Nustatytas jau penktasis kiaulių maro židinys | KaunoDiena.lt

NUSTATYTAS JAU PENKTASIS KIAULIŲ MARO ŽIDINYS

  • 3

Lietuvoje nustatytas jau penktas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys kiaulių laikymo vietoje.

Ligos protrūkis užfiksuotas Lazdijų seniūnijoje esančiame ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginamos 3 kiaulės.

Netikėtai vienai jų nugaišus, ūkininkas informavo Lazdijų valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kurios inspektoriai paėmė mėginius ištirti dėl AKM. Diagnozė pasitvirtino – kiaulė nugaišo nuo maro, rašoma VMVT pranešime.

Atliekant epizootinį tyrimą, nustatyta, kad ūkininkas šių metų balandžio mėnesį netoli savo gyvenamos teritorijos buvo radęs šerno gaišeną, užkrėstą AKM. Specialistų nuomone, liga į ūkį galėjo patekti dėl netiesioginio kontakto su laukine fauna.

„Kiaulių laikytojai, radę netoli namų šernų gaišenų, turi išlikti itin budrūs, kadangi tokiais atvejais viruso patekimo į ūkį rizika padidėja. Pastebima, kad virusas dažniausiai pasireiškia kiaulių laikymo vietose ten, kur apylinkėse buvo nustatyti AKM atvejai laukinėje faunoje. Todėl labai svarbu nuolat naudoti dezinfekcines medžiagas, keisti avalynę ir drabužius prieš einant į kiaulių laikymo patalpas. AKM plitimas ūkiuose rodo, kad ne visi kiaulių laikytojai pakankamai suvokia šios ligos grėsmę ir įvertina dėl jos patiriamus nuostolius, kai kurie nepaiso biologinio saugumo reikalavimų, neįvertina jų svarbos“, – primena VMVT direktorius Darius Remeika.

AKM plinta ir kaimyninėje Lenkijoje. Šios šalies kolegos informavo apie 13 protrūkį Vlodavos apskrityje (Liublino vaivadija) esančiame ūkyje, kuriame buvo laikoma 20 kiaulių. Nugaišus vienai penimai kiaulei ir pasitvirtinus AKM diagnozei, visos ūkyje augintos kiaulės nugaišintos ir utilizuotos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

man atrodo kad kiauliu maru uzsikrete nuo seimo nariu -ten didziausias virusas ,,,vargsai musu kiaulaites,,,

tai

samoningai sukurtas virusas tai ekonominis karas orie smulkiuosius zemes myletojus taip pazabojant konkurencija ir tai nusikaltimas zmonijai kaip ir dusto buvo naudoimas vardan pelno ir tai jav ko gero darbas?.....

Anonimas

Ar ne per daug to maro.Kaime nera tu gyvuliu.Jei laiko tai vienas kitas.Nori Lietuvos mafija visai zmogu is kaimo suzlugdyt.Ziuri i pinigus nes reikia kontrole nupirkt.Tiesiog kaimieti varo prie bankroto.Prie ruso kiaules augino valgem ir neismirem.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS