir žmonės savi. Taip pat savo šalyje esą jaučiamasi saugiau.

"Kartu su šeima skridome į Ispaniją iškart po tragiškų įvykių Egipte. Neturėjome, kur dėtis. Juk kelionė buvo suplanuota iš anksto, pinigai sumokėti. Tačiau visų atostogų metu, bent jau aš, jutau didelę įtampą. Tie neramumai savotiškai paveikė mus visus. Toks jausmas, jog niekuo negali pasitikėti, įtartinai atrodo bet koks išsišokėliškas užsieniečio elgesys. Vasarą neabejotinai atostogausime Lietuvoje. Kai pagalvoju, kiek daug vietovių čia dar nepažįstu, darosi apmaudu ir net gėda", – atviravo klaipėdietė Inga.

Jai antrino ir Jelena, kuri jau daug metų atostogauja tik Lietuvoje. Moters žodžiais, ji neuždirba tiek, kad galėtų sau leisti poilsį užsienyje.

"Draugai sako, kad galima rasti pigių variantų, paskutinės minutės pasiūlymų ir panašiai. Bet aš – ne paauglė, turiu daug įsipareigojimų ir negaliu elgtis spontaniškai. Sutaupyti kelionei iš 400 eurų algos irgi neįmanoma, nes kartais tenka skolintis net maistui ar buitinėms prekėms, ką ir kalbėti apie pramogas. Tokia ta realybė", – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Tai, kad gyventojai vis dažiau renkasi Lietuvos kurortus, pastebi Neringos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorė Edita Lubickaitė. Pašnekovės teigimu, daugiausia vietų į renginius ir apgyvendinimo įstaigas rezervuoja vietiniai turistai.

"Neringos lankytojų didžiausią dalį sudaro lietuviai. Kaimyninių šalių atstovai – vokiečiai, rusai, latviai – čia taip pat neretai užklysta, tačiau dominantė yra akivaizdi. Pas mus lankosi mėgstantys ramybę, tylą, pasyvų poilsį ir gražių vaizdų ištroškę žmonės. Esant geram orui, ši trauka dar padidėja", – pabrėžė E.Lubickaitė.

Kainų metamorfozės

Naujamečiam vakarui žmonės taupyti nelinkę. Kone dvigubai nei įprasta didesnės bilietų į koncertus kainos neišgąsdino linksmybių ištroškusių lietuvių.

Palangos turizmo informacijos centro vyriausiasis specialistas Mindaugas Surblys tikino, kad miestas šventiniu laikotarpiu lankytojų neatsigina. Ypač didelio žmonių antplūdžio laukiama jau rytoj – Naujųjų metų išvakarėse.

"Į renginius bilietai labai greitai išparduodami, Donatas Montvydas net nusprendė surengti papildomą koncertą, nes į vyksiantį rytoj jau nebėra vietos", – pastebėjo M.Surblys.

Anot pašnekovo, atvykstančiuosius į Palangą domina pramogų pasiūlymai, apgyvendinimas. Dėl to ypač džiūgauja vietiniai verslininkai, neabejingi kiekvienam papildomam eurui.

M.Surblys pastebi, kad renginių ar nakvynės kainos šiemet nežymiai didėjo, o švenčių metu jos išaugo kone dvigubai. Esą kiekvienas ieško priimtino varianto pagal savo kišenę.

E.Lubickaitė taip pat sutiko, kad Naujųjų metų pasiūlymai brangesni nei įprasta. Tačiau, jos žodžiais, jau pirmąją kitų metų dieną kainos grįš į savas vėžes.

Skrydžių nemažėjo?

Įtemptos nuotaikos Europoje kelia nerimą daugeliui užsienio kurortų mėgėjų. Vis dėlto Klaipėdoje veikiančių kelionių agentūrų atstovai tikino nepastebėję srautų į svečias šalis sumažėjimo.

Vienos uostamiesčio kelionių agentūros direktorius Šarūnas Rutkauskas įsitikinęs – lietuviai skraidė ir skraidys. Esą vargu ar politiniai įvykiai labai paveiks tautiečių atostogų planavimo įpročius.

"Man atrodo, kad žmonės labai daug keliauja ir planuojančiųjų išvykas į užsienio kurortus išlieka tiek pat", – teigė pašnekovas.

Kito kelionių organizatoriaus Klaipėdos filialo pardavimo vadybininkė Irina Filimonenkova pritarė Š.Rutkauskui.

"Nepastebime, kad srautai į užsienį būtų susitraukę. Populiariausi maršrutai vis dar klesti. Žmonės dažniausiai renkasi šalis, kuriose šilta – Turkiją, Graikiją, Ispaniją", – vardijo ji.

Vis dėlto I.Filimonenkova svarstė, kad kitąmet skrydžių užsakymų skaičius dėl politinių priežasčių sumažėti neturėtų.

GALERIJA

  • Lietuviai pasirengę švęsti šventes pajūryje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS