Operatoriai visame pasaulyje pradeda blokuoti vogtus telefonus | KaunoDiena.lt

OPERATORIAI VISAME PASAULYJE PRADEDA BLOKUOTI VOGTUS TELEFONUS

Daugiau kaip 140 mobiliojo ryšio operatorių visame pasaulyje trečiadienį pradeda blokuoti vogtus, pamestus ar neteisėtai įsigytus mobiliuosius telefonus.

Trys didieji Lietuvos operatoriai jau yra gavęs policijos prašymų užblokuoti apie 10 tūkst. įrenginių.

„Lietuva žengia dar vieną reikšmingą žingsnį tapdama aukštų teisinių standartų šalimi – kriminalinės policijos pavedimu nuo šiol naudotis pavogtais, dingusiais ar pamestais įrenginiais nebus galima nė viename Lietuvos mobiliojo ryšio tinkle“, – BNS teigė informacinių technologijų bendrovės „Telia Lietuva“ operacinės veiklos efektyvumo vadovas Vytautas Bučinskas.

Anot jo, įmonės tinkle prieš mėnesį buvo apie 1,5 tūkst. įrenginių, kurie buvo „juodajame sąraše“, apie tai buvo informuoti jų savininkai.

„Blokavimo išvakarėse tokių įrenginių skaičius sumažėjo beveik trečdaliu, tikslų užblokuotų įrenginių skaičių matysime ir patikslinsime artimiausiomis dienomis. Tačiau vertinant bendrą „Telia Lietuvos“ tinkle esančių aktyvių mobiliųjų įrenginių skaičių, užblokuotų įrenginių dalis tesieks vos 0,1-0,2 proc.“, – sakė V. Bučinskas.

Siekiant kovoti su telefonų vagystėmis, klastotėmis ir kitais nusikaltimais, bus blokuojami unikalūs įrenginių IMEI kodai. Tarptautinės ryšio operatorius vienijančios asociacijos GSMA sistemoje šiuo metu yra per 33 mln. įrenginių su blokuotinais IMEI kodais, ir šis skaičius ateityje turėtų išaugti.

Kodai nebus užblokuoti iš karto

Mobiliojo ryšio bendrovės „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas BNS teigė, kad visi vogtiems telefonams priklausantys IMEI kodai nebus užblokuoti akimirksniu.

„Nuo trečiadienio prasideda pirmasis blokavimo etapas ir kartu bus pradėti skelbti Lietuvoje pamestų ir pavogtų telefonų IMEI kodai“, – BNS teigė A. Baranauskas.

Anot jo, bendrovė jau informuoja klientus, turinčius įrenginius su blokuotinais IMEI kodais. Įrenginys bus blokuojamas ne anksčiau kaip po 30 dienų nuo informacijos pateikimo.

„Iki šiol užsienio šalyse vogti arba pamesti įrenginiai Lietuvoje nebuvo blokuojami. Todėl čia susiklostė rinkos sąlygos, tokią įrangą realizuoti. Neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet mūsų šalyje pavogti telefonai yra išvežami realizuoti į užsienį“, – kalbėjo A. Baranauskas.

„Bitė Lietuvos“ atstovas Antanas Bubnelis BNS teigė, kad įmonė taip pat keletą savaičių informavo savo klientus, kurių IMEI kodai įtraukti į tarptautinę duomenų bazę.

Operatoriai tikisi, kad nauja iniciatyva padės užkirsti kelią nelegaliai mobiliųjų įrenginių prekybai.

„Ši iniciatyva reikšmingai padidins saugumo lygį, sumažins telefoninio sukčiavimo rizikas ir paskatas pirkti neteisėtai įgytą įrangą“, – kalbėjo „Telia Lietuvos“ atstovas V. Bučinskas.

Policija ragino pasitikrinti

Policija praėjusią savaitę perspėjo gyventojus pasitikrinti, ar jų mobilieji telefonai nebus užblokuoti. Tai padaryti galima portale www.manoimei.lt įvedus IMEI kodą.

Pasitikrinti turėtų telefonus per skelbimus laikraštyje ar internete pirkę asmenys, iš užsienio atvežtus įrenginius naudojantys vartotojai, taip pat juos įsigiję iš neoficialių gamintojų partnerių.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis teigė, kad įrenginys gali būti užblokuotas, jei prieš tai buvo pavogtas, pamestas arba jei naudojantis juo kitoje šalyje buvo įsiskolinta už mobiliojo ryšio paslaugas.

IMEI kodą vartotojai gali sužinoti įrenginyje surinkę kombinaciją *#06#, taip pat ant prietaiso pakuotės ar lipduko po telefono baterija. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS