Ministerija: elektros kaupimo įrenginiams – 3,2 mln. eurų paramos | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: ELEKTROS KAUPIMO ĮRENGINIAMS – 3,2 MLN. EURŲ PARAMOS

  • 0

Juridiniai asmenys, ūkininkai ir bendrijos nuo ketvirtadienio galės prašyti finansavimo iki 500 kilovatvalandžių (kWh) galios individualiam elektros kaupimo įrenginiui įsirengti. Paramai numatyta 3,2 mln. eurų iš „Naujos kartos Lietuva“ plano, ją koordinuos Lietuvos energetikos agentūra.

Valstybė ketina kompensuoti 40 proc. baterijos įsigijimo išlaidų labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms arba šiuos kriterijus atitinkantiems ūkininkams, atsinaujinančių išteklių energijos, piliečių energetikos bendrijoms ir pelno nesiekiantiems juridiniams asmenims, siekiantiems bendrijos statuso, antradienį pranešė Energetikos ministerija.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad į paramą galės pretenduoti tiek saulės, tiek vėjo elektrines turintys  nebuitiniai gaminantys vartotojai.

„Lietuvoje sparčiai didėja energijos gamyba iš saulės ir vėjo elektrinių, todėl kaupimo įrenginiai tampa būtina priemone, leidžiančia kaupti perteklinę energiją ir ją panaudoti vėliau, kai nėra galimybės visą energiją suvartoti iš karto“, – pranešime teigė D. Kreivys.

Fiksuota parama įrenginiams su geležies fosfato baterija įsirengti sieks 744,23 euro už kWh, įsirengiant kaupiklį su ličio jonų baterija – ir 646,41 euro (be PVM).

Paramos gavėjai įrenginius privalės įsirengti per metus.

Ministerija siekia, jog iki 2026 metų antrojo ketvirčio  būtų įrengta 15 megavatvalandžių papildomų atsinaujinančių išteklių elektrinėse pagamintos energijos saugojimo pajėgumų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS