Niūri prognozė Lietuvai: darbingo amžiaus žmonių drastiškai mažės | KaunoDiena.lt

NIŪRI PROGNOZĖ LIETUVAI: DARBINGO AMŽIAUS ŽMONIŲ DRASTIŠKAI MAŽĖS

Lietuvos gyventojų populiacija kasmet mažėja 1 proc. Emigravo trečdalis gimusiųjų 1987-1991 metais. Darbingo amžiaus žmonių nuo 2015 iki 2030 metų sumažės 30 proc.

Tokios išvados pateikiamos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertų atliktoje Lietuvos darbo rinkos, socialinės ir migracijos politikos peržiūros ataskaitoje, Lietuvai siekiant narystės šioje organizacijoje.

EBPO ekspertų teigimu, Lietuvos ekonomika po pasaulinės finansų krizės atsigavo, bendras vidaus produktas, atlyginimai ir užimtumas grįžo į prieškrizinį lygį. Pasak ekspertų, Lietuvai svarbiausia išspręsti demografines problemas.

Ataskaitoje teigiama, kad žmonės iš Lietuvos išvyksta į užsienį ieškoti geriau apmokamo ir geresnio darbo.

Prognozuojama, kad darbingo amžiaus žmonių skaičius iki 2030 metų sumažės 30 proc. Pagyvenusių išlaikomo amžiaus žmonių skaičius, tenkantis šimtui darbingo amžiaus gyventojų, padidės nuo 28 žmonių 2015 m. iki 46 žmonių 2030 m.

Peržiūros ataskaitoje teigiama, kad skirtumas tarp atlyginimų, mokamų Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, mažėja pernelyg lėtai, kad artimiausiu metu būtų galima tikėtis emigracijos masto mažėjimo. Pajamų nelygybė taip pat išlieka didelė, skurdžiausių namų ūkių gyvenimo lygis beveik nepagerėjo per pastaruosius metus.

Anot ekspertų, reikia panaikinti nelygybę darbo rinkoje, išspręsti ženklius regioninius skirtumus užimtumo ir mokymosi rezultatų srityje. Taip pat rekomenduojama pagerinti darbo vietų kokybę, nes Lietuvoje dar paplitęs neformalus darbas ir maži atlyginimai. Dar viena problema tai, kad neoficialiai dirbančių asmenų, kurie nėra socialiai apdrausti arba ginami darbo įstatymų, skaičius šalyje yra didesnis nei bet kurioje kitoje Europos Sąjungos šalyje, išskyrus Latviją.

Ekspertų nuomone, Lietuvoje reikia keisti mokesčių struktūrą. Ataskaitoje teigiama, kad progresinių gyventojų pajamų mokesčio tarifų, turto mokesčių, kapitalo prieaugio mokesčių ir aplinkos mokesčių įvedimas padėtų sumažinti nelygybę.

EBPO rekomenduoja Lietuvai mažinti neformalų darbą, gerinti darbuotojų sveikatą, imtis sankcijų prieš darbdavius, kurie pažeidžia įstatymus. Taip pat rekomenduojama gerinti socialinę apsaugą - didinti maksimalią nedarbo išmokų trukmę, toliau didinti piniginę socialinę paramą ir mokesčių lengvatas valstybinių pensijų sistemai, kad nedidėtų senyvo amžiaus žmonių skurdas.

EBPO siūlymai yra rekomendacinio pobūdžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Padekokite Nepotu dinastijai

sena ju svajone "Lietuva be lietuviu" pildosi 7myliu greiciu.

Dargyvas

Užtai 141 parazitų kaip buvo taip ir lieka const.

Vile

tIKRAI "NIURI" PROGNOZE,NES,MATO Tikrai "niuri" prognoze,nes, matot, visoje ES,o taip pat pasaulyje, tikriausiai darbingo amziaus zmoniu dides, tik Lietuvoje mazes? Baikite cia mus gasdinti! Visame pasaulyje tokia tendencija - daugeja pensinio amziaus zmoniu ir nieko cia nepadarysi,juk Lietuva ne isimtis. Tuo labiau,kad "puikios" musu seimunu politikos deka, jaunimas baigia issibegioti ir tikrai liks tik senimas. Gal valdzia viena karta pagalvos nje tik apie save, bet ir apie Lietuva, jos zmones, kad Lietuvoje butu gera gyventi ir jaunimui nereiktu begti ieskoti skalsesnes duonos svetur. Nevykeliai sedi seime - stai jums ir rezultatas. /*-
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS