Mitas subliuško: mažoje erdvėje rūšiuoti galima | KaunoDiena.lt

MITAS SUBLIUŠKO: MAŽOJE ERDVĖJE RŪŠIUOTI GALIMA

  • 0

Lietuvoje vis dar gajūs įvairūs mitai apie atliekų rūšiavimą bei tam tikri įsitikinimai, kurie laikui bėgant taip įsišaknija, kad vėliau nepastebimai veikia mūsų elgesį ir nuostatas. Vienas iš  jų – teigimas, kad nerūšiuoju, nes neturiu vietos, kur laikyti išrūšiuotas pakuočių atliekas. Šį mitą nutarė paneigti aktoriai Audrius Bružas ir Martynas Nedzinskas, sukūrę linksmą ir humoru persmelktą vaizdo reportažą.

Vaizdo klipe paprastai ir žaismingai parodoma, kad vadovaudamiesi vienu ar kitu stereotipu, iš tiesų tik bandome pateisinti savo neveikimą. Nuo pastangų rūšiuoti namuose susidarančių atliekų kiekis nesikeičia ir tikrai nedidėja, tiesiog išsidalina į kelias talpas. Pasitelkiant kūrybiškumą, visos su pakuočių atliekų laikymu susijusios problemos lengvai išsisprendžia.

Šiuolaikinėse virtuvėse į baldus paprastai jau būna integruotos atliekų rūšiavimo talpos, kurios yra patogios, kompaktiškos ir higieniškos. Tačiau jeigu įsirenginėdami virtuvę nepagalvojote apie rūšiavimo talpas arba ji yra labai maža ir tam nepritaikyta, tai ne bėda – susikurkite savo rūšiavimo priemones, kurios būtų ne tik patogios ir pritaikytos jūsų erdvei, bet ir puoštų namų interjerą. Jums tereikia susirasti dvi patogias talpas. Tai gali būti nenaudojami kibirai, senos kartoninės dėžes, pintinės, kūrybiškai atnaujinus galinčios virsti puikiomis pakuočių rūšiavimui skirtomis talpomis.

Dar paprastesnis būdas turint labai mažą virtuvę vietoj vienos didelės buitinėms atliekoms skirtos talpos įsigyti dvi mažas. Į vieną dėti perdirbimui tinkamas pakuočių atliekas, o į kitą buityje susidarančias mišrias atliekas. Taip pat galima šalia jau esančios šiukšlių dėžės „apgyvendinti“ plastikinį maišelį iš prekybos centro, į kurį taip pat keliautų išrūšiuotos pakuočių atliekos, o nunešus prie rūšiavimo konteinerių jas išskirstyti. Stiklines pakuotes mesti į žaliąjį konteinerį, suspaustas plastikines, metalo pakuotes ir tetrapakus – į geltonąjį, išlankstytas popierines ir kartonines pakuotes bei laikraščius, žurnalus – į mėlynąjį konteinerį.

Išrūšiuotas pakuočių atliekas galima laikyti ir kitose namų erdvėse, pavyzdžiui, balkone, rūsyje ar tamsiajame kambarėlyje. Gerai paieškojus, tikrai atsiras laisvas kampelis. Taip pat reikia nepamiršti išlankstyti tuščias pakuotes arba jas suspausti, kad užimtų kuo mažiau vietos bei nekaupti didelių kiekių – nereikės ir daug erdvės.

Baimė dėl vietos rūšiuoti atliekas yra smarkiai perdėta, tad pradėjus rūšiuoti neapgrista nuostata akimirksniu išsisklaidys.

Plačiau apie šio mito paneigimą sužinosite antrame socialinės-aplinkosauginės kampanijos, kurios šūkis „Prisijunk prie rūšiuojančios ir galvojančios bendruomenės!“ vaizdo klipe.

Kampanijos tikslas - keisti vartotojų požiūrį į atliekų rūšiavimą ir tvarkymą, paneigti visuomenėje įsigalėjusius mitus bei paskatinti aktyvesnį pakuočių atliekų rūšiavimą.

Kampaniją organizuoja VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS