Lietuvos bankas sudarė galimybę atlikti žaibiškus mokėjimus | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS SUDARĖ GALIMYBĘ ATLIKTI ŽAIBIŠKUS MOKĖJIMUS

„Lietuvos banko“ (LB) mokėjimo sistema CENTROlink pradeda naują etapą Lietuvos mokėjimo paslaugų istorijoje. Kartu su pirmąja banga Europoje Lietuvos bankas sudarė galimybę finansų įstaigoms savo klientams pasiūlyti pažangiausią mokėjimų naujovę - momentinius mokėjimus, 24 valandas per parą, ištisus metus.

„Lietuvos banko“ valdybos nario Mariaus Jurgilo teigimu, ši revoliucinė naujovė sustiprins konkurenciją mokėjimų rinkoje.

„Ši diena žymi revoliucinį lūžį mokėjimų eurais paslaugų rinkoje. Momentiniai mokėjimai ne tik leis atsiskaityti taip pat greitai kaip ir grynaisiais pinigais, bet ir sustiprins konkurenciją mokėjimų rinkoje - tiek kalbant apie paslaugų kokybę, tiek apie kainą“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė M. Jurgilas.

„Lietuvos banko“ mokėjimo sistema CENTROlink papildyta momentinių mokėjimų galimybe kartu su pirmąja banga Europoje - nuo 2017 m. lapkričio 21 d. momentinių mokėjimų paslauga prieinama 8 valstybėse: Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose ir Austrijoje, o ilgainiui veiks visoje mokėjimų eurais erdvėje - SEPA - iš viso 34 Europos šalyse. Lėšas bus galima pervesti akimirksniu ne tik šiose valstybėse, bet ir tarp jų.

„Lietuvos banko“ valdybos nario teigimu, labiausiai CENTROlink mokėjimo sistema palies tiesioginius finansų rinkos dalyvius ir institucijas.

„Žmogus, turėdamas bet kokią išmaniąją mokėjimo priemonę, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną, atliks mokėjimą, o gavėjas pinigus gaus iš karto - per kelias sekundes. Tai yra naujas kokybės šuolis, kuriam buvo skirtas didelis dėmesys, mobilizuota rinka, išplėstos galimybės“, - kalbėjo M. Jurgilas.

Siekdamas paskatinti didžiuosius šalies bankus kuo greičiau pradėti teikti momentinių mokėjimų paslaugą šalies gyventojams, „Lietuvos bankas“ su trimis didžiausiais šalies bankais pasirašė memorandumą dėl šios paslaugos teikimo klientams.

„Tikimės, kad bankai momentinių mokėjimų paslaugai skirs prioritetinį dėmesį ir išteklius, kad vartotojai kuo anksčiau pervestas lėšas galėtų gauti nedelsiant, įskaitant ir švenčių bei poilsio dienas“, - sako M. Jurgilas.

Šiuo metu CENTROlink paslaugomis naudojasi keliasdešimt mokėjimo paslaugų teikėjų, tarp jų Citadele, Medicinos, Šiaulių bankai, kredito unijos, taip pat per Lietuvos banko infrastruktūrą prieigą turi šalies ir užsienio nebankinio sektoriaus dalyviai - „Contis Group“, Elektroninių mokėjimų agentūra, „Paysera“, „Perlo paslaugos“, „Revolut“ ir kitos.

Įprastais mokėjimais pervestų lėšų įskaitymas gali užtrukti iki kelių dienų, jei mokėtojo ir gavėjo sąskaitos yra skirtingose mokėjimo paslaugų įstaigose, pavyzdžiui, lėšų pervedimą atlikus penktadienį vakarop, gavėjas jas gautų tik pirmadienį.

„Lietuvos bankas“ tikisi, kad visuotinai rinkoje momentinių mokėjimų sistema bus pritaikyta iki 2019 metų rudens. Iš viso revoliuciniam šuoliui mokėjimų paslaugų rinkoje buvo skirta apie 600 tūkst. eurų. 

GALERIJA

  • Lietuvos bankas sudarė galimybę atlikti žaibiškus mokėjimus
M. Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Ach KIEK pastangų telefoninių sukčių gerovei.

SIgItas VyrIskIs

Gal jau it y Japonija galesim pinigu vesting pervesto greitai labai as jau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS