Nekilnojamojo turto rinka: nuomos kainos šiemet kils penktadaliu? | KaunoDiena.lt

NEKILNOJAMOJO TURTO RINKA: NUOMOS KAINOS ŠIEMET KILS PENKTADALIU?

  • 6

Statybose karšta, vyrams tenka braukti prakaitą, tačiau nekilnojamojo turto rinka, Lietuvos banko skaičiavimais, vėsta jau nuo praeitų metų spalio, praneša LNK.

„Dabartinis būstų kainų lėtėjimas vyksta sklandžiai. Iš tiesų jį galima vertinti net kaip grįžimą į labiau įprastas vėžes po spartaus augimo laikotarpio“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Padidėjus palūkanų normoms, Lietuvos bankas kalba ir apie kritusį būstų pardavimą, pavyzdžiui, balandį Vilniuje būstų nupirkta keturis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

„Būstų kainų pervertinimas siekia beveik dešimtadalį. Šiuo metu skaičiuojame, kad jis sumažėjo iki dviejų procentų“, – tęsė G. Šimkus.

Kad gyventojai dabar prieš imdami paskolą devynis kartus pamatuoja, rodo ir nuomos rinka.

„Nuomos pasiūla rinkoje Vilniuje sumažėjo 22 procentais, Kaune – 14 procentų“, – teigė „Mano numai“ vadovas Aurimas Čiagus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tie, kurie būsto neįperka, o įsipareigoti bankui nesiryžta, lieka prie nuomos sutarčių.

„Už nuomą moku 220 eurų, plius mokesčiai, gyvenu 16 kvadratinių metrų bute“, – dalinosi praeivė.

„Už dviejų kambarių butą – 770 eurų“, – paatviravo kitas praeivis.

Ir ekspertai sako, kad nuoma artimiausiu metu kainuos dar brangiau, kadangi būsto nuomos pelningumas Vilniuje ir Kaune sumažėjo. Atsižvelgiant į aplinkybes, nuomos kainos šiemet kils penktadaliu.

„Kaip keisis gyventojų skaičius, kokiomis sąlygomis būstą galės išnuomoti nuomotojai, tai yra, ar jie nuomos anksčiau įsigytą būstą ir nejaus spaudimo didinti nuomos kainų, ar galbūt tai bus naujos statybos būstas, įsigytas tokiomis pačiomis sąlygomis, kokiomis jį turėtų įsigyti gyventojai“, – sakė nekilnojamojo turto analitikas Tomas Sovijus Kvainickas.

„Nuo naujųjų metų Vilniuje nuoma pabrango 10 procentų, o Kaune – 7,5 procento“, – kalbėjo A. Čiagus.

Viskas priklausys nuo recesijos stiprumo.

Sostinėje vidutinė išnuomoto buto mediana siekia maždaug 550 eurų, vidutinis buto plotas – 45 kvadratiniai metrai, tad išlaidos nuomai turėtų didėti maždaug 100 eurų.

Anot ekspertų, toks brangimas nebus tik laikinas.

„Aš manau, kad tai bus nauja, normali kaina“, – sakė A. Čiagus.

Esą nuomos kainos kristų tik padidėjus pasiūlai.

„Jei laikinai atvykę gyventi iš Ukrainos galėtų išvykti“, – pridūrė A. Čiagus.

Kada tai galėtų įvykti, neaišku, o būsto kainos smarkiai paveikti neturėtų ir rudenį prognozuojamas ekonomikos susitraukimas.

„Viskas priklausys nuo recesijos stiprumo. Jeigu tai yra nestipri recesija, tuomet tos kainos gali keistis minimaliai, jeigu yra stipresnė recesija, kainų pokytis bus toks, kuris lemia mažiausią žalą pardavėjui“, – teigė T. S. Kvainickas.

„Reikšmingesnis ekonomikos pablogėjimas gali lemti didesnį būsto rinkos nuosmukį ir atitinkamai banko sektoriui, kuriame būsto paskolos ir paskolos būstą statančioms įmonėms sudaro didelę dalį visų paskolų“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas G. Šimkus.

Sostinėje vidutinė 50 kvadratinių metrų buto su visa apdaila kaina svyruoja maždaug apie 140 tūkstančių eurų antrinėje rinkoje, pirminėje panašaus dydžio butas kainuoja 170 tūkstančių eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaunieciu seima.

Kaune per šiuos metus nuoma tikrai paliko 10-15 procentu.

Anonimas

Glusai ! kas nuomuosis uz kokius700 ? pasvajokit !! va garaziukus tai taip !

ar dabar visos

Naujineos bus is lnk tv? Kam prenumeruoti laikraštį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS