Nacionalinį ekonomikos egzaminą laikė apie 8 tūkst. žmonių | KaunoDiena.lt

NACIONALINĮ EKONOMIKOS EGZAMINĄ LAIKĖ APIE 8 TŪKST. ŽMONIŲ

Antrą kartą vykusį Nacionalinį ekonomikos egzaminą šiemet laikė apie 8 tūkst. gyventojų, beveik pusė jų - moksleiviai.

Kaip rašoma Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) pranešime spaudai, aktyviausi buvo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Marijampolės, Elektrėnų ir Biržų gyventojai. Savo ekonomikos žinias bandė ir lietuviai užsienyje: Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Airijoje, Singapūre, JAV, Australijoje, Šveicarijoje ir kitur.

„Pagrindinis egzamino tikslas - sudominti, paskatinti žmones gilinti ekonomikos žinias, parodyti, kad ji yra taikoma daugelyje gyvenimo sričių - nuo kasdienių mūsų sprendimų iki politikos koridorių, nuo popkultūros iki istorijos. Pastebint, atpažįstant ją kasdienybėje, tiesiog tampa lengviau priimti sprendimus”, - sakė egzaminą organizavusio LLRI Švietimo centro vadovė Marija Vyšniauskaitė.

Pasak jos, jei egzamino rezultatai būtų vertinami dešimtbalėje sistemoje, rezultatas panašus kaip ir pernai - bendras pažymys būtų penketas. Į visus testo klausimus teisingai atsakė 17 žmonių.

Kaip pastebi LLRI, sudėtingiausias klausimas šiemet - apie santykinį skurdą. Į klausimą, kaip, mažėjant žmonių pajamoms, keičiasi skurstančių žmonių skaičius, teisingai atsakė tik kas 5 dalyvis. Lengviausia užduotis buvo apie valiutą - 86 procentai dalyvių nesudvejojo atsakydami, kokie pinigai Lietuvoje cirkuliavo XXI amžiuje.

„Palyginimui, pernai dalyviams sunkiausiai sekėsi atsakyti į klausimą apie skolinimąsi esant neigiamai palūkanų normai. Apibendrinus visus rezultatus, galime daryti išvadą, kad žmonėms lengvesni asmeninių finansų klausimai, sunkiau sekasi išlukštenti užduotis apie bendruosius ekonomikos principus”, - teigė M. Vyšniauskaitė.

Geriausiai egzaminą išlaikę dalyviai balandžio viduryje bus apdovanoti piniginiais prizais.

ELTA primena, kad Lietuvoje trečiadienį antrą kartą buvo laikomas Nacionalinis ekonomikos egzaminas. Pasitikrinti savo ekonomikos žinias ir laimėti prizų buvo galima internete, specialioje svetainėje www.ekonomikosegzaminas.lt.

Egzaminą organizavo LLRI su partneriais.

Klausimus rengė visų šalies aukštųjų mokyklų ekonomikos fakultetai, Lietuvos bankas, Finansų ministerija, Valstybinė mokesčių inspekcija, švietėjiškos organizacijos ir ekonomikos mokytojai. Egzaminą globojo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Mažiausiai 70 švietimo įstaigų - mokyklų ir universitetų - sukvietė moksleivius ir studentus laikyti egzaminą kartu.

Pasak Lietuvos laisvosios rinkos instituto, kaip ir pernai, dalyviai varžėsi trijose kategorijose: ekonomiškai raštingiausio moksleivio, studento ir piliečio. Kiekvienos kategorijos laimėtojai bus apdovanoti piniginiais prizais, vadovėlių komplektais ir kitomis dovanomis. Nors iš anksto registruotis nebūtina, tai, LLRI duomenimis, padarė jau 6 tūkst. žmonių.

Pernai egzaminą laikė 7 tūkst. žmonių.

GALERIJA

  • Nacionalinį ekonomikos egzaminą laikė apie 8 tūkst. žmonių
LLRI nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

aha

Laikiau NATO egzaminą, iš 30 klausimų atsakiau į 12.

TAI VA

LAIKIAU, TEISINGAI ATSAKIAU Į 15 KLAUSIMŲ IŠ 30.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS