Nuostoliai išnuomotame būste – ir šešiaženklės sumos | KaunoDiena.lt

NUOSTOLIAI IŠNUOMOTAME BŪSTE – IR ŠEŠIAŽENKLĖS SUMOS

  • 2

Butų ar namų nuomos rinka nuolat didėja, o ją labiausiai auginantys veiksniai – išpopuliarėjusios investicijos į nuomai skirtą būstą, taip pat atsivėrusios trumpalaikės nuomos galimybės per internetines platformas, tokias kaip „Airbnb“ ar „Booking.com“. Ten, kur uždarbis, ten ir rizika, todėl viešumoje vis nuskamba istorijų apie tai, kaip, patikėjus būstą nuomininkams ar trumpalaikiams svečiams, vėliau tenka skaičiuoti nusiaubtų patalpų sutvarkymo išlaidas.

„Galima sakyti, kad tai, kas patenka į žiniasklaidą, tėra ledkalnio viršūnė, tačiau išnuomotame būste kylantys nuostoliai yra kasdienybė. Per pirmą šių metų pusmetį jau išmokėjome daugiau kaip pusšimtį kompensacijų dėl žalos, kilusios nuomai skirtuose būstuose. Prognozuojame, kad iki metų pabaigos išmokų skaičius išaugs mažiausiai dvigubai, nes vasara, ankstyvas ruduo – populiariausias, ypač trumpalaikės, nuomos metas“, – sako draudimo bendrovės „If“ turto žalų grupės vadovė Giedrė Vitkauskienė.

Anot jos, vidutiniai nuostoliai, kompensuojami nuomojamame būste, sudaro apie 650 eurų, tačiau yra nutikę keli įvykiai, kai žala perkopė 10 tūkst. eurų sumą, o didžiausia išmokėta kompensacija siekė net 185 tūkst. eurų.  Ši žala rekordininkė kilo dėl gaisro išnuomotame erdviame mediniame name.

Vandalizmas, deja, ne išimtis

G. Vitkauskienė atskleidžia, kad vandalizmas dažniausiai įsiplieskia per vakarėlius. Tuomet sulaužomi baldai, durys, palangės, sudaužoma buitinė technika, apgadinama grindų ar kiliminė danga. „Tendencijos, kad dėl tyčinių veiksmų labiau nukentėtų per trumpalaikės nuomos internetines platformas išnuomoti objektai, nematome, tačiau akivaizdu, kad nuostolių kyla tiek įsileidus nuomininkus ilgam, tiek trumpam.“

Anksčiau nedraudė

„Nuomojamo būsto draudimas nuo nuomininkų tyčia sukeltos žalos yra naujovė ne tik Lietuvoje. Anksčiau tokie įvykiai buvo laikomi nedraudžiamaisiais, tačiau keisti sąlygas klientų naudai paskatino pokyčiai rinkoje. Vis gausėjant nuomojamų būstų skaičiui, netruko išryškėti problema, kad tokiuose namuose kartais būna surengiami audringi vakarėliai, o po jų būsto savininkas randa daug šukių ir turi mažai galimybių priversti kaltininkus atlyginti nuostolius“, – sako G. Vitkauskienė.

Į ką atkreipti dėmesį?

Nusprendusiems apdrausti nuomojamą namą ar butą draudimo bendrovės atstovė pataria apgalvoti, kokių žalų jame gali kilti, atidžiai pasidomėti skirtingų draudimo bendrovių siūlomomis sąlygomis, nes šios gali smarkiai skirtis. Su nuomininku sudarykite teisiškai korektišką nuomos sutartį. Joje turėtų būti išdėstytos ne tik nuomos ir komunalinių paslaugų mokėjimo sąlygos, kiti abiejų šalių susitarimai bei įsipareigojimai, bet ir detaliai išvardyti bute esantys daiktai, jų vertė, būklė.

Būtų savininkams, kurie nori jaustis dar saugiau, visada rekomenduojame apsidrausti civilinės atsakomybės draudimu. Ši paslauga apsaugo nuo nuostolių, kurių gali kilti trečiosioms šalims, pavyzdžiui, jei nuomojamame būste nutrūkus skalbyklės vandens žarnelei bus užlietas kaimynų butas ar nuomininkas paliks neišjungtą lygintuvą ir kilus gaisrui sudegs arba bus ugniagesių sulietas kaimyno turtas.

Norint apsidrausti nuomojamą būstą nuo nuomininkų tyčia padarytos žalos, būtina draudimo bendrovę informuoti apie komercinę veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ir kas sugalvojo. Atsakymas:

Šis nuomos verslas yra tvarkingas ir moka mokesčius. O Jūs iš pavydo negalite žiūrėti, kaip kiti stengiasi ir jiems sekasi.

Ir kas sugalvojo

tokią nesąmonę ,kaip trumpalaikė butų nuoma daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose ?Tokia trumpalaikė nuoma būtų negalima be daugiau negu 50+1gyventojų sutikimo,nes matote kas vyksta butuose.. Tyliai tokio,,bardako" nepadarysi, todėl kenčia kaimynai,o neapsikentę, kviečia policiją.Niekas neturi teisės drumsti kaimynų ramybės. Tokio buto nuomotojas gauna nemažas pajamas (kurių dažnai nedeklaruoja), mokesčių inspekcija taip pat nepasivargina patikrinti tokių verslų.Yra gerai žinoma giesmelė apie a'la smulkaus verslo žlugdymą, tačiau niekas nenori žlugdyti butų nuomos verslo,bet turi būti taisyklės,kad būtų ir vilkas sotus ir avis sveika.Dabar yra taip:man pinigėliai,o kaimynams nuo problemų galvos skausmas. Savivaldybė turėtų imtis iniciatyvos dėl trumpalaikės nuomos sureguliavimo,kad be gyventojų sutikimo,tokia nuoma daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose būtų UŽDRAUSTA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS