EK pareigūnas: Lietuva vidutinių pajamų turi saugotis inovacijomis | KaunoDiena.lt

EK PAREIGŪNAS: LIETUVA VIDUTINIŲ PAJAMŲ TURI SAUGOTIS INOVACIJOMIS

Siekdama išvengti vadinamųjų vidutinių pajamų spąstų, Lietuva turi užtikrinti technologinę pažangą ir inovacijų diegimą, trečiadienį pareiškė aukšto rango Europos Komisijos (EK) pareigūnas.

EK Regioninės politikos direktorato vadovas Marcas Lemaitre'as (Markas Lemetras) taip komentavo Lietuvos finansų ministro Viliaus Šapokos perspėjimą, kad vidutinių pajamų spąstų riziką kelia numatomas ES sanglaudos paramos mažėjimas.

„Būsimas Lietuvos vystymosi kelias nepriklauso nuo Sanglaudos politikos. Sanglaudos politika yra tik vienas elementas.“, – BNS sakė M. Lemaitre'as.

„Vidutinių pajamų spąstai yra sąvoka, kai Europos regionai yra pasiekę tam tikrą darbo užmokesčio lygį, dėl kurio jie tampa palyginti nekonkurencingi, nes nėra įsitraukę į inovacijų kūrimo procesą. Siekiant išvengti šių spąstų, svarbiausia užtikrinti, kad, kol darbo užmokestis auga – o jo augimas Lietuvoje šiuo metu yra labai tinkamas, – nelėtėtų technologijų įsisavinimo ir inovacijų kūrimo tempas“, – teigė EK pareigūnas.

Anot jo, jeigu Lietuva vykdys visas rekomenduotinas reformas, tai jos ekonomika ir toliau judės link bendrijos vidurkio. Gegužę EK rekomendavo Lietuvai gerinti mokesčių surinkimą, švietimo sistemos kokybę, tobulinti mokesčių bei socialinių išmokų sistemą.

Su EK pareigūnu trečiadienį susitikęs finansų ministras Vilius Šapoka tvirtino, kad staigus paramos regionams mažinimas didina tikimybę, jog Lietuva paklius į vidutinių pajamų spąstus.

„Mums nėra priimtinas Europos Komisijos pasiūlymas Sanglaudos politikos finansavimą Lietuvai mažinti 24 proc. Visada pasisakėme už lėšų skyrimo taisykles, numatančias laipsnišką lėšų mažinimą 75 proc. ES BVP vienam gyventojui vidurkio išsivystymo ribą peržengusiems regionams. Staigus lėšų mažinimas kelia grėsmę tolesnei Lietuvos konvergencijai ir didina tikimybę pakliūti į vidutinių pajamų spąstus, o tai tik dar labiau paspartintų emigraciją“, – pranešime spaudai  cituojamas V. Šapoka.

Pasak jo, derybose dėl ilgamečio 2021–2027 metų ES biudžeto Lietuva sieks, jog parama regionams būtų skiriama pagal du naujus statistinius regionus – sostinės ir vidurio vakarų Lietuvos.

Finansų ministerijos skaičiavimais, EK Lietuvai iš viso 2021–2027 metais einamosiomis kainomis siūlo regionų plėtrai skirtą paramą iš Sanglaudos politikos mažinti 12 proc. iki 6,4 mlrd. eurų. Tuo metu palyginamosiomis kainomis, neįskaičiavus infliacijos, siūloma paramą mažinti 24 proc. iki 5,6 mlrd. eurų.

Sanglaudos politika siekiama mažinti išsivystymo skirtumus tarp ES regionų.

Vidutinių pajamų spąstai apibūdina valstybes, pasiekusias vidutines pajamas gaunančių valstybių gretas, tačiau jose, mažėjant ekonomikos konkurencingumui, ūkio augimas sulėtėja.

Tokia šalis nebesugeba konkuruoti nei su pigios darbo jėgos šalimis, nei su aukštąsias technologijas turinčiomis valstybėmis, nes tokių technologijų beveik neturi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS