„Moteriškos“ ir „vyriškos“ profesijos: visos kliūtys – mūsų galvoje | KaunoDiena.lt

„MOTERIŠKOS“ IR „VYRIŠKOS“ PROFESIJOS: VISOS KLIŪTYS – MŪSŲ GALVOJE

Lietuvoje dar gajus įsivaizdavimas, kad tam tikros profesijos yra tinkamos tik moterims, o kitos – tik vyrams, tačiau padėtį galima lengvai pakeisti pradedant nuo savęs, o ir aplinkui pilna užkrečiančių pavyzdžių, teigia Europos lyčių lygybės instituto vyr. ekspertė dr. Jolanta Reingardė.

„Moterų ir vyrų nevienodas atstovavimas tiek politiniame, tiek ekonominiame gyvenime, su kuo susiduriame jau daugiau nei dešimtmetį. Nuo 2005 praktiškai pakitimų nėra – politinis atstovavimas yra žemas, tik penktadalis moterų Seime. Didžiųjų įmonių valdymo struktūrose – vos 15 proc.“, – teigia dr. J. Reingardė.

Panaši situacija ir renkantis profesijas bei darbus.

„Išspręsti tai neužtenka pakeisti vieną ar kitą įstatymą, tačiau tai yra susiję su lyčių stereotipais – kas yra priimtina merginoms, o kas vaikinams. (...) Visos kliūtys yra mūsų galvoje, kuo greičiau mes įveiksime tas kliūtis, tuo greičiau mes atversite sau patiems daug daugiau galimybių“, – įsitikinusi dr. J. Reingardė.

Kad viskas įmanoma, rodo ir gyvi pavyzdžiai, pavyzdžiui, pradinių klasių mokytoju dirbantis Darius Savickas.

„Labai dažnai girdžiu, kaip čia vyras apkabins mano mergaitę, kuriai 6 metai, kaip paguos, nuvalys ašaras“, – apie aplinkinių požiūrį pasakoja D. Savickas.

Su panašia situacija susidūrė ir vaikų darželio auklėtojas Saulius Mažeikis, tačiau, anot jo, tereikia tik laiko, kad kiti apsiprastų.

„Visi per dvejus metus jau apsipratę, tačiau pirmos dienos buvo sudėtingos, visi neramiai palikdavo savo vaikus darželyje – nepasitikėjimas iš tėvų pusės. Yra išlikęs nepasitikėjimas, kad vyrai gali nesusitvarkyti. Matoma tendencija, kad vis daugiau vyrų pasirenka šią profesiją“, – teigia S. Mažeikis.

Daugiau – įraše.

Gairės: profesija, vyrai, moterys
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

hmm

Kažkaip užsiakcentuota, kad politiniame gyvenime matai moterų nėra, nu tai eikit.... nepamirškite pakeliui moterų procentą tarp mūrininkų, tolimųjų reisų vairuotojų ar laivavedžių pakelti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS